Ayder Yaylası

Kaçkarlar denilince ilk akla gelen yerlerden birisi Ayder Yaylasıdır. Tabi artık yayla olmaktan çıkmış durumda. Tamamen turistik bir merkez haline gelmiş. Ayder Yaylasına geldiğinizde burasını aslında Kavrun Yaylasına bir geçiş olarak kullanırsınız. Ayder, Çamlıhemşin'e 17 km uzaklıktadır. Yol tamamen asfalt olduğu için ulaşım çok rahattır.

Çamlıhemşin - Zilkale - Palovit Şelalesi - Çat

Kafanızda Kaçkarlar'a gitmek var ise ilk duyacağınız ismlerin başında Çamlıhemşin gelir. Ayder, Kavrun, Zilkale, Çat vb yerlere gitmek için önünüze çıkan ilk duraktır Çamlıhemşin. Karadeniz sahil yolunda, Rize'nin Pazar ile Ardeşen ilçeleri arasında Ardeşen'e 3km kala Fırtına Deresi boyunca içeri ilerleyince 20km sonra Çamlıhemşin'e ulaşabilirsiniz.

Kümbet Yaylası

Bir karadeniz gezisi yapıyorsanız ve Giresun'dan geçecekseniz Kümbet Yaylası'nı görmeden ilerlemeyin. Nasıl Kaçkarlar deyince akla hemen Ayder Yaylası geliyor ise, Giresun deyince de akla Kümbet Yaylası gelir. Kümbet Yaylası 1600m yükseklikte ve henüz Ayder kadar bozulmamış bir yayla. Buraya çıktığınızda yapacağınız ilk şey o güzel pidesi ile kilo işi et yemek.

Giresun

Giresun ili, Karadeniz sahil yolu boyunca kurulu olan diğer yerleşim yerleri gibi bol bol betonlaşmanın olduğu bir sahil şehri. "Gelişme"yi daha fazla apartman yapmak ile aynı gören anlayış tüm sahil boyunca kendisini gösteriyor. Giresun da gideceğiniz başlıca yerlerden biri Giresun Kalesidir. Kale küçük bir yarımadanın tepesinde kalıyor.

Sinop

Sinop, Türkiye'nin kuzeyde en uç noktası olan İnce Burun'a ev sahipliği yapar. Sinopta sevdiğim şeylerden biri şehre gelen yolun bir geçiş yolu olmaması ve şehirde sonlanmasıdır. Sinop denince akla ilk gelen yerlerden birisi Sinop Cezaevi ve kalesi iken, ilk kişiler ise Sinop'lu Diyojen ve Sinop cezaevinde 1 yıl yatmış, dillere destan şiirlerini yazmış ve bu şiirlerinden türküler yapılmış olan Sabahattin Ali'dir.

Dereova Şelalesi

Dereova Şelalesine Dersim'in Nazımiye ilçesinden geçilerek gidiliyor. Nazımiye ilçesinin içine girmeden Dereova tabelasını görüyorsunuz ve bundan sonra da sizi sürekli Dereova Şelalesi tabelaları yönlendiriyor. Nazımiye'den yaklaşık 20-30 dakikada şelaleye ulaşabiliyorsunuz. Burada şelalenin hemen altında bir işletme bulunuyor.

Mudanya - Tirilye

Mudanya ve Tirilye'nin en güzel yanı İstanbul'da oturanlar için arabaya ihtiyaç duymadan rahat bir ulaşımla gidilebilmesidir. Her iki yerleşim için toplamda bir gece iki günlük tatil yeterli olacaktır. Daha küçük olmasına rağmen daha çok vakit geçireceğiniz yer Tirilye olacaktır.

Muğla

Muğla'nın istisnasız en güzel olaylarından birisi, havasıdır. Nemli bir yapısı olmadığından temmuz sıcağında rahatlıkla etrafı dolaştım, akşamları üzerime pike alarak uyudum. Yine güzel yanlarından bir diğeri, şehrin küçük olmasından kaynaklı her yeri yürüyerek gezebilmek.

Pertek

Pertek adının geldiği yer olarak iki görüş mevcut. Bir tanesi Pertek adının büyük ve yırtıcı bir kuş olduğu, diğeri ise Pertek adının Kale demek olduğudur.

Sığacık

Sığacık, İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı bir sahil kasabası. Bol rüzgarlı olmasından kaynaklı burası da rüzgar sörfçüleri için tercih edilen bir kasaba. Ayrıca İzmir'e çok yakın olmasından dolayı da günübirlik gelinebilecek bir yer. İzmir'den toplu aşıma ile yaklaşık bir buçuk saatlik bir zamanla Sığacık'a ulaşılabiliyor.

Amed - Diyarbakır

Şehirde gezmeye başlamadan önceki ilk durak her zaman Hasanpaşa Hanı olacaktır. Bu han aynı zamanda kahvaltıcılar mekanı olarak biliniyor. Tek kişilik bir kahvaltı geldiğinde bitiremeyeceğiniz kadar malzeme getiriyorlar. Hasanpaşa Hanı'nda kahvaltınızı yaptıktan sonra burayı turlayarak, gezinize başlayabilirsiniz.

Mardin Dara Harabeleri

Dara harabeleri Mardin'in Dara köyünde bulunmaktadır. Dara köyü ise Mardin'den 30 Km güneydoğuda, Mardin-Nusaybin karayolu üzerindedir. Dara harabelerini gezdiğinizde su sarnıçlarını, tiyatroyu, köprüyü, çarşıyı, depoyu görebilirsiniz.

Kartepe

İstanbul Kartepe arası yaklaşık 130 km dir. İstanbuldan Kartepeye ulaşmak için, TEM otoyolundan giderken İzmit Doğu çıkışından itibaren Kartepe tabelalarını takip edebilirsiniz. İstanbuldan İzmit Doğu TEM çıkışı yaklaşık 100 km dir. Kartepe kışları kayak merkezi olarak kullanılan bir bölge. Denizden yüksekliği yaklaşık 1300m. Kartepe'ye kaymaya gidiyorsanız ve malzemeleriniz yok ise, yukarıya çıkmadan önce Maşukiye'den malzeme kiralamanızı öneririm.

İğneada

İğneada, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır. İstanbula uzaklığı yaklaşık 250km dir. Buraya ulaşmak için takip edeceğiniz en güzel rota  İstanbul - Saray - Vize - Poyralı - Demirköy ve İğneada rotasıdır. İstanbuldan gelirken otobandan Çerkezköy çıkışından çıkıyorsunuz. Önce Saray, ardından Vize'ye doğru geliyorsunuz. Vize'den Pınarhisar tabelalarını takip ederek Poyralıya ulaşıyorsunuz. Poyralı'dan Demirköy'e geçip, buradan İğneada'ya varabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 3,5 saat sürüyor. Özellikle Poyralı'dan sonraki yol orman içinden geçen çok keyifli bir yol.

Limanköy

Limanköy, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı bir balıkçı köyü. Limanköye gitmek için öncelikle İğneada'ya gelmeniz gerekiyor. İğneada'dan Limanköy yaklaşık 7,5 km. Dilerseniz İğneada'da konaklayıp Limanköy'e günübirlik gezi yapabilirsiniz. Limanköy'ün en güzel yeri hiç kuşkusuz köy meydanındaki kahvesi.

Civrak Köyü

Civrak Köyü, Tunceli ilinin Nazımiye ilçesine bağlı bir köy. Civrak köyüne gitmek için önce Nazımiye ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Tunceli Merkezden pülümür yolunu takip ettiğinizde 20km sonra sağa doğru Nazımiye ilçesi dönüşüne ulaşıyorsunuz. Buradan 12 km sonra Nazımiye ilçesine varıyorsunuz. İlçe girşine geldiğinizde sola Derova tabelasını takip etmelsiniz. Buradan itibaren 22km sonra Civrak Köyüne ulaşabilirsiniz.

Düzgün Baba

Düzgün Baba, bir ziyaret yeri. Düzgün Baba, Tunceli'den yaklaşık 1 saat uzaklıkta bir yerde. Nazımiye ilçesinden geçerek gidiliyor. Düzgün Baba'nın yeri Düzgün Baba Dağı diye adlandırılan bir dağın tepesinde bulunuyor. Dağın her iki eteğinde birer Cemevi var. İnsanlar bu Cem Evlerinde kurban kesip ihtiyacı olanlara dağıtıyorlar.

Munzur Gözeleri

Munzur Gözelerinin bulunduğu yerde su oldukça soğuk. Soğutmak için dereye konulan karpuzlar çatlıyor. Anlatıldığına göre bir seferinde büyük bir rakı şişesini bile çatlatmış ve tüm rakı dereye karışmış. Derede yüzmeye herkes cesaret edemiyor. Karşıdan karşıya geçerken bile suyun yarısından sonrasında ayaklarınızı hissetmemeye başlıyorsunuz.

Gola Buyere - Buyer Gölü - Buyer Baba

Buyer Baba, bir ziyaret yeri. Buyer Baba, Tunceli'den yaklaşık 1-1,5 saat uzaklıkta bir yerde. Tunceli Merkezden Nazımiye ilçesine dönüş yoluna geldikten hemen sonra solda Kırmızı Köprü göreceksiniz. Buradan içeriye girip, 10km kadar yol yaparak Kocatepe köyüne varıyorsunuz. Buyer için başlangıç noktası Kocatepe köyünden biraz daha ileride. Burada size yolu tarif edeceklerdir.

Behram Köyü (Behramkale - Assos)

Behram Köyüne, İzmir-Çanakkale yolu üzerinde Çanakkale yönüne doğru giderken, Küçükkuyu'dan sonra sola Assos tabelası ayrımıyla ulaşılıyor. Köyün adı Behram olmasına rağmen burası artık Assos veya Behramkale olarak tanımlanıyor.

Şahin Deresi Kanyonu

Şahin Deresi Kanyonu, Balıkesir ili, Edremit ilçesi, Altınoluk Beldesinde bulunuyor. Altınoluk içine girdiğinizde BİM'in karşısında Yapıkredi bankasının arasından sağa doğru girip düz devam edin. Herhangi bir yere sapmadan düz devam ettiğinizde ileride sola doğru Bent Otel, Şelale tabelasını göreceksiniz. Buraya girdiğinizde yaklaşık 2 km sonra sağda işletme girişini göreceksiniz.

Sutüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti

Şelaleye gelmek için Altınoluk'tan Edremit'e doğru giderken Zeytinli Beldesi tabelasını göreceksiniz. Yerleşim yerine girdiğinizde ana caddeyi takip edin. Yerleşim yerinin bitiminde bir köprüyle karşılaşacaksınız. Köprüden geçtikten sonra sola doğru giden yolu takip etmelisiniz.

Sivrice Koyu

Midilli Adasının kuzeyinde, sanıyorum Anadolu'nun Midilli'ye en yakın noktasıdır. Ticari olmaktan çok uzak birkaç pansiyon ve restoran dışında, koyda fazla bir yapı bulunmuyor. Biz üç gün Fehmi'nin yerinde kaldık ve kendisinin yaptığı mütiş balıklardan yeme fırsatına sahip olduk. Eğer denize girmek istiyorsanız, Mayıs ayından sonra gelmelisiniz. Bu mevsimde hava biraz rüzgarlı ve deniz de dalgalıydı.

Cumalıkızık

Cumalıkızık eski bir Osmanlı Köyü. Köyün ismi için iki söylence bulunuyor. Birincisi bölgede bulunan diğer kızık köylülerinin eskiden Cuma namazı için toplandığı köy olması sebebiyle adının Cumalıkızık olduğu, diğeri ise, Osman Gazi'nin, köyün kurulduğu gün olması sebebiyle köye Cumalıkızık adını vermiş olduğu.