Çamlıhemşin - Zilkale - Palovit Şelalesi - Çat

Ulaşım
Karadeniz sahil yolunda, Rize'nin Pazar ile Ardeşen ilçeleri arasında Ardeşen'e 3km kala Fırtına Deresi boyunca içeri ilerleyince 20km sonra Çamlıhemşin'e ulaşabilirsiniz.

Çamlıhemşin, Fırtına Deresi yanında kurulu küçük bir ilçe. İlçenin bir tarafı tamamen dağ yamacı, diğer tarafı da dere olduğu için sadece tek bir ana caddeden oluşuyor. Çamlıhemşin aslında bir uğrak yeri olarak düşünülebilir. Kalıp konaklamak için doğru bir yer değil. Buraya geldiğinizde Fırtına Deresini seyrederek bir çay içmek isterseniz Moyy Cafe'ye oturabilirsiniz. Yaşnız burada sadece çay içmenizi tavsiye edeceğim çünkü tüm karadeniz boyunca belki de görebileceğiniz en yüksek fiyatlar buraya ait. Arka tarafındaki dereye bakan bölümde oturmaya değer. 

Yemek yemek için ise Çamlıhemşin'den Zilkale'ye doğru giderken sağda karşınıza çıkacak Livera Kştabevi & Kafe'yi öneririm. Muhlama yemek istiyorsanız, burada Yeliz'in pişirdiği muhlamayı tatmanızı öneririm. Eğer oradaysa karadeniz üzerine Uğur Biryol ile de hoş bir sohbet edebilirsiniz. Bu arada Livera Kafeye uğrarsanız hemen altındaki derede bulunan Taş Köprüyü ziyaret etmeyi unutmayın.

Çamlıhemşin'in çıkışındaki köprü ile Ayder-Kavrun ve Zilkale, Çat, Elevit, Palovit ayrımı bulunuyor. Biz ilk gün Zilkale-Çat tarafına gitmeyi seçtik. Ayder Yaylası için gelmişseniz bile buraya kadar gelmişken Zilkale'yi görmeden geri dönmeyin derim. Çamlıhemşin'den Zilakle yaklaşık 13km. Çamlıhemşin'in çıkışında sağa doğru devam ederseniz Zilkale yönüne girmiş olacaksınız. Bu bölgede asfalt olmayan yollar ya beton ya da arnavut kaldırımı. Sanırım beton ve arnavut kaldırımı asfalt yola göre daha dayanıklı olabilir. Belki de daha hızlı yapılabildiği için tercih ediliyor olabilir. Buralarda sürekli heyelan ile yollar bozuluyor çünkü.

Çamlıhemşin Zilkale arasında dere boyunca birkaç taş köprü de göreceksiniz.

Zilkale
Zilkale, denizden 750m yükseklikte bulunuyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmiyormuş. Trabzon İmparatorluğu zamanında kurulduğu tahmin ediliyormuş. Demek ki 1200-1400 yılları arasında inşaa edilmiş bir kale. Kale, 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşuyor. 2007 yılında son ziyaretimden beri kale de restorasyon yapıldığını gördüm. Şu andaki hali gayet güzel. Kaleye çıktığınızda dört bir tarafınızdaki ormanları tepeden görmek çok keyifli. 

Meraklısı için Zilkalede bulunan tüm açıklama tabelalarını resimler kısmında bulabilirsiniz.

Palovit Şelalesi
Zilkale'den devam edip aşağıya doğru indiğinizde köprüyü geçince toplamda 2,5km mesafe sonra sağa Çat ve Elevit Yaylasını, sol tarafa da Palovit Yaylasını göreceksiniz. Palovit Şelalesi burada soldan yukarıya 3-4 km sürüyor. bunun yarısı arnavut kaldırımı, kalanı ise toprak yol. Şelale yaklaşık 15-20 metrelik bir mesafeden dökülüyor.

Çat Köyü
Elevit - Palovit yol ayrımından, Palovit'e gitmek yerine Elevit'e doğru ilerlediğinizde 12km sonra Çat Köyü'ne varıyorsunuz. Burada da oturup bir çay içebileceğiniz kafe mevcut.