Ayder Yaylası

Ayder Yaylası

Kaçkarlar denilince ilk akla gelen yerlerden birisi Ayder Yaylasıdır. Tabi artık yayla olmaktan çıkmış durumda. Tamamen turistik bir merkez haline gelmiş. Ayder Yaylasına geldiğinizde burasını aslında Kavrun Yaylasına bir geçiş olarak kullanırsınız. Ayder, Çamlıhemşin'e 17 km uzaklıktadır. Yol tamamen asfalt olduğu için ulaşım çok rahattır.

Yukarı Kavrun Yaylası

Yukarı Kavrun Yaylası

Yukarı Kavrun Yaylası, Kaçkarlar dendiğinde ismini en çok duyacağınız yaylalardan biridir. Yaklaşık 2250m yükseklikte olan bu yaylada 1-2 pansiyon ve kafe bulunmaktadır. En son 2007 yılında gittiğim Yukarı Kavrun Yaylasında Şahin Pansiyon Kafesini yenilenmiş buldum.

Çamlıhemşin - Zilkale - Palovit Şelalesi - Çat

Çamlıhemşin - Zilkale - Palovit Şelalesi - Çat

Kafanızda Kaçkarlar'a gitmek var ise ilk duyacağınız ismlerin başında Çamlıhemşin gelir. Ayder, Kavrun, Zilkale, Çat vb yerlere gitmek için önünüze çıkan ilk duraktır Çamlıhemşin. Karadeniz sahil yolunda, Rize'nin Pazar ile Ardeşen ilçeleri arasında Ardeşen'e 3km kala Fırtına Deresi boyunca içeri ilerleyince 20km sonra Çamlıhemşin'e ulaşabilirsiniz.

Avusor Yaylası

Avusor Yaylası

Avusor Yaylası, bir Laz yaylası. Çoğunlukla taş evlerin bulunduğu bu yayla, Kemerli Kaçkar Tepesinin ve Altıparmak Dağları'nın alt kısmında yer alıyor. 2300 m yükseklikeki bu yaylada iki kafe ve bir bakkal bulunuyor. Kafeye ait tuvalet de mevcut.

Avusor Yaylası - Dobecelezane Gölü (Büyük Göl, Kemerli Göl)

Avusor Yaylası - Dobecelezane Gölü (Büyük Göl, Kemerli Göl)

Yaklaşık 1,5 saat süren bu rotaya başlamak için Avusor Yaylası'ndaki kafenin yanından derenin karşısına geçmeniz gerekiyor. Geçtikten sonra solunuzdaki tepenin kenarındaki patika yolu uzaktan göreceksiniz. Göremeseniz bile yayladakiler size mutlaka yardımcı olacaktır. Tepeye doğru ilerlerken sağ tarafınızda yaylanın elektriğinin üretildiği dinamoya rastlayacaksınız. Tepedeki patikada yürüdükçe yavaş yavaş yükseleceksiniz ve şanslıysanız yaylanın girişine kadar sokulan sis bulutunu seyrederek ilerleyeceksiniz.

Cimil (Başköy)

Cimil (Başköy)

Cimil, 2050 m yükseklite İkizdere'ye bağlı bir köy. Köyde yaşayanların büyük bir çoğunluğu İstanbul ağırlıklı olmak üzere büyük şehirlere göç etmişler ve baba meslekleri olan fırıncılığa devam ediyorlar. Yaz tatillerinde de köylerine dinlenmeye geliyorlar. Göç nedeniyle çalışan nüfus burada yaşamadığından, artık yaylacılık yapılmıyor.

Cimil (Başköy) - Çermeniman Yaylası

Cimil (Başköy) - Çermeniman Yaylası

Cimil Çermeniman Yaylası arası 8,5 km'lik toprak bir yol. Çopunlukla dereyi bir yamacın aşağısında bırakarak devam eden yol, geniş kavisler çizerek yavaş yavaş yükseliyor. Yolun sonuna geldiğinizde  toplamda 600 m yükselmiş oluyorsunuz. Sadece bu bölgede yetiştiğini söyledikleri mor sümbüle benzeyen sümbüle göre biraz daha büyük boydaki çiçekler, geniş ve yeşil çayırlar ve eğer şanslıysanız karşılaşacağınız sis (duman) neşenizi yerine getirecektir.

Dilberdüzü - Sırakonaklar

Dilberdüzü - Sırakonaklar

Rota toplamda sırtınızda 13-14 kilo yükve molalarla beraber 8 saatte tamamlanıyor. Rota 10 km lik bir mesafe olmasına rağmen dere boyunca değil de, dağın eteğinden gittiğimiz için bu kadar uzun sürdü. Nastaf'tan Dilberdüzü'ne ulaştığınız noktadan sola doğru kıvrıldığınızda karşınıza çıkan patika rotanın başlangıcıdır. Başlangıçta düz olan sonrasında dağa direk tırmanış gerektiren zorlu bir çıkış sizi bekliyor. Bu çıkışın sonunda rotanın en yüksek noktası olan 3290 m ye ulaşılıyor. Buraya yaklaşık 2 saatte varılıyor.

Yaylalar - Olgunlar - Hastav - Dilberdüzü

Yaylalar - Olgunlar - Hastav - Dilberdüzü

Rota 11 km uzunluğunda. Yol, sırtınızda 13-14 kiloluk çantalarınızla ve molalarla beraber yaklaşık 6 saat sürüyor. Yaylalar - Olgunlar 3,5 km; Olgunlar - Hastav 3,5 km; Hastav - Dilberdüzü 4 km. Yaylalardan Olgunlar'a rahat bir yol var. Yol üzerinde su da bulabiliyorsunuz. Hastav'a gitmek için Olgunlar'ın çıkışındaki kafenin solundaki patikayı takip etmeniz gerekiyor. Bundan sonrasında belirgin bir patika üzerinde dereye paralel bir şekilde ilerliyorsunuz.