Cimil (Başköy) - Çermeniman Yaylası

Ulaşım
İkizdere Rize'nin bir ilçesidir. Hem Rize'den hem de Trabzon'dan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Trabzon'dan yaklaşık 1.5 saat, Rize’den ise 1 saat sürmektedir. Cimil (Başköy) İkizdere'den 28 km uzaklıktadır. Günde bir kez minibüs çıkıyor. Ancak minibüs öğleden sonra yola çıktığı için, İkizdere-Cimil arasındaki yola yürüyerek başlayıp rastladığınız arabalara otostop çekerek devam edebilirsiniz. Yol üzerinde sağa veya sola ayrımlar göreceksiniz, hatta bir tanesinde Cimil yazan bir tabela olacak. Bu eski yoldur. Ilıca Oteli’ne varana kadar beton yoldan ayrılmadan devam etmelisiniz. Otelden sonra toprak bir yol Cimil'e kadar sizi götürecek.

İkizdere
Ovit vadisinin bitiminde yer alan ilçe dere kenarına kurulu bir yerleşim yeridir. Buradan bahsetmemizin sebebi ilçenin güzelliğinden ziyade, tatilinizin ortasındaysanız bir gece konforlu bir şekilde konaklayabileceğiniz Öğretmen Evi’ne sahip olmasıdır. Öğretmenevi’nin asıl adı İkizdere Aslan Ekşioğlu-Ali Ekşi Öğretmenevi. Telefon: 0 464 416 1254 / 64 Yarım pansiyon konaklama 30 YTL (40 ekmek değerinde). Tabi bu ücret öğretmen olmayanlar için. Öğretmenler bu paranın yarısını ödüyorlar. Neredeyse bütün tabelalarda İkizdere'nin sermaye sahibi ailelerinden ve Ekşioğlu ismi yer alıyor.

İkizdere-Cimil arasında Ilıca köyü ve yol üstünde Ilıca Termal Oteli bulunuyor. Tahmin edeceğiniz üzere bu otel de Ekşioğlu Ailesi’ne ait. Yürüyüş rotamız her ne kadar Cimil'den başlıyor olsa da bu 28 km'lik yol çam ormanlarıyla kaplı, dere kenarından gidilen ve seyrine doyum olmayan bir yol. Sırasıyla Ilıca, Tiron ve Ortaköy'den geçerek Cimil'e ulaşıyorsunuz. 

Cimil (Başköy) ve Çermeniman Yaylası
Cimil, 2050 m yükseklite İkizdere'ye bağlı bir köy. Köyde yaşayanların büyük bir çoğunluğu İstanbul ağırlıklı olmak üzere büyük şehirlere göç etmişler ve baba meslekleri olan fırıncılığa devam ediyorlar. Yaz tatillerinde de köylerine dinlenmeye geliyorlar. Göç nedeniyle çalışan nüfus burada yaşamadığından, artık yaylacılık yapılmıyor. Köye bağlı 4 yayla bulunuyor. Aşağısalar, Yukarısalar, Çağıllı ve Çermeniman Yaylaları. İlk üç yayla uzun süredir hiç kullanılmıyor. 2007'ye kadar Çermeniman Yaylası, dışarıdan gelen yaylacılara kiralanıyormuş ancak artık yabancıların gelmesini istemedikleri için köylüler, yaylayı sadece piknik yapmak için kullanıyorlar. Bu yayla 2650 m yükseklikte.

Köyün bir bakkalı ve girişinde kahvesi ve umumi tuvaletleri bulunuyor. Yine girişte bir misafirhanesi var. Zorda kalırsanız burada sizi misafir edebiliyorlar. Burada yaşayan insanlar çok misafirperverler. Yardıma ihtiyacınız olursa Murat, Hikmet veya Hurşit Abi’yi sorabilirsiniz. Çermeniman (Salar) Gölü’ne Çermeniman Yaylası’ndan 1.5 saatte yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Rota
Cimil Çermeniman Yaylası arası 8.5 km'lik toprak bir yol. Çoğunlukla dereyi bir yamacın aşağısında bırakarak devam eden yol, geniş kavisler çizerek yavaş yavaş yükseliyor. Yolun sonuna geldiğinizde toplamda 600 m yükselmiş oluyorsunuz. Ilıca'dan yukarıya çöp arabası ulaşmadığı için Cimil'in çıkışında dere yatağına atılmış çöpler sizi şaşırtıp canınızı sıkacaktır. Sadece bu bölgede yetiştiğini söyledikleri mor sümbüle benzeyen sümbüle göre biraz daha büyük boydaki çiçekler, geniş ve yeşil çayırlar ve eğer şanslıysanız karşılaşacağınız sis (duman) neşenizi yerine getirecektir. Yolun 6. km'sinden itibaren geçeceğiniz Aşağısalar, Yukarısalar ve Çağıllı Yaylarında artık yaylacılık yapılmıyor ve buralara geldiğinizde görebileceğiniz tek şey, eski yayla evlerinin alt taşları. Bu taşları fark etmekte zorlanabilirsiniz. Toprak yolun bir dere ile kesişerek bittiği yer, Çarmeniman Yaylası. Burada da evlerin taşlarını ve hala duruyor olursa kullanılan tek yayla evini göreceksiniz. Buz gibi dereye ayaklarınızı sokup dinlendikten sonra Cimil'e geri dönebilir ya da tek başınıza kalmaya cesaret edebilirseniz çadırınızı kurup geceyi burada geçirebilirsiniz.