İsviçre Luzern Gölü Gezisi

1. Gün

Luzern gölü çevresini dolaşmak üzere Amsterdam’dan yola çıktığımız yolculuğumuz Basel’de başladı. Bu rotayı izleyecekler var mıdır bilmiyorum ama Amsterdam’dan uçakla yaklaşık 1 saatte, ya da trenle yaklaşık 8 saatte Basel’eulaşılabilir. Basel çok sevdiğim bir havaalanı, bisikletli iseniz yarım saat içinde şehre ulaşabilirsiniz, ya da otobüs ile hızlıca Basel tren istasyonuna (Bahnhof Basel SBB) ulaşılabilir.

Amacımız Luzern Bölgesi'ni gezmek olduğu ve şehirlerde zaman kaybetmemek için tren ile Luzern şehir merkezine geçtik. Şehir merkezi oldukça keyifli, 1,5 saatlik kısa bir gezintiden ve bir kafede kahve keyfinden sonra yola koyulduk. Göl kenarından güney doğu yönünde yürüyüşe devam ettik. Yol zaman zaman evlerin arasından geçen, zaman zaman hiçbir ev görmediğimiz, hafif tırmanış ve inişlerin olduğu bir,  rota. Rotamızı göl kenarı olarak seçtiğimiz için yürüyüşe, yol boyu çok güzel bir manzara eşlik ediyor. 

Takip ettiğimiz rota 93 numaralı rota. Rota haritadan takip edilebilir. Yaklaşık 9 km ve 3 saat sonunda Horw kasabasının güneyinde bulunan TCS Camping'e ulaştık. (TCS Camping Luzern) İsviçre’de her zaman olduğu gibi camping bizi şaşırtmadı, tüm olanakları ile klasik bir TCS kampı idi. Fiyatları kayıtlarımda bulamadım ama, fiyata internet duş vs hersey dahildi. Ufak bir kafeterya var yemek temin edilebiliyor. Konumu maalesef çok iyi değil, önünde sazlık bir alan var. ancak konaklamak icin oldukça iyi bir yer.





2. Gün

Güne Horw da bulunan campingde başladık, yerleşim içinden kısa bir yürüyüşten sonra çok dik bir tırmanışa geçtik. Yol bir önceki günün aksine daha patika ve orman içinden devam ediyor ve mevsim itibari ile doğa çok güzeldi. Öyle ki Emre ile sürekli birbirimize ne kadar güzel bir yerde oldugumuzu söylüyorduk:)

Yaklaşık 4 saatlik yürüyüş boyunca 98 numaralı rotayı takip ettik ve  Renggpass isimli geçide ulaştık. 98 numaralı rota Alpnachstad'a götürdüğü için bu yoldan Renggpass noktasından ayrıldık ve Stansstad yönüne döndük. Bu rota 98  numaralı rotanın tam karşı kıyısından gölün sırtından devam ediyor. Dağın içindeki ormandan göl manzarası ile devam eden bu yol, geçtiğimiz en keyifli rotalardan biri idi. Bitiş kısmında sert bir iniş ile rota Stansstad isimli kasabaya indi.

Gün ortasında rakımımız 500m kadar değisti ve Stansstad'a ulaştığımızda yaklaşık 8 saat sonunda, 13km yürüyüş yapmıştık. Buradan sonra şehir ilgimizi çekmediği ve camping olmadığı için tren+otobüs ile Ennetburgen'e geldik ve TCS Camping'e ulaştık (TCS Camping Buochs Vierwaldstättersee)

Camping yine klasik bir TCS Kampı, sıcak su internet gibi ücretsiz ve yıkama gibi ücretli servisler var. Ayrıca kamp içindeki marketten temel ihtiyaçlar alınabilir. Kampın asıl avantajı ise karşısında bulunan plaj. Aslında ücretli olan bu mekana kamp sakinleri ücretsiz girebilir. Her ne kadar azıcık soğuk olsa da Mayıs ortasında gölde yüzmeyi başardık. Ayrıca restoranı da oldukça keyifli.

3. Gun

Hava durumu tahminlerinden beklediğimiz üzere günün tamamını kamp yerinde ne bulduysak altına saklanarak geçirdik. Ennetburgen’da outdoor mağazası ve sayılı bir kaç market var.

4. Gun

Ennetburgen’dan öğleden önce yola çıktık, sahilden devam eden 98 numaralı rotayı izledik. Bu rotanın güzel bir özelliği, yürüyüş bırakılmak istenirse tren istasyonu ve vapur imkanının olması.  Yol yaklaşık 9km kadar sabit ciddi bir eğim olmadan devam ediyor. Ardından ani bir tırmanış ile sık ve oldukça kapalı bir ormana giriliyor. Ormanın içinde yer yer merdivenler var.

Yaklaşık 1,5 saatlik dik bir rotadaki tırmanışın ardından sıralı bir kaç şelale ve çok etkileyici bir dağ otelini görerek devam ettik. Manzara yine yol boyu gördüklerimiz içinde en etkileyicilerinden biriydi. Ardından yavaş bir eğim ve yine keyifli bir manzara ile Treib vapur iskelesine indik.

Brunnen de iki tane kamp olduğu için oraya geçtik ve 1,5 km mesafedeki "Camping Hopfreben" de kaldık. Seyahat boyunca kaldığımız TCS olmayan tek camping idi. Kamp Lucerne gölüne karşı muhteşem bir manzaraya sahip ve göl kenarında uyuyup uyanmak çok keyifli idi. Kampta sadece resepsiyon çevresinde internet var ve duşlar ücretli. Ayrıca çadir alanının diğer kampçılar tarafından köpek tuvaleti olarak kullanılması da hoş degildi.

Vapur iskelesine kadar toplam 17.7 km ile günü tamamlamış olduk.