İsviçre Bisiklet Turu 5. Gün Fiesch - Leuk

Fiesch'e kamp yapmaya geldiğimizde, buranın aynı zamanda Alplere çıkış noktalarından biri olduğunu ve çıkmak için teleferik olduğunu öğrendik. Biz de bu fırsatı kaçırmamak için sabah erkenden önce buzullara çıkıp daha sonra rotamıza devam etmeye karar verdik.

Teleferik yukarıda iki noktaya çıkıyordu.Fiescheralp ve Eggishorn. Eggishorn için gidiş geliş 34 Frank verdik. Buraya çıkış için zaten önce Fiescheralp'e geliyorsunuz daha sonra aktarma ile Eggishorna çıkıyorsunuz. Aktarmayı hemen yapmadan burada vakit geçirebilirsiniz. Tabi ki en ykarıya kadar çıkmanızı öneriyoruz. Eggishorn yaklaşık 2800 metre yükseklite. Eğer zamanınız varsa bu en yüksek noktada ufak çaplı trekkinglerde yapabilirsiniz. Yukarıya çıkış için her yarım saatte bir teleferik kalkıyor. 

Buzullardaki gezimizi tamamladıktan sonra saat 11:30 da yola çıkıyoruz. Düz yoldan değil de bisiklet rotasından gitmek için Ernen'e doğru geri gidiyoruz. Bunun anlamı bizim için rota başlangıcında 5-6 km'lik bir çıkış. Bisiklet yoluna girdikten sonra sizi bir çıkış daha bekliyor. Tabelada 6 km 'de 190 metre yükseleceğinizi görüyorsunuz. Bu ikinci çıkış, ilkinden daha rahat oluyor. Bu çıkışlar bitince rota sizi ormanın içine bir toprak yola çokuyor. Bu toprak yol sert bir inişten ve ardından sert bir çıkıştan oluşuyor. İnmesi kolay olurken yokuşu ancak bisikletleri elimizde taşıyarak çıkarıyoruz. Bu yol toplamda 2-3 kmlik bir yol. Bu yoldan sonra artık sizi inişler bekliyor. Bu inişler sizi sonunda yeniden dere yatağına getiriyor. Bu yolda deli gibi bir rüzgarla karşılaştık. Her ne kadar iniş olsa da rüzgar sizi epey yoruyor.

Bir ara arkama bir otobüs ve 5-6 araba takıyorum. Uygun yer bulana kadar ne beni geçemeye çalıştılar ne de korna sesi filan duydum. Bu konuda çok hassaslar ve bisikletlilere çok saygı gösteriyorlar.

Nehir kenarından Brig'e kadar düz bir yoldan geliyoruz. Nehir kenarında olduğumuz sürece yolun düz olacağını bildiğimizden burada durmayıp devam etmeye karar veriyoruz. Bize zorluk çıkaran tek şey, bize doğru esen şiddetli rüzgar.

Bu yolda farkettiğimiz en önemli şey, özellikle Brig'den sonra artık evlerin ihtişamının azalması oldu.

Yola devam ederek Leuk'a kadar geliyoruz ve burada kamp kurmaya karar veriyoruz. 5. Gün toplamda 7 saatte 60 km yaparak 1000 metre civarlarından 600 metrelere kadar indik. Kaldığımız kamp alanının adı Camping Torrent (http://www.campingtorrent.ch/) Bu kamp alanı kaldığımız en ucuz kamp alanıydı. 30 Frank'a, internet ve duş dahil kaldık.