İsviçre Bisiklet Turu 3. Gün Bern - Meiringen

İsviçre turumuzun üçüncü gününde iki göl yanından geçiyoruz. Bu iki göl arasında bulunan ve aynı zamanda Avrupanın en yüksek noktasına (Jungfrau) çıkış yeri olan Interlaken'den geçiyoruz. Buradan geçerken çıkış için doğru zamanı yakalayamadığımızdan Alpleri gezmeyi bir sonraki durağımıza bırakmaya karar veriyoruz.

Üçüncü günümüzde sabah 7:30 da yola çıktık. Bugünkü hedefimiz önümüze çıkacak olan ve Avrupa'nın en yüksek noktası sayılan Jungfrau'ya çıkmak. Bunun için Interlaken'e ulaşmamız gerekiyor. Bu yol üzerinde olan Thun tabelalarını takip etmekle rotamıza başlıyoruz.

Yola çıktıktan 10 km sonra artık dağları uzaklarda görmeye başlıyoruz. Dağları görmeye başladıktan sonra orman içinden giden toprak bir yola giriyoruz. Bu toprak yol 3 km devam ederek sizi Aare Nehrinin üzerinde bir köprüye getiriyor. Burada manzara harika. Buradan sonra tekrar asfalt yola bağlanıyorsunuz. Bir yerde şöyle ilginç bir tabelayla karşılaştık. Pazartesiden Cumaya bir yönden, Cumartesi-Pazar başka bir yönden sizi götrüren yol vardı. Tahminen hafta sonunda kalabalık olan bir yolu kullandırmak yerine diğer yolu kullandırıyordu. Bu derecede yaya ve bisiklet birlikteliğine önem veren bir ülke olduğunu görmek güzel birşeydi.

Yolda giderken şöyle bir şey daha farkettim ki, okula giden küçük çocukların hepsinde fosforlu (reflektörlü) yelekler vardı. Gündüz olmasına rağmen bunları giyinmişlerdi. Bu da çocukların emniyetine verilen önemi gösteriyordu. Yine dikkat ettiğim şeylerden biri ormanlık alandan geçerken yol kenarlarında bulunan kırmızı ve beyaz reflektörlerin ağaçlara saırılı bantlardan yapılmasıydı. Böylece hem ormana demir kazıklar çakılmamış hem de daha kolay ve ekonomik bir çözüm bulunmuş.

Yaklaşık 40 km den sonra yine Aare Nehrinin üstünden geçen fakat bu sefer çok yüksekten geçen bir körünün üstünden geçtik. Bu köprü tamamen ızgaradan oluşmuştu. Üzerinden ilerlerken ızgaradan aşağıya doru bu kadar yüksekten bakmak çok heyecan vericiydi.

Interlaken'a vardığımızda, Jungfrau'ya çıkamadık. Çıkış için günde iki kez indirimli tren bilet bulunuyormuş. Sabah 7:30 da ve öğleden sonra 15:30 da varmış ve fiyatı 130 Frankmış. Öğleden sonraki trene yetişemeyeceğimizi anlayınca yolumuza devam ediyoruz. Interlaken'a vardığımızda bizi sıkı bir yağmur karşılıyor. Yağmurluklarımızı giyip yola devam ediyoruz. Yaklaşık 30 dakika sonra yağmur kesiliyor ve yeniden güneşli bir hava ile yolumuza devam ediyorz.

Interlaken'dan 5 km sonra yaklaşık 10 km lik sıkı bir çıkış ve inişli yol sizi bekliyor. Bu yol bitince çektiğiniz yorgunluğu süper bir şelale manzarasıyla üzerinizden atıyorsunuz. Şelaleden sonra 1-2 km daha bir çıkış yapıp, güzel bir inişle göl kenarına kadar geliyorsunuz. Buradan sonra yol Meriringen'e kadar düz. Meiringen'e 8-10 km kala sağ tarafınızda dağlar boyunca ilerlemeye başlayacaksınızve bu dağlardan çok büyük şelaleler aktığını uzaktan da olsa göreceksiniz.

Bugün toplamda 13 saatlik bir zamanla 90 km yol yaparak Meiringen'de bir kamp alanına vardık. Başlangıçta 500 metre olan yüksekliğimiz 600 metreye çıktı. Vardığımız kamp alanının adı Alpen camping. (http://www.alpencamping.ch/)