Dilberdüzü - Sırakonaklar

Ulaşım
Dilberdüzü'ne araba yolu yok. Olgunlar'dan itibaren buraya yürüyerek veya katırlarla gelebilirsiniz. 

Dilberdüzü: Dilberdüzü kamp yeri, Kaçkar zirve tırmanışı yapan dağcıların ya da trans Kaçkar yapanların başlangıç noktası. 2860 m yükseklikte düz bir alan. Burada sezon boyunca sürekli kurulu olan çadırlar görmeniz mümkün. Bu çadırların bazıları tur firmalarına ait. Burada su ihtiyacınızı dereden karşılıyorsunuz. Prefabrik bir tuvalet yapılmış ama kullanılacak durumda değil. Doğayla baş başa kalmak daha akıllıca.

Sırakonaklar: Sırakonaklar Köyü’nün yüksekliği 2000 m. Bu köy Erzurum'un İspir ilçesine bağlı bir köy. Buna rağmen köyün %90'ı Rizeli. Dolayısıyla kendinizi Erzurum'da değil Rize'de hissediyorsunuz. Köy eski bir Ermeni köyüymüş. Burası yayla olmadığı için kış aylarında da kalınıyor. Yolda karşılaştığımız, başka köyden gelen bir kaç kişi, bizi define arayıcısı zannedip, zorla yardım teklif etmeye çalıştılar. Bir türlü elimizdeki aletin sadece GPS olduğuna ve gezi amaçlı dolaştığımıza ikna edemedik. Sırakonaklar'da 2 adet pansiyon var. Birisi her zaman açık olmayabilir. Diğerinde de 3 kişilik yer var. Ama yer olmasa bile size yemek veriyorlar. Çadırda kalmak isterseniz göreceğiniz herhangi bir düzlükte kamp kurabilirsiniz. Köylüler çadır konusunda sorun çıkarmıyorlar.

Rota
Rota toplamda sırtınızda 13-14 kilo yük ve molalarla beraber 8 saatte tamamlanıyor. Rota 10 km’lik bir mesafe olmasına rağmen dere boyunca değil de dağın eteğinden gittiğimiz için bu kadar uzun sürdü. Nastaf'tan Dilberdüzü'ne ulaştığınız noktadan sol doğru kıvrıldığınızda karşınıza çıkan patika rotanın başlangıcıdır. Başlangıçta düz olan sonrasında dağa direkt tırmanış gerektiren zorlu bir çıkış sizi bekliyor. Bu çıkışın sonunda rotanın en yüksek noktası olan 3290 m’ye ulaşılıyor. Yaklaşık 2 saatte varılan bu yol üzerinde su bulunmuyor. Bu tepede güzel bir manzara eşliğinde ilk molanızı verebilirsiniz. Buradan Dilberdüzü'ndeki çadırlar karınca gibi görünüyor. Sonraki tüm yol iniş olmasına rağmen, kaya geçişli, patikasız ve uzun süren zorlu bir yol. Karşıda ormanın çok uzaktan göründüğü iki dağ arasındaki vadiden aşağıya inişe geçilir. Biraz ilerledikten rastlayacağınız kaynaktan su içmeden geçmeyin. Bu, içtiğiniz en güzel su olabilir.

Bulunduğunuz yerden sonra başka yataklar da birleşerek ana dere yatağını oluşturuyor. Her ne kadar buradan geçenlerin koyduğu işaretler dereden uzaklaşıyorsa da dereyi takip ederek belirli bir noktaya kadar gelmek daha kolay olacaktır. İşaretler sizi zaman zaman kayalık ve zor bölgelerden geçiriyor ve sonunda tekrar dere kenarına indiriyor. Burada belirli bir patika bulunmuyor. Yolda giderken Soğanlı Yaylası denilen, artık kimsenin kalmadığı, dolayısıyla evlerin sadece alt taşlarının göründüğü bir yayladan geçiyorsunuz. Dere boyunca sağdan gittiğinizde, derenin solunda hayvanların geçmemesi için yapıldığını düşündüğümüz bir set var. Bu set teneke, taş ve odunlarla yapılmış. Buradan karşıya geçip seti aşmanız gerekiyor. Seti geçip sola doğru tepenin diğer yüzüne ulaştığınızda Sırakonaklar Köyü’nü uzaktan görebiliyorsunuz. Tepeden inmeye başladığınızda derenin karşısında, sağ tarafta tek evi olan Taşlık Yaylası’nı ve muhtemelen otlayan inekleri göreceksiniz. Burada yine derenin karşısına geçmeniz gerekiyor. Karşıya geçtikten sonra belirgin bir patika sizi köye kadar götürecek.