İğneada

İğneada, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır. İstanbula uzaklığı yaklaşık 250km dir. Buraya ulaşmak için takip edeceğiniz en güzel rota  İstanbul - Saray - Vize - Poyralı - Demirköy ve İğneada rotasıdır. İstanbuldan gelirken otobandan Çerkezköy çıkışından çıkıyorsunuz. Önce Saray, ardından Vize'ye doğru geliyorsunuz. Vize'den Pınarhisar tabelalarını takip ederek Poyralıya ulaşıyorsunuz. Poyralı'dan Demirköy'e geçip, buradan İğneada'ya varabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 3,5 saat sürüyor. Özellikle Poyralı'dan sonraki yol orman içinden geçen çok keyifli bir yol.

İğneada'ya araba ile vardığınızda yolun sonuna kadar devam ederseniz sahile varıyorsunuz. İğneada da görebileceğiniz iki adet göl bulunuyor. Bir tanesi Mert Gölü, diğeri Erikli Gölü. Mert Gölünün yanında aynı zamanda Mert Gölü Mesire Yeri bulunuyor. Bir zamanlar burası çadır alanı olarak kullanılıyordu. Benim son gittiğimde kamp olarak artık hizmet verilmiyordu. Herhangi bir işletme yok ve kendiniz piknik alanı olarak kullanabilirsiniz. Mert Gölü için sahilden içeriye giden ana caddede ilerlerken, solda bulunan benzin istasyonunun yanından içeri giren yolu takip etmeniz yeterli. 10 dakika içinde göle ulaşıyorsunuz.

Erikli gölü ise, İğneada'dan limana doğru yürürken yol üzerinde solda kalıyor. Bir köprü ile üzerinden geçiliyor ve bu köprünün olduğu yerde denize dökülüyor. Bu göl tamamen sazlıktan oluşmuş. Aslında çok da görülecek bir şeyi yok.

İğneada'da önceki gezilerimden farklı olarak gördüğüm bir değişiklik te, sokak köpeklerinin inanılmaz çokluğuydu. Neredeyse her sokakta en az 3-5 köpek görebilirsiniz. Bu köpekler şimdilik insanları korkutmuyorlar ama gün geçtikçe daha fazla açlıkla başbaşa kalacaklar gibi görünüyor. Burada konuştuğum çoğu kişi de bu durumdan rahatsız.

Yazın İğneada'ya gelirseniz tabiki deniz sefası çekebilirsiniz. Konaklama için yazın Erikli Gölünün çevresinde çadır kuruluyormuş diye duydum. Ama herhangi bir işletme yok. Kalmak için otel veya çok sayıda pansyion bulabilirsiniz.

İğneada'da iken, buraya yaklaşık 7,5 km uzaklıktaki Limanköy'e bir yürüyüş yapmanızı öneririm. Sahilden Limanköy'e giderken İl Özel İdare Kamp alanının önünden sola dönen yoldan gidip, dönüşte Limandan gelen yolu takip ederek, aynı zamanda 15 km lik bir günlük güzel bir yürüyüşü de yapmış olursunuz. İğneada aynı zamanda Bulgaristan sınırına yakın bir yerde bulunmaktadır. Eğer arabanız var ise, sınıra komşu olan Sislioba ve Beğendik köylerini ziyaret edebilirsiniz. Son olarak İğneada'daki tatil dönüşünüzde vaktiniz var ise Dupnisa Mağarasını ziyaret etmenizi tavsiye edeceğim. Dupnisa Mağarası benim gördüğüm mağaralar içinde en büyük olanı.