Mudanya - Tirilye

Mudanya ve Tirilye gezisi için toplamda bir gece iki gün yeterli olacaktır. Biz lk gün Tirilyeyi gezerek akşam Mudanya'da kaldık ve ertesi gün Mudanya'yı gezerek İstanbul'a geri döndük. İstanbuldan Mudanya'ya ulaşım çok kolay. Feribot ile bir buçuk saatte Mudanya'nın Güzelyalı iskelesine ulaşabiliyorsunuz. Burada indikten sonra Mudanya'nın merkezine sahil boyunca yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Mudanya'da görülebilecek iki önemli yer bulunuyor. Mütareke Evi Müzesi ve müzeden sonraki Giritli Mahallesi'ndeki tarihi evler. Eğer tarihi evleri görmek hoşunuza gidiyorsa buradaki sokak aralarında saatlerce vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca yazları Mudanya'nın sahilinde denize de girebilirsiniz.

Tirilye ise Mudanya'dan 11 km sonra yine kıyı şeridinde bulunuyor. Tirilye'nin bir diğer adı da Zeytinbağı olarak geçiyor. Normalde adı Tirilye olan belde, 1963 teki bir kararla Zeytinbağı ismini almış fakat 2011 yılında alınan yeni bir kararla eski adına yeniden kavuşmuştur.

Mudanya'dan Tirilye'ye her yarım saatte bir minübüs bulunmaktadır. Kişi başı 2,5 TL ile yaklaşık 20 dakikada Mudanya'dan Tirilye'ye ulaşabilirsiniz. Tirilye'ye kahvaltınızı yapmadan gelmenizi ve Tarihi Çamlı Kahvesinde kahvaltı yapmanızı öneririz. Denizi üstten gören çok güzel bir yerde bulunuyor kahve. Zaten Tirilye'ye geldiğinizde minübüsten indikten sonra tabelalar sizi kahveye yönlendiriyor. Burada kahvaltınızı yağtıktan sonra yukarıdan aşağıya doğru sokak aralarını gezerek eski kilise, tarihi evler ve Taş Mektep'i görerek sahile doğru inebilirsiniz. Tahmin edeceğiniz üzere tarihi binalar harabe durumunda. bunlara bakımsız demek bile az kalıyor. Resmen yıkılmaya bırakılmış denebilir. Şansınız var ise bu tarihi mekanları yıkılmadan önce görebilirsiniz.

Sahilde balık restoranları ve çay bahçeleri bulunuyor. Ayrıca tam sahil yolunda çok güzel bir hediyelik eşya dükkanı sizleri bekliyor. Tirilye barbunya balığının ana vatanı olarak geçiyor. Bununla beraber ünlü olduğu diğer şey ise zeytinyağı. Hem kayvaltıda hem de balık yerken size verilen kekikli, pul biberli zeytinyağına ekmeğinizi batırıp yemek bile çok keyifli.

Konaklamak için hem Mudanya hem de Tirilye'de otel ve pansiyon bulmanız mümkün.