Cumalıkızık

Ulaşım

İstanbul'dan Yenikapı - Bursa Güzelyalı arası feribot ile yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Güzelyalı'da feribottan iner inmez iskelenin önünden kalkan otobüslerle Metro'ya gideceksiniz. Yol 20 dakika sürüyor. Daha sonra Metro ile Metro'nun son durağı olan Arabayatağı'na kadar gidiyorsunuz. Bu yolda yaklaşık 30 dakika sürüyor. Metrodan indikten sonra yol kenarından Cumalıkızık minibüsleri ile 30 dakikada köye varabiliyorsunuz. İstanbul'dan geliş feribot sayesinde çok kolay olduğundan sadece hafta sonu için rahatlıkla gezilebilecek bir yer Cumalıkızık.

Cumalıkızık

Cumalıkızık eski bir Osmanlı Köyü. Köyün ismi için iki söylence bulunuyor. Birincisi bölgede bulunan diğer kızık köylülerinin eskiden Cuma namazı için toplandığı köy olması sebebiyle adının Cumalıkızık olduğu, diğeri ise, Osman Gazi'nin, köyün kurulduğu gün olması sebebiyle köye Cumalıkızık adını vermiş olduğu. Köyde Küçük Emrah'ın (artık küçük değil tabi) oynadığı Kınalı Kar isimli televizyon dizisi çekilmiş. Bu sebepten köyün içinde gezerken Kınalı Kar kafe, üzerinde Kınalı Kar yazan tepsi, bardak vb bulunan yerler göreceksiniz. Köy meydanında köyün geçmişine ait eşyaların sergilendiği bir müze bulunuyor. Cumalıkızık Etnografya Müzesi. Ayrıca haziran ayında köyde Ahududu Şenliği yapılmaktadır.

Köy tamamen turizme kendini uydurmuş. Her gün köyün girişinde köylüler tezfahlar açarak kestane, incir, ekmek, domates, elma vb meyva ve sebzeler satıyorlar ziyarete gelenler için. Köy içerisinde normalde çadır kurabileceğiniz bir işletme bulunmuyor. Bunun için köyün üst çıkışında bulunan bir düzlüğü kullanabilirsiniz. Ya da köyün girişinden önce bulunan piknik alanı kullanılabilir. Buralara çadır kurmadan önce köy muhtarından izin almanızda fayda var.

Köyün üst çıkışından ormana bir gezinti yamak istedik fakat her yerde Tarım Arazisi girmek Yasaktır tabelaları gördük. Dolayısıyla köyde kalıp, dağlarda gezintiye çıkamıyorsunuz. Tahminen gelen ziyaretçilerin tarlalara verdiği zararlardan sonra böyle bir yazı yazılmış olabilir. Köyün girişinde bir okul ve mezarlık var. Aynı zamanda girişte tam ortada kocaman bir çınar ağacı bulunuyor. Girişteki bu meydanda kahvaltı yapıp gözleme yiyebileceğiniz bir çok kafe bulunuyor.

Alternatif Konaklama : Maviboncuk Konuk Evi
Cumalıkızık'ta konaklayabileceğiniz en güzel yer Mavi Boncuk Konuk Evi. Sadece konaklama değil, aynı zamanda kahvaltı, yemek ve dinlenmek içinde ideal mekanlardan biri. Pansiyonun bahçesi çok büyük ve işletme sahipleri sizin dinlenebilmeniz için müziklerden, yerleşime kadar gereken ortamı sağlamışlar. En güzel olanı ise çayın size semaver ile gelmesi.
Mavi Boncuk Konuk Evi Web Sitesi: http://www.cumalikizik-maviboncuk.com/
Telefon : 0(224) 3730955 - 0(532) 2519930