Skopelos Adası (Σκόπελος)

Skopelos Adası’nda geçen bir günün ardından sanki yıl 2021 değil, sanki pandemi hiç olmamış, sanki o yasakları hiç yaşamamışız, herkes özgür ve mutluymuş gibi hissettim. Murathan Mungan’ın "Takvim düzeni herkes için aynı olsa da, zaman herkesin içinde başka türlü ilerler" sözü, pandemide de kendini doğrulamıştı. Sporades Adaları içinde en çok Skopelos'u sevdik: Beyaza boyanmış kiremitli evler, liman etrafına kurulmuş taverna ve kafeler, sahil boyu bisiklet binen çocuklar, ellerde dondurma denizden gelen iyot kokusu eşliğinde sahilde bir aşağı bir yukarı turlayan insanlar, mavi ve yeşilin tüm tonlarında birleşip zamanın kendisi oluyorlar.

Skopelos Adası Ulaşım

Skiathos ve Alonissos adaları arasında yer alan Skopelos Adası (Σκόπελος), Sporades takımadaları grubuna dahil bir diğer ada. Adaya Volos’tan feribotla ya da Atina’dan uçakla önce Skiathos Adası’na gelip ardından feribot ya da tekneye binerek ulaşabilirsiniz. 

Maalesef pandemi nedeniyle neredeyse 1,5 yıldır Türkiye-Yunanistan sınırı kapalı. İki ülke arasında, sadece Yunanistan'da oturumu olan kişiler seyahat edebiliyor. Pandeminin bir an önce bitmesini ve eski günlerde olduğu gibi özgürce seyahat edeceğimiz günlerin yeniden gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Öte yandan Yunanistan’ın turistik geziler için uyguladığı pandemi önlemleri sadece başka ülke vatandaşlarını değil, kendi vatandaşlarını da kapsıyor. Özellikle adalara yapılan seyahatlerde ekstra hassasiyet söz konusu. Yunanistan anakarasından adalara seyahat edecek herkes feribota binmeden önce aşı karnesi ya da 72 saat içinde yapılmış negatif olduğunu gösteren PCR test sonucunu ibraz etmek zorunda.

Skopelos Adası Konaklama

Skopelos’u özel araçla geziyorsanız konaklama yeri seçerken çok dikkatli davranmanızı öneririm çünkü otellerin park yeri olsa dahi dar ve çıkmaz sokaklar nedeniyle otele ulaşmak kabusa dönüşebiliyor. Biz 27-30 Haziran tarihleri arasında iki kişi için gece başı 35 euro ödeyerek Skopelos Merkezinde yer alan Sea Breeze Studios & Apartments’da kaldık. Odalarının temizliği, manzarası ve fiyatının uygunluğu nedeniyle burayı rahatlıkla önerebilirim.  

Skopelos Adası Gezilecek Yerler

Adada, Skopelos, Stafilos, Agnontas ve Glossa olmak üzere 4 köy var. Adanın kuzey doğusunda yer alan içinde ana limanın da olduğu Skopelos köyü en çok zaman geçireceğiniz köy. Liman boyunca pek çok balık tavernası, kafe, pastane ve hediyelik eşya dükkanları mevcut. 

Skopelos Adası sadece denizi ve doğasıyla değil aynı zamanda sadece buraya özel lezzetleriyle de ün salmış bir ada. Özellikle keçi peynirinden yapılan bizdeki peynirli kol böreğine benzeyen peynirli turtalarının (τυρόπιτα) lezzeti tüm Yunanistan’a yayılmış durumda.

Church of the Virgin Mary (Panagitsa Tower): Sahilin hemen ucunda alçak bir tepe üzerine 1712 yılında inşa edilmiş beyaz badanalı kilise ve kale için Skopelos Köyü’nün gözbebeği diyebiliriz. Kilisenin hemen yanında yukarıya doğru uzanan dar ve dik yokuşu çıkarken birkaç adımda bir dinlenip önünüzde uzanan muhteşem Ege Denizi’ne ve Skopelos Adası’na bakmayı ihmal etmeyin. 

Glossa Köyü 

Biz tıpkı Skopelos Köyü gibi bir merkez beklentisiyle Glossa Köyüne gittik fakat öyle olmadı. Glossa Köyü küçük bir yerleşim yeri, bir meydan, taverna ve kafe ile adayı yukarıdan gören güzel bir manzarası var. Köyün yakınlarında ve köye giden yol üstüne birçok güzel plaj var. 

Skopelos Adası Plajlar

Skopelos'ta gördüğümüz denizin, doğanının güzelliğini fotoğraf makinalarının yeterince yansıtmasının mümkün olmadığını söylesek abartmış olmayız. Tüm adayı çevreleyen çam ve zeytin ağaçları, kristal gibi deniz, adanın plajlarını eşsiz kılıyor.

Skiathos Adası gibi Skopelos Adası da Mamma Mia filmine sahne olmuş bir ada öyle ki filmde düğün sahnesinin çekildiği Agios Ioannis Şapeli, Mamma Mia Şapeli olarak anılmaya başlamış. Burada aynı isimle anılan Agıos Ioannis Plajı da bulunuyor.

Skopelos’ta Mamma Mia filminin sahnelerinin çekildiği bir diğer plaj ise Kastani Beach. Kastani Beach film sayesinde çok popüler olmuş bir plaj. Yunanistan’da daha önce hiçbir plajda duymadığımız yüksek sesle cıstak cıstak müziği burada duyduk. Maalesef yüksek sesli müzik yüzünden o harika suya girmeden Kastani Beach’den hızlıca uzaklaştık.

Adanın diğer popüler plajları ise: Stafylos, Hovolo, Panormos, Milia, Agnondas, Elios, Loutraki.

Skopelos Adası Yeme-İçme

Thalassa Cafe Bar: Church of the Virgin Mary (Panagitsa Tower) yanındaki dik yokuştan acaba daha yukarıda ne var diye merakla, nefes nefese kalmış bir şekilde ilerlerken kulağımıza tanıdık bir ezgi gelmeye başladı. Müziğe doğru yürümeye devam ettik ve karşımıza nefes kesen manzarasıyla Thalassa Cafe Bar çıktı. Fonda Ömer Faruk Tunçbilek çalıyordu, manzara nefisti daha ne olsundu :) Thalassa (θάλασσα) Yunancada deniz demek Thalassa Cafe ismiyle müssemma bir mekan. Harika manzarası, sade ama şirin dekorasyonu, lezzetli içecekleri, hoş sohbet işletmecileri ile Thalassa Cafe Bar’ı görmeden Skopelos'tan dönmeyin. 

Anotoli (Ανοτολή): Thalassa Cafe’de dinlendikten sonra yukarı doğru çıkmaya devam ederseniz, bu kez Yunancada doğu anlamına gelen Anotoli (Ανοτολή) tavernasına ulaşmış olursunuz. Muhteşem bir manzaraya karşı ouzo içip canlı rebetiko müziği dinleyerek unutulmaz bir Skopelos akşamı yaşayacağınıza garanti edebilirim. Yemek yemeseniz bile hem Thalassa Cafe’ye hem de Anotoli’ye mutlaka uğrayıp manzarayı ve ortamı görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Ta Kymata, Skopelos: Limanın sol ucunda yer alan 1896 yılında açılmış bir balıkçı tavernası. Kima(κύμα) Yunancada dalga demek Skopelos’a dalgakıran yapılmadan önce dalgalar tavernanın içine kadar geliyormuş. Taverna adını bu dalgalardan almış. Yemekleri ve servisi gayet başarılı olan bu tarihi balık tavernasını öneririz.     

Kanela (Κανέλα): Skopelos’un keçi peynirinden yapılan meşhur peynirli turtasından (τυρόπιτα) bahsetmiştik. İşte bu turtaların en lezzetlisi bu pastanede yapılıyor. Kanela’da tüm ürünler ev yapımı ve çok lezzetli. Kanela sabah kahvaltı yapmak ya da öğleden sonra kahve içip tatlı yemek için ideal bir pastane/kafe. Yediğim turta ve tatlıların tadı hala damağımda.

Καντίνα Τάσος Ελένη Ναστα: Yunanistan’ın en meşhur sokak lezzeti/fast food yiyeceği souvlakidir (Σουβλάκι). Bizde nasıl neredeyse her köşede bir dönerci varsa Yunanistan’da da hemen hemen her köşede bir souvlakici bulursunuz. Souvlaki esas  olarak domuz etinden yapılıyor fakat domuz yemeyenler için tavuklu alternatifi de mevcut. Bu bilgiden sonra Καντίνα Τάσος Ελένη Ναστα’ya gelelim. Skopelos limanının sağ tarafında, belediye otobüslerinin hemen yanında karavan içinde hizmet veriyorlar. Hızlı, doyurucu, lezzetli ve uygun fiyata yemek yemek istiyorsanız burası tam size göre demektir.