Alonissos Adası(Αλόννησος)

Skiathos ve Skopelos adalarından sonraki durağımız Alonissos Adası(Αλόννησος) oldu. Skiathos ve Skopelos limanlarının aksine Alonissos Patitiri Limanı oldukça sakin ve özelliksiz bir liman. Liman etrafında bir kaç balık tavernası, kafe ve seyahat acentası var. Limana bakıp ada hakkında olumsuz düşüncelere kapılmayın çünkü ada gerçekten çok çok güzel. Çılgın kalabalıklardan uzakta, doğayla ve denizle iç içe sakin bir tatil yapmak istiyorsanız Alonissos tam size göre bir ada...

Yunanistan’ın ilk deniz parkı Alonissos Adası’nda 1992 yılında cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulmuş olan National Marine Park of Alonissos and Northern Sporades (Alonissos ve Kuzey Sporades Ulusal Deniz Parkı). Park, nesli tükenmekte olan Monachus Monachus fokları dahil Akdeniz'de yaşayan pek çok kara ve deniz türü için doğal koruma alanı. Alonissos’ta yüzerken bu fok balıklarıyla karşılaşma olasılığınız yüksek. Bu nedenle plajlarda foklara dokunulmaması gerektiğine dair uyarı tabelaları var zira bu sevimli foklar insanlara, insanlar da onlara zarar verebiliyor. Parkı özel tekne turlarıyla gezmeniz de mümkün.

Alonissos (Kırlangıç Adası) Adası Ulaşım

Adaya Yunanistan’ın altıncı büyük kenti olan Volos’tan feribotla rahatça ulaşabilirsiniz. Atina’dan Sporades Adaları’na direkt feribot yok fakat başkentten uçakla 45 dakika süren bir yolculukla önce Skiathos Adası’na gidebilir ardından feribot ya da günübirlik tekneler aracılığıyla Alonissos Adası’na ulaşabilirsiniz.

Alonissos Adası Konaklama

Biz 30 Haziran- 4 Temmuz tarihleri arasında iki kişi için gece başı 40 euro ödeyerek Alonissos’un güzel koylarından biri olan Rousoum koyunda Rooms Apostolis’te kaldık. Plajın hemen yanında yer alan Apostolis’i odalarının temizliği, konumu ve fiyatının uygunluğu nedeniyle önerebilirim.  

Alonissos Adası Gezilecek Yerler

Chora-Χώρα (The Old City): Akşam saatlerinde adada en çok vakit geçireceğiniz köy adanın güneyinde yer alan Chora (The Old City). Aklınızda bulunsun adayı Google Maps yardımıyla geziyorsanız burası haritada çıkmıyor. Başlıktaki linke tıklayabilirsiniz veya tabelalarda Χώρα (Old City) yönlendirmelerini takip edebilirsiniz.

Old City’nin Ege Denizi’ni yüksekten gören eşsiz bir manzarası var. Adanın simgesi haline gelmiş fok balıkları figür ve oyuncakları her yerde... Köyün dar sokaklarından yukarıya doğru yürüdükçe manzara daha da güzelleşiyor. Biraz yukarılarda karşınıza küçük bir meydan çıkıyor. Bu meydanda Alman işgali sırasında yitirilenler için bir anıt yapılmış. Savaşın izlerini tamamen silmemişler kurşunların saplandığı bazı yerler halen duruyor. 

Chora’da ulusal parkla ilgili bilgiler alabileceğiniz bir de müze var, vaktiniz kalırsa ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca yemek yiyip kahve içebileceğiniz güzel dekore edilmiş taverna ve kafelerde oturmayı ihmal etmeyin.

Agios Athanassios Kilisesi: 18. yüzyıldan kalma güzel ikonların bulunduğu Agios Athanassios Kilisesi Chora’da bulunuyor. 1965'teki şiddetli depremden ve zamanın verdiği zararlardan kendisini korumayı başarmış bir şekilde hala ayakta. 

Alonissos Adası Plajlar

Diğer Sporades Adalarında olduğu gibi çam ağaçlarıyla çevrili plajları, kristal gibi denizi ile Alonissos plajları bir harika. Agios Dimitrios, Chrisi Milia, Kokinokastro Beach, Votsi, Glyfa ve Rousoum Gialos Alonissos'un en ünlü plajları.

Alonissos Adası Yeme-İçme 

Astrofegia Restoran:

Chora-Old Ctiy’de yer alan bu restoranın lezzetli yemeklerinin, güler yüzlü servisinin yanı sıra en dikkat çekici özelliği manzarası ve harika dekorasyonu. Küçük bir uyarı; asma yaprakları altındaki terasta rahatça yemek yemek istiyorsanız yanınıza sivrisinek ilacı almayı unutmayın. 

Kamaki Mezedopolio Ouzeri (Καμάκι μεζεδοπωλείο ουζερί): Patitiri’de yer alan bu tavernanın mezeleri ve deniz ürünleri oldukça lezzetliydi. O civarda kalıyorsanız akşam yemeği için ideal diyebilirim.