Skiathos Adası (Σκιάθος)

Sporades Adaları

Skiathos (Σκιάθος), Skopelos (Σκόπελος), Alonissos (Αλόννησος) Skyros (Σκύρος). Yunanistan’ın Teselya, Magnissia bölgesine bağlı takımadalar... Yunan anakarası ile Kuzey ve Doğu Ege adaları arasında yer alan Sporades takım adaları, Ege Denizi’nin tam kalbinde, yeşil ve mavinin en güzel tonlarını cömertçe bize sunuyor.

Sporades Adaları Ulaşım: Bu adalara Yunanistan’ın altıncı büyük kenti olan Volos’tan feribotla rahatça ulaşabilirsiniz. Atina’dan Sporades Adaları’na direkt feribot yok fakat başkentten uçakla 45 dakika süren bir yolculukla Skiathos Adası’na gidebilirsiniz. Adalar arası seyahat ise feribot ya da günübirlik teknelerle oldukça kolay.

Skiathos Adası (Σκιάθος)

Adayla aynı isimle anılan Skiathos Köyü adanın tek yerleşim yeri. Liman ve vakit geçirilecek mekanların çoğu burada yer alıyor. Çam ağaçları arasında masmavi, tertemiz sulara sahip plajları, denizin hemen üstüne kurulmuş tavernaları, butik dükkanları, dantel gibi işlenmiş sokakları, tüm gün miskin miskin yatan kedileri ile Skiathos insanda ‘cennet tasvirleri bu adaya bakarak yapılmış olsa gerek’ duygusu uyandırıyor.

Skiathos Adası, Sporades adaları arasında en popüler, en turistik olan ada. Yunanlılar Skiathos’u ziyaretçi profili ve şık mekanları nedeniyle Mikanos Adası’na benzetiyorlar. Limanda bulunan birbirinden lüks tekne ve yatları görünce Yunanlı dostlarımızın ne demek istediğini daha iyi anladık. Tabii adadaki havalimanı sayesinde Avrupa’dan adaya direkt uçuş olması ve Meryl Streep’in başrol oynadığı Mamma Mia filminin bazı sahnelerinin Skiathos’da çekilmiş olmasının bu popülerlikte katkısı büyük. Seyahatinizi planlarken temmuz ve ağustos aylarında konaklama ücretlerinin yüksek ve adanın çok kalabalık olduğu bilgisi aklınızda olsun. 

Skiathos Adası Konaklama

Skiathos’da konaklama için pek çok alternatif bulabilirsiniz. Merkez bölgesindeki küçük otellerde ya da koylarda bulunan daha büyük otellerde konaklayabilirsiniz. Özel aracınız varsa; dar sokaklar, park sorunu gibi nedenlerle merkezde kalmanızı pek tavsiye etmem. 

Biz 24-27 Haziran tarihleri arasında iki kişi için gece başı 32 euro ödeyerek merkeze araçla 7-8 dakika mesafede yer alan Asteri Studios’ta kaldık. Odalarının içinde küçük ama fonksiyonel mutfak da olan Asteri Studio’s; temizliği, güzel bahçesi, konumu nedeniyle ideal bir konaklama imkanı sunuyor, tavsiye ederiz. 

Skiathos Adası Gezilecek Yerler

Bourtzi (Μπούρτζι): 1207 yılında Skiathos Adası’na hakim olan Venedik’in soylu ailelerinden Gyzi ailesi tarafından yaptırılmış olan bu Venedik kalesi; limanın sağ tarafında küçük bir yarımada üzerindeki tepede yer alıyor. Bazı duvar kalıntıları haricinde kaleden günümüze pek bir şey kalmamış. 

Bourtzi’de bir banka oturup çam ağaçları arasından Skiathos’u ve Ege Denizi’ni izlemekten büyük keyif alacağınıza eminim. Ayrıca bu küçük yarımada üzerinde açık hava konser ve sinema salonu ile bir de restoran yer alıyor. Adada olduğunuz dönemde şansınız yaver giderse ki bizim gitmişti, Bourtzi’nin harika atmosferi eşliğinde konsere de gidebilirsiniz.  Adaya gittiğinizde belediyenin ücretsiz etkinliklerine bir göz atmanızı öneririm.

Alexandros Papadiamantis Evi: Yunanların geçen yüzyılın en önemli yazarlarından biri saydığı Alexandros Papadiamantis'in doğduğu, yaşadığı ve öldüğü bu müze ev, küçük güzel bir meydanda yer alıyor. 

Agios Nikolaos Kilisesi ve Saat Kulesi: Harika bir manzara eşliğinde Skiathos’un dar sokaklarından ve merdivenlerinden çıkarak Agios Nikolas Kilisesi ve Saat Kulesi’ne ulaşıyorsunuz. Adanın eşsiz manzarasını buradan izlemek çok keyifli, burayı görmeden adadan ayrılmayın.   

Skiathos Adası Plajlar 

Yumuşacık kumu, ayna gibi denizi, neredeyse denize kadar uzanan çam ağaçlarıyla Skiathos Plajları insanı kendisine hayran bırakıyor. Adada 60 adet plaj var yani aslında tüm ada plaj da diyebiliriz. Adanın güney tarafında yer alan plajlarda şezlong, şemsiye, yeme-içme gibi hizmetlerin sunulduğu işletmeler var. Şezlong ve şemsiye ücreti kişi başı 5 euro fakat tüm Yunanistan plajlarında olduğu gibi istediğiniz yere havlunuzu atıp kendi şemsiyenizle hiçbir ücret ödemeden denize girebilirsiniz. Malum denizler aslında herkesindir. Mesajımızı da verdikten sonra adanın kuzey tarafındaki plajlardan bahsedebiliriz :) Kuzeydeki plajlar daha tenha ve daha az organize. Doğayla baş başa kalmak, sessiz bir yerde yüzmek isterseniz kuzeydeki plajlar tam size göre. Ayrıca ada turu yapmak, farklı koylara uğramak isterseniz tekne kiralama imkanınız da var. 

Skiathos Adası’nın ünlü plajlarından bazıları: Koukounaries, Agia Paraskevi, Lalaria, Banana, Lalaria, Kanapitsa, Vromolimnos, Ahladias, Kolios, Megali Ammos. 

Skiathos Adası Yeme-içme 

Marmita: Marmita bahçesi, dekorasyonu, yemekleri, yemeklerin sunumu, servisi ve çalışanları ile gerçekten özel bir taverna fakat hani ayda yılda bir özel günlerde gidilecek yerler kategorisinde çünkü oldukça pahalı. Yine de bir parantez açmalıyım, pahalı fakat İstanbul’da Boğaz’da yer alan restoranlarla kıyaslarsak ucuz bile diyebiliriz.

Castella: Limanın sağından yolu dümdüz takip ederseniz Paraliakos Caddesi’ne ulaşırsınız. Bu caddede deniz üzerine kurulmuş iskeleler dahil sağlı sollu pek çok taverna var. Akşamları trafiğe kapatılan caddede denizden gelen iyot kokusu eşliğinde taş fırında pişirilen pizza yemek isterseniz, Castella’nın tam size göre olduğunu söyleyebiliriz, denerseniz pişman olmayacaksınız. 

Gravisi: Skiathos’un dar sokaklarından Grigoriu’da yer alan bu İtalyan pizzacısının pizzaları ve salataları çok güzeldi. Sokağın şirin atmosferi, Gravisi’nin sahibinin hoş sohbeti ise paha biçilmez.

Ocean Beach Bar - Koukounaries: Koukounaries Plajında yer alan Ocean Beach Bar’da önünüzde muhteşem bir deniz, üstünüzde ağaçlar, ayaklarınız kumda soğuk biranızı yudumlayıp patatesinizi yiyebilir sıcaklayınca denize girebilirsiniz :)