Milos Adası

Milos Adası, Yunanistan’ın, Ege Denizinde bulunan Kiklad (Cyclades) takım adalarının batısında yer alan volkanik bir ada. Ada, Atinalıların da favori adaları arasında yer alıyor.

Atina üzerinden Milos Adası’na gitmek oldukça kolay. Daha önce Atina’yı görmediyseniz, bir kaç gününüzü Atina’da geçirip daha sonra Milos Adasına geçmenizi tavsiye ederim, başta Acropolis olmak üzere Atina’ya biraz zaman ayırmamak haksızlık olur.

Adaya, Atina’dan feribot ya da uçakla gitmeniz mümkün. Biz feribotla gitmeyi tercih ettik. Hızlı feribot, arabalı feribot gibi seçenekler var. Arabasız feribotla Milos adasına 3-3,5 saatte ulaşılıyor. Dönüşümüz arabalı feribotla oldu ve yolculuk 5 saat sürdü. Dönüş yolculuğu daha uzun sürmesine rağmen arabalı feribot çok daha konforlu ve rahattı. Milos Adası için biletlerimizi internet aracılığıyla "Seajet" adlı firmadan satın aldık. Fakat internetten aldığınız biletler tek başına feribota binmeniz için yeterli değil. Hareket saatinden önce Pire Limanına gidip pasaportlarınızı göstererek bilet çıktısını almanız gerekiyor. İnternetten aldığınız bilette feribotun kaç numaralı kapıdan hareket edeceği de yazmıyor, ayrıca Pire Limanı oldukça kalabalık ve karışık. Bu nedenle tavsiyem, biletlerinizi ya bir gün önce gidip almanız ya da hareket saatinden en az bir saat önce Pire Limanında olmanız. Ayrıca feribot planlanan saatte hareket ediyor ve geride kalan kimseyi beklemiyor.

Feribot, Milos Adası'ndaki Adamas Limanına yanaşıyor. Bizim otelimiz adanın küçük bir kasabası olan Pollonia’da yer alıyordu. Adamas’tan, Pollonia’ya taksi 25 Euroya gidiyor. Küçük bir araştırma yapıp günlük araba kiralamanın da 25 euro olduğunu öğrenince, araba kiralamaya karar verdik. Bu arada Adanın belirli yerlerine otobüs de var, saatleri bizim orada olduğumuz dönem (30 Mayıs-5 Haziran) itibariyle uzun aralıklıydı. Adada görmek istediğimiz her yere gidebilmek için araba kiralamaya karar verdik. Otobüs saatlerine de bu linkten ulaşabilirsiniz: https://milosbuses.com/timetable 

Adamas: Limanın olduğu bölge burası, limandan 20 dakika kadar yürüdüğünüzde denize girebileceğiniz sahile ulaşabilirsiniz. Adamas’ta araba kiralama ve tekne turları acenteleri bulabilirsiniz. Limanın hemen karşısında çeşitli kafeler de bulunmakta. Bizim için Adamas’ın en güzel yeri O! Hamos Tavernasıydı. Tavernanın ağaçlar altındaki bahçesinde yediğimiz keçi peyniri ve keçi etinden yapılan yemeklerin lezzeti halen damağımızda.

Pollonia’da 31 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında iki kişi için gece başı 40 Euro ödeyerek Michalis Studios'ta kaldık. Otel çok temiz ve ferahtı, plajlara da çok yakın. Pollonia küçük, şirin bir yer, günbatımı da çok güzel izlenebiliyor. Konaklama için seçenek fazla. Sahilde birbirinden güzel tavernalar, barlar var. Biz, denizin hemen kıyısında yer alan Gialos adlı tavernada yemek yedik. Servis, yemekler oldukça başarılıydı. Daha sakin bir yer istiyorsanız, kaldığımız otele yakın, lezzetli atıştırmalıkların ve kahvelerin olduğu, Opsidianos Cafe isimli kafeyi öneririz.

Unutulmaması gereken bir bilgi, Milos Adası fazlaca rüzgarlı bir ada. En azından haziran başında öyleydi. Yanınıza akşamları giymek için kalın, rüzgar kesen giysiler almanızda fayda var. Sivrisinek sorunu oldukça fazla. Otelimizde sivrisinekler için elektrikli sinek-savar vardı. Siz her ihtimale karşı yanınıza sineksavar alın deriz. Pollonia’nın merkezinde küçük bir fırın, market ve eczane mevcut. Plajlar ücretsiz ancak şezlong, şemsiye, tuvalet yok. Zeytin ağaçları altında havlularınızı serip güneşlenebilirsiniz. Adanın her yerinde olduğu gibi burada da deniz çok temiz ve güzel, yüzerken size balıklar eşlik ediyor.

Ayrıca, Pollonia’dan küçük bir ada olan Kimolos Adası’na feribotla gidebilirsiniz. Feribot Pollinia Limanından kalkıyor. Feribot saatlerine de bu linkten bakabilirsiniz: http://www.gokimolos.gr/en/useful/ship-schedules/141-ship-schedules-milos-kimolos.html

Plaka: Plaka bölgesi deniz seviyesinden 220 metre yükseklikte, dolayısıyla gün batımını izlemek için ideal bir yer. Küçük kafe ve tavernaların yanında bir kaç hediyelik eşya dükkanı da var. Vakit geçirmek için oldukça keyifli bir yer olduğunu söyleyebilirim. Gün batımını izlemek için önerilen en meşhur yer ise Utopia Cafe. Biz gittiğimizde kafe tadilattaydı, biz de küçük bir tırmanışla manastıra çıktık. Milos’un nefis doğasına, denizine bakarak gün batımını izlemek çok güzeldi. Akşam yemeğimizi bir aile işletmesi olan Archantoula Taverna'da yedik. Pek çok kişi burayı önermişti zaten, söyledikleri kadar vardı.

Sarakiniko: Gördüğümüz plajlar içinde en çok burayı sevdik. Bembeyaz kayalıklardan oluşan Sarakiniko, Pamukkale travertenlerini anımsatıyor. Beyaz kayalar arasında kalan denizin rengini anlatmaya kelimeler yetmeyecek sanırım. Sarakiniko’ya denize küçük bir yürüyüş yaparak ulaşıyorsunuz. Elbette plajda, şezlong, tuvalet yok. Biz gittiğimizde henüz sezon başlamadığı için rahatlıkla denize girebildik fakat küçük bir yer olduğu için sezonda denize girmek zor olabilir diye tahmin ediyorum.

Klima: Yüzmek için olmasa da renkli güzel evlerin kapısına kadar dayanan denizinin görülmesi gereken bir balıkçı kasabası. Bir kaç küçük restoran ve hediyelik eşya satan dükkan var.

Paliochori: Burası adada bulunan ve işletmesi olan küçük bir plaj. Hatta iki tane işletme var. Sirocco adında tavernanın işlettiği plajda şezlong ve şemsiye de bulunuyor. Sirocco Tavernasının ortamı ve yemekleri güzel.

Adanın bazı koylarına araçla ulaşmak mümkün değil. Adamas’ta bulunan acentalardan tam gün veya yarım gün olmak üzere tekne turu satın alabilirsiniz.

Ayrıca Milos Adası’nın kuzeyinde yer alan Papafragas, Mandrakia, Filakopi koylarıyla adanın güneyinde yer alan Firiplaka, Provatas, Tsigrado koyları da görmeden gelmemeniz gereken koylar arasında.

Çok büyük ve şehirleşmiş bir ada değil burası. Küçük kasabalardan oluşuyor. Yine de Plakaya giderken yol üzerinde, Yunanistan'ın en büyük market zincirlerinden biri olan AB Food Market burada da var. İki de güzel fırından bahsedelim. Adamos içindeki Artemis Bakery ile AB Food Market yakınındaki Mouratos Bakery. Mouratos Bakery'nin manzarası ve yaptıkları her şey gerçekten de harika.