Samos Adası

Samos, Yunanistan adalarından biri. Samos'a Kuşadası ve Sığacıktan gidebiliyorsunuz. Biz o tarihlerde Sığacık'ta olduğumuz için Sığacık'tan ulaşımı sağladık. Feribot ile Sığacık'tan Samos 1,5 saat sürüyor. Samos ile ilgili bilgi vermeye geçmeden önce ulaşım ve vize hakkında birkaç şey yazayım.

Kapıda Vize Uygulaması
Yunanistan Avrupa Birliği ülkesi olduğundan Samos'a gitmek için Schengen vizesine ihtiyacınız var. Yunanistan, turist çekmek için birkaç yıldır kapıda vize uygulaması yapıyor. Kapıda vize dendiğinde aklınıza "girerken para verip geçeceğim" gelmesin. Normal vize süreçlerinde istenilen evrakların çoğu burada da isteniyor. Evrakları eksiksiz olarak en az 5 gün öncesinden feribot biletini aldığınız acentaya göndermelisiniz. Biz Sığacık'tan kapıda vize uygulaması ile SamosStar acentası aracılığı ile gittik. Kapıda Vize detay ve evraklar için şu linke ve ücret, feribot zamanları vs için de SamosStar'ın web sayfasına bakabilirsiniz. Kapıda vize uygulamasının en önemli avantajı, vize işlemleri için yeterli süreniz kalmadıysa 1 hafta önceden evrak hazırlayarak kapıda vize sayesinde giriş yapabiliyorsunuz. Tabi her avantajlı şeyin bir de dezavantajı vardır. Buradaki dezavantaj ise, feribot Samos Adası'na yanaştığında önce normal vize almış kişiler geçiş yapıyorlar ve sonra kapıda vize alacaklar parmak izi vb gibi süreçlerden sonra giriş yapıyorlar. Bizim yolcuğuluğumuz 1,5 saat sürmüşken, kapıda vize işlemlerimiz 2 saat sürdü.

Sığacık'tan kalkan SamosStar feribotu, Samos Adası'nın Karlovasi limanına geliyor. Vapur bileti aldığınız firma size isterseniz otel de ayarlıyor. Hepsini bir yerden yapmanız sizin için kolaylık sağlayabilir. Biz Anema Guest House da kalmıştık. 3 yıldız sayılabilecek bir işletmeydi. 

Adada 3-4 gün kalacaksanız araba kiralamanızı öneririm. Günlük araç fiyatları 30-40€ civarında. Şuradan daha detaylı bakabilirsiniz. Araba kiraldığınızda, arabayı doğrudan feribot iskelesine getiriyorlar. Eğer iyi bir bisiklet sürücüsü iseniz adaya bisikletle de gelebilirsiniz. Bütün adayı bisikletle gezebilirsiniz. Önemli dezavantajı, görebildiğim kadarıyla adanın çevresinde tam tur atamıyorsunuz. Yine de bisikletle bir ada macerası hayli hoş olacaktır.

Yeme içme konusunda Türkiye'den daha ucuz olduğunu söyleyebilirim. Bir defa fiyatlar çok standart. Nereye gidersek gidelim 5 kişilik bir masa için ödediğimiz rakamlar 60-70€ civarındaydı. Yemekler ve mezelerin çok lezzetli olduğunu da söyleyeyim.

Gezip gördüğümüz yerlerden bahsedecek olursak. En güzel plajı bence Psili Ammos Plajı. Çabuk derinleşmeyen deniz sevenler için birebir. Özellikle çocuklarınız var ise, bu denizde çok mutlu olacaklardır. Derinleşmesi için 100 metre ilerlemeniz gerekiyor. Suyu çok berrak ve en güzeli play ince kum. Bunun haricinde Potami ve Lemonakia plajları da ünlü plajlardan. Potami Plajında bulunan Hippies Restoran da vakit geçirebileceğiniz bir yer. Bir diğer ünlü Plajı da Kokkari Plajı. 3-4 günlük bir tatil için bu 3 plaj yeterli olacaktır. Plajlar haricinde Karlovasi'nin kendi içini gezebilirsiniz ve özellikle buradaki Aya Triada Kilisesine çıkarak bütün şehri tepeden izleyebilir ve şehrin merkezine akşamları geçerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca gezebileceğiniz diğer yerler de, Samos Şehri, Pythagoreio Şehri (ki buradaki limanda Pisagor için dikili bir anıt var), eğer açık ise Eupalinos Tünelidir (biz gittiğimizde restorasyon çalışmalarından dolayı kapalıydı). 

Bunların haricinde özellikle 3 yer önereceğim. Birincisi Stella Restoran. Adanın Karlovasi'ye göre diğer ucunda. Hem mezeler, yemekler hem de ortamı çok güzel. İkincisi Manolates Köyü. Bizdeki Şirince Köyü gibi bir köy. Üçüncüsü ise Potami Şelaleleri. Bence adada görmeniz gereken en güzel yer bu Potami Şelaleleri. Şelalelere geldiğinizde, yukarı, merdivenlerle tırmanıp bir restorana ulaşıyorsunuz. Bizim vaktimiz olmadığı için restorana çıkamadık. Yanınıza atıştırmalık birşeyler alırsanız, restorana çıkmadan da burada keyifle 1-2 saat dinlenip kitap okuyabilir ve arada oluşan gölete girebilirsiniz. Tam şelalenin yanına kadar ulaşmak için, içine girmek zorunda olduğunuz bir gölet bulunuyor. Saklıkent'teki kanyonlar gibi.