Hasankeyf

Ulaşım

Biz, Diyarbakır'da konaklayarak 1 gün Mardin, 1 gün Batman Hasankeyf, 1 gün de Diyarbakır olmak üzere 3 günlük bir gezi planladık. Diyarbakır'dan Hasankeyf yaklaşık 1 saat mesafede. Batman ve Mardin’e de havayoluyla ulaşım mümkün olduğundan, üç günlük güzergahın gidiş ve dönüşünü farklı illerden yapabilirsiniz.

Hasankeyf

Hasankeyf Kalesi'nin girişi ücretli: 3 TL. Sanırım sadece sezonda bu para alınıyor. Hasankeyf, üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalma ve tüm kültürel hazinesini yitirme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Hasankeyf'e gittiğimizde, tarihi yapıların içinde pek çok kafe, halı vb satıcılarının bulunduğunu gördük. Aslında bu nedenle Hasankeyf’in bölgede yaşayanlar tarafından da tehlike altında bırakıldığını söyleyebiliriz. Bu eşsiz yapının içinde tuvalet bile vardı. Hatta yapının duvarlarına tuvaleti gösteren oklarla "WC" yazıları bile yazılmıştı. Ufak mağaraların içi kokudan girilemeyecek haldeydi. Hem devlet, hem yöre halkı tarafından tahrip edilen eşsiz Hasankeyf’i daha fazla bozulmadan gidip görmenizi öneririz. Mesela Kale’de "Piknik Yapmak Yasaktır" tabelaları var. Buradan anlaşılıyor ki, burası piknikçilerin mekanı halinde. Tarihi yapının duvarlarına çivi çakılarak çöp tenekeleri asılmış.

Hasankeyf Kalesi’ne geldiğinizde, burada sizleri, rehberlik etmeye çalışan yöre halkının çocukları karşılayacaklar. Bir yandan da yöreye ait kitapları size satmak isteyecekler. Cüzi ücretler karşılığında onlardan ilginç hikayeler dinleyebilirsiniz. Buradaki kafelerde "Şaput" denilen bir tür tatlı su balığını yiyebilirsiniz.