Edessa - Arturos Bear Sanctuary, Nymfaio

Atina’dan Selanik’e trenle gittik. Atina tren garının olduğu istasyonun adı Lasrissa. Kırmızı hatlı metroyla Larissa istasyonuna rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bizim yola çıktığımız tarihte hızlı tren seferleri henüz başlamamıştı, yolculuğumuz 5 saat sürdü. 19 Mayıs 2019 itibari ile Atina-Selanik arası hızlı tren seferleri başladı. Atina-Selanik tren bileti almak için şu linke bakabilirsiniz. http://www.trainose.gr/en/ticket-purchase/

Selanik’te, Türkiye’den arabayla gelen arkadaşlarımızla buluşup Edessa için yola koyulduk.

Edessa 

Edessa, Yunanistan'ın kuzeyinde, Orta Makedonya olarak bilinen bölgede yer alıyor.
Selanik’ten Edessa’ya arabayla ulaşmamız 1 saat 20 dakika kadar sürdü, yol yaklaşık 80 km. Yolda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. İsmiyle müsemma şehir Edessa; yani suyun bol olduğu şehir, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Edessa, 550 yıl kadar bir süre Osmanlı İmpratorluğu tarafından yönetilmiş, Balkan Savaşları sonrasında ise Yunanistan Krallığı’na geçmiş. İçinden kanallar geçen, büyük çınar ağaçlarının gölgesinde yemyeşil, küçük bir şehir. En ilgi çekici ve büyüleyici yeri ise "Şelale Park". Parkın yakınına kadar arabanızla gidip oradaki park alanına park edebilirsiniz. Şelale Park'ın içindeki merdivenleri takip ederek yaklaşık 70 metre aşağıya gürül gürül akan ve bir ovaya dökülen şelaleyi görebilirsiniz. Hatta şelalenin altına girebileceğiniz bir alan var, buradan üstünüzden akıp giden şelaleyi izlemek çok keyifli, manzara oldukça etkileyici. Şelale Park ziyaretinden sonra nefis mezeleri olan "Ousies" tavernasında yemek yiyip Edessa’dan ayrıldık.

Arturos Bear Sanctuary, Nymfaio

Edessa’dan arabayla bir saatlik mesafede olan Arturos Bear Sanctuary’i (Arcturos ayı koruma alanı) ziyaret ettik. Arcturos, 1992 yılında Yunanistan’da yaban hayatı ve doğal çevreyi korumak amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Kuruluşun tek hedefi ayıların ve kurtların doğal hayatının muhafaza edilmesi.

Küçük bir köyün içinden geçerek Arturos Bear Sanctuary’e ulaşabiliyorsunuz. Arabanızla korunaklı bölgenin içine kadar ilerlemeniz yasak. Ayıların korunduğu bölgeye geldiğinizde, gürültü çıkarmamaya dikkat ederek, ormanın içinden yaklaşık 1 km kadar yürüyerek, rehberlik hizmeti ve giriş biletini alabileceğiniz küçük Kafe Shop’a ulaşmış oluyorsunuz. Ayrıca yürüyüşün mis gibi doğa içinde ve oldukça keyifli olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.

Bilet fiyatı yetişkinler ve 12 yaş üstü çocuklar için 6 Euro, 3-12 yaş için 4 Euro. 3 yaş altı çocuklar ise ücretsiz girebiliyor. Rehberli turlar saatte bir yapılıyor ve son tur saati 16:30.

Biletlerimizi aldıktan sonra rehber eşliğinde dikenli tellerle çevrili alana girdik. Dikenli teller ayıların size, sizin de ayılara zarar vermenizi önlüyor :) Ayılar tellerin ardında özgürce dolaşıyorlardı. Ormanda kuş sesleri içinde ayıları doğal ortamında izlemek güzeldi. Aynı şekilde kurtlar da doğal ortamlarında koruma altına alınmış. Ancak ziyaret saatini kaçırdığımız için kurtları göremedik.

Arturos Bear Sanctuary hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.arcturos.gr/gr/organismos/episkeftheite/