Uçmakdere - Güzelköy

Ulaşım (Tekirdağ - Kumbağ - Yeniköy - Uçmakdere)
Uçmakdere İstanbul'a 175 km uzaklıkta, Marmara ve Avşa adalarının tam karşısında bir köy. İstanbul'dan TEM Otoyolu’ndan Tekirdağ’dan geçerek, Kumbağ yönüne sapılır. Kumbağ’dan sonra Yeniköy’e ve buradan da Uçmakdere’ye ulaşılır.

Rota
Yürüyüş toplamda 5-7 saat arası sürüyor. Tabi bu sizin dinlenme ve yürüme potansiyelinize göre değişiyor. Rotanın başlangıç noktası Uçmakdere Köyü girişinde. Çınar Kamping’den Uçmakdere’ye yaklaşık 500 m’lik bir mesafe var. Bu mesafe asfalt yoldan oluşuyor. Bu kısa mesafe üzerinde de gayet hoş bir manzara bulmak mümkün.

Tüm rota üzerinde 5-6 yerde çeşme bulabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda çok fazla su depolamanıza gerek yok. Rotanın en yüksek yeri 900 m. Deniz kenarından çıktığınız düşünülürse bir günde 900 mt çıkmak hiç de fena değil.

Asfalt yoldan köye doğru ilerlerken Yangın İhbar Telefon numarasının (177) yazılı olduğu bir tabelanın yanından içeri giriyorsunuz. Buradan düz devam ettiğinizde köyün iç tarafına varıyorsunuz. Bir derenin kenarından yürümeye başlıyorsunuz. Köydeki evlerde köpekler var ve bağlı değiller. Bu yüzden dikkatli olmanız gerekiyor. Köpekler havladığında genelde evlerden birisi çıkıyor. Köyün içinden geçtikten sonra sağlı sollu köylülere ait bahçelerin bulunduğu bir yoldan ilerliyorsunuz. Bir müddet sonra karşınıza SORMA GEÇ çiftliğinin tabelası çıkıyor. Bir şey sormanın tehlikeli olduğunu düşünerek biz de sormadan geçiyoruz. Yolun buradan sonraki tepeye kadar olan bölümü ağaçlıklarla kaplı olduğundan öğlen güneşine yakalanmadıysanız rahat bir yol. Bu yol aynı zamanda stabilize araba yolu. Yol sizi tepeye zikzaklar çizerek çıkartıyor. Tepeye yaklaştıkça manzaranın güzelliği de aynı oranda artıyor.

Tepede köylüler radar olduğunu söylüyorlar. Fakat bu bir radar değil, bölgenin telsiz operatörlük merkezi. Burada yaz-kış üç ay boyunca birkaç kişi dönüşümlü olarak çalışıyorlar ve yaz kış nöbet tutuyorlar. Buraya gelmeden önce bir patika da sola doğru gidiyor. Patikaya sapmadan bu merkezden devam ediyorsunuz ve yol sizi sola doğru döndürüyor. Bir müddet ilerledikten sonra ana yola bağlanan kısım görünmeye başlıyor. Ana yola bağlandıktan sonra sola doğru devam ettiğinizde yol sizi direkt Güzeldere’ye götürüyor.