İki Deniz Arası : Yeniköy - Baklalı

İki Deniz Arası, Serkan Taycan tarafından başlatılmış, 13. İstanbul Bienali tarafından desteklenmiş bir proje. İstanbul'u Karadenizden Marmaraya birleştiren bir rota. Yaklaşık 60 km'lik, 4 güne yayılabilen bir yürüyüş. Yeniköy - Baklalı parkuru da yürüyüşün başlangıç parkuru. Detaylı bilgi için projenin Facebook sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.

Ulaşım
Yeniköy'e Edirnekapı'dan otobüs bulunuyor. İlk otobüs sabah saat 06:40 da kalkıyor. otobüs hat numarası 336D. Detaylı saat bilgileri için buradan İETT'nin sayfasına bakılabilir. Yol, edirnekapı'dan 2 saat sürüyor.

Rota
Rota otobüsün son durğından önce sahilden merkeze döndüğü yerde başlıyor. Buradan kahvelerin olduğu yer zaten 1 durak sayılır. O yüzden son durakta inip ve yürüyüşe başlamadan önce kahvede kahvaltı yapıp çay içebilirsiniz. Ayrıca burada alışveriş yapabileceğiniz UCZ market bulunuyor.

Yeniköy - Baklalı arası 16.5 km. Yürüyüş genel olarak kolay. Rotanın en sıkıntılı yanı, işaretlerinin olmaması. Bazı yerlerde işaretler var ama çoğu silinmiş veya yokolmuş. Bundan dolayı da rotayı bilmeyen kişiler tarafından yürünmesi oldukça zor. eğer elinizde GPS var ise sorun yok tabi ki.

Yürüyüşe başlamak için son duraktan tekrar geldiğiniz yönde geriye doğru yürüyüp sahile inin. Sahile vardığınızda sağa dönerek sahil boyunca Maden Yolu caddesi üzerinden yol bitene kadar devam edin. Yol bitiminde Linyit ocaklarının girişine varacaksınız. Rotanın başlangıcı Linyit ocağına varmadan önceki son evlerin önünden sağa yukarı doğru çıkan patika. Burada işareti de göreceksiniz. Buradaki işaret mavi-kırmızı renkte. Buradan karşınızda görünen toprak tepelere doğru tırmanacaksınız. Yaklaşık 1km sonra karşınıza makinalı tüfek konulan eski bir mevzi çıkacak. Önünüzdeki tepeyi aşıp Linyit ocakları ve denizi gözden kaybettiğiniz zaman karşınıza küçük bir patika çıkacak. Patikada ilerlerken solunuzda küçük bir gölet de göreceksiniz. Bür müddet sonra sazlıkların ve böğürtlerinlerin arasından geçince patika soldan aşağıya iniyor, siz sağdan devam edeceksiniz.

Yaklaşık 3 km sonra çitlerle çevrili bir ağaçlandırma sahası karşınıza çıkacak. Buradan çitler boyunca sağa gideceksiniz. Burada yine patika boyunca ilerleyin. Patika bittiğinde karşınıza çoban köpekleri çıkabilir. Şansınız varsa çoban yakınlardadır. :) Bu köpekler bizi oldukça korkuttular. Patikanın bittiği yerde bir anayola çıkacaksınız. Anayolsan sağa doğru biraz ilerleyip soldan aşağı giden iki çit arasından ilerleyeceksiniz. Buradaki yol iki çit arasında kocaman bir yol ve girişinde sağ tarafta işareti göreceksiniz. İlerlemeye devam ettiğinizde solunda sazlık olan bir patikaya geleceksiniz. Patika boyunca ilerleyince karşınıza bir su kanalı çıkacak. Kanalın üstünden geçerek sola kıvrılın. Burada da işaret göreceksiniz. İlerleyip bir tarlaya varıyorsunuz ve tarladan yukarı çıktığınızda yokuşun bitişinde karşıda Durusu'yu artık görebilirsiniz.

Buradan sonra önünüzdeki taşlık-çakıl yoldan ilerliyorsunuz. Taşlık yolu bitirdiğinizde ileride asfalt yol görünecek. Bu asfalt yola ulaşın ve yol boyunca ilerleyin. İleride fabrika bacalarını göreceksiniz. Bu bacalara doğru ilerleyin. Bu bacalara vardığınız yer bir kavşak noktası. Baklalı için buradan sola dönerek ilerleyeceksiniz ama ondan önce sağ tarafa ilerleyerek durusu merkeze varıp yemek arası verebilirsiniz. 

Moladan sonra tekrar bu kavşağa gelerek, Arnavutköy belediyesinin tam karşısındaki caddeden ilerleyin. Artık fabrika bacaları sağ tarafınızda kalıyor. Yoldan ilerleyip Durusu çıkış tabelasını görünce soldan içeri giren yolu takip edin. Burası tam İSKİ terfi merkezinin karşısı. Bu yola girdikten 200m sonra sağa yukarı doğru bir tarlanın kenarından ilerleyen yola girin. Bu yol bir tarktör yolu gibi, bir müddet sonra yine asfalta dönüyor. Bu asfalt yol boyunca devam edin. Bu yol üzerinde genelde yazlıklar var ve her yazlığın bir köpeği bulunuyor. Biraz daha ilerleyince artık Saray'a giden anayol ile birleşiyorsunuz. Siz buradan tam karşıya geçerek düz devam edeceksiniz.

Karşıya geçip asfalt yoldan 150m ilerleyince, asfalt yol sağa dönüyor. Siz burada düz devam ederek kestirme yapcaksınız. İleride yol bitince sağ tarafta bulunan vericiler boyunca değil, soldan tepelik çim boyunca aşağıya doğru ilerleyin. Biraz ileride Baklalı köyünü göreceksiniz. 

Dönüş için yine aynı otobüsü kullanabilrsiniz. Son otobüs buradan 18:30 da. Biz dönmek yerine buradan Dursunköy'e gidip kamp kurmayı tercih ettik. Yinede rotanın 4 günlük aslına sadık kalmak için buradan sonraki yol bilgisini 2.gün rotası olarak yazacağım.