İki Deniz Arası : Baklalı - Sazlıbosna

İki Deniz Arası, Serkan Taycan tarafından başlatılmış, 13. İstanbul Bienali tarafından desteklenmiş bir proje. İstanbul'u Karadenizden Marmaraya birleştiren bir rota. Yaklaşık 60 km'lik, 4 güne yayılabilen bir yürüyüş. Baklalı - Sazlıbosna parkuru da yürüyüşün ikinci günkü parkuru. Detaylı bilgi için projenin Facebook sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.

Ulaşım
Yeniköy'e Edirnekapı'dan otobüs bulunuyor. İlk otobüs sabah saat 06:40 da kalkıyor. otobüs hat numarası 336D. Detaylı saat bilgileri için buradan İETT'nin sayfasına bakılabilir. Yol, Edirnekapı'dan yaklaşık 2 saat sürüyor.

Rota
Baklalı köyünün meydanındaki kahvenin önünden geçen asfalt yol boyunca ilerliyorsunuz ve mezarlığın yanından geçen stabilize yola giriyorsunuz. Bu yol boyunca sağınızda at çiftliklerini göreceksiniz. Biraz ilerleyince karşınıza bir sunta fabrikası çıkacak. Bu fabrika solunuzda kalacak şekilde duvarı boyunca ilerleyin. Fabrikayı geçince artık çim üzerinde yürüyeceksiniz. Artık rota boyunca sağınızda dere ile beraber yürüyeceksiniz. Bu da yolu çok daha keyifli hale getirecek. Dursunköy'e ulaşan anayola gelene kadar dereyi takip edin. Bu yola geldiğinizde artık asfalta çıkarak köye girebilirsiniz. 

Bu rotanın orijinal GPS haritasında anayola çıkmadan önce daha da ileriye giderek köye ulaşım var görünüyordu. Fakat ileride sazlıklar yüzünden köye geçiş mümkün olmuyor. Yazın bu sazlıklar kuruduğunda geçit verebilirler.

Dursunköyün girişinde ve girdikten sonra çeşmeler göreceksiniz. Köyün içindeki meydanın olduğu yerdeki kahvede molanızı verebilirsiniz. Burada küçük bir de market var ve buradan sandviç alarak kahcede çay ile beraber öğlen yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Moladan sonra Dursunköy'ün çıkışında sola doğru Hadımköy, Arnavutköy tabelalarını takip edin. Asfalt yolda ilerlediğinizde sağınızda bir köpek çiftliği göreceksiniz, ya da köpeğin bol olduğu bir çiftlik :), bunun tam karşısındaki, solunuzda bulunan stabilize yola gireceksiniz. Bu yol sizi gün boyunca yürüdüğünüz dere yatağına tekrar getirecek. Dere yatağının üstünden geçerek devam edin. İleride bir çeşme göreceksiniz. Bu çeşmeden sağa doğru dönerek patika yoldan devam edin. Bu patika sizi sağlı sollu çitlerin arasından götürecek. Bu patika da biraz sonra sizi ana yola bağlayacak. Anayoldan karşıya geçerek buradaki patikadan yürümeye devam edin.

Patikadan devam edince sol tarafınızda birkaç köpeği olan bir çiftlik karşınıza çıkacak. Bu çiftliği olabildiğince uzaktan geçin, köpekler yaklaşınca size doğru koşuyorlar. Burası aynı zamanda Sazlıdere barajının ucu. Burada barajdaki su durumuna göre yürüyeceğiniz yer değişiklik gösterebilir. Biz yürürken haritada bulunduğumuz yer baraj gölünün içi gibi görünüyordu. Su ne kadar az ise, çiftlikten uzak geçme ihtimaliniz o kadar fazla. Burada yapmanız gereken baraj gölü sağınızda kalacak şekilde soldan patika boyunca ilerlemek.

Gölet boyunca ilerlerken, göletin azami su seviyesini gösteren taşları da göreceksiniz. Göl boyunca devam ettiğinizde bir anayola varacaksınız. Bu anayoldan karşıya geçip yola devam edin. Karşıya geçtiğiniz bu noktada göl kenarından değil, soldaki yoldan devam edin. Bu yol üzerinde biraz sonra İSKİ Suyu Havzasıdır diye bir tabela göreceksiniz. Bu tabeladan sola yukarı doğru çıkarsanız Sazlıbosna köyüne varmış oluyorsunuz. Köye girişte sizi bir elektrik direğinin üstünde leylek yuvası karşılıyor. Yazın bu yürüyüşü yaparsanız leylek görme ihtimaliniz de yükselir.

Dönüş için, köye girdiğiniz noktadaki kavşaktan 336H - Hadımköy-Toki-Bayrampaşa otobüslerini kullanabilirsiniz. Otobüslerin detaylı saatleri için buradan İETT ye bakabilirsiniz.