Bahçeköy Belgrad Ormanı - Gümüşdere Köyü

Ulaşım
Belgrad Ormanına ulaşmak için İETT nin Bahçeköy arabalarına binmeniz yeterli. otobüsün son durağı zaten Orman girişinin yanında. İETT nin sitesinden otobüs saatlerini kontrol edebilirsiniz.

Rota
Belgrad Ormanından Gümüşdere Köyü arası yaklaşık 14km lik bir mesafe. Bu rotanın güzel tarafı, dilerseniz bisikletle, dilerseniz de yürüyerek yapabileceğiniz bir rota olmasıdır. Ayrıca İstanbul içinde olan bir yer olduğundan her an yürünebilecek bir rota. Eğer bu rotayı yürüyerek yapacaksanız, Gümüşdere köyünden Hacıosman Metro istasyonuna gelen 152 numaralı İETT otobüsünü kullanarak şefre dönebilirsiniz. Bisiklet kullandıınızda gidiş geliş olarak rotayı yapabilirsiniz. Belgrad Ormanı içerisindeki yollar ve patikaların bir çoğu kullanılarak bu rota yapılabilir. Ben bizim gittiğimiz yolu tarif etmeye çalışacağım. Bu gezide bizlere yardımcı olan rehberimiz Yalın ve Kamil abiye ayrıca teşekkür ederim.

Ormana girdikten hemen sonra sağa aşağı inen patikayı takip ederek, yola paralel şekilde ilerleyen ve yolun sağında kalan patikaya girmiş oluyorsunuz. Anayoldan da devam edebilirsiniz ancak patikadan yürümek hem daha keyifli hem de ayaklarınız için asfaltta yürümekten daha iyidir. Asfalt yol solda kalacak şekilde patikayı takip ettiğinizde asfalt yolun bitim noktası olan bir bente varıyorsunuz. Burada küçük bir çocuk parkını da göreceksiniz. Bentin sağından yukarıya çıkan patikayı takip etmelisiniz. Bu patika solunuzda su kalacak şekilde devam ediyor. Suyun bittiği yerde patika da üçe ayrılıyor. Siz bir u dönüşü yaparak aslında suyun karşı tarafına geçerek bu üç yoldan soldakini takip ediyorsunuz. Bir müddet geldiğiniz yünün tersine yürüyorsunuz. Patika boyunca ilerlediğinizde küçük bir "demlenme yerine" ulaşıyorsunuz. Burası meşhurdur ve Belgrad Ormanında gezenler burayı bilirler. Buradan devam ederken yukarı sağa doğru olan patikayı takip edin ve hemen 100 metre sonra sola doğru yokuş yukarı olan ve üzerinde yarıklar olan yolu takip edin. Yokuşu bitirdiğinizde sola doğru devam edin. Bu patika sizi anayola çıkaracak. Normalde anayoldan da devam edebilirsiniz ama yine keyifli bir yol için yola paralel olan patikadan devam edebilirsiniz. Burada anayoldan biraz uzaklaşarak sola-aşağı doğru toprak yolu takip edin. Bu patika daha sonra başka bir patika ile birleşiyor, buradan sağa doğru devam edin. Bu yol da sizi başka bir yola çıkarıyor. Yine sağa doğru devam ediyorsunuz ve tekrar bir yola birleşiyorsunuz. Yine bu yoldan aşağı doğru devam edin ve yol sizi büyük bir meydana çıkarak. Bu meydana  Jiplerle burada buluşulduğu için "Cherokee Meydanı" deniyormuş. Burada sola doğru u dönüşü yapıyorsunuz ve bu dönüşü yapar yapmaz sağdan aşağıda görünen patikaya iniyorsunuz. Patika sizi bir anayola çıkarıyor, burada sağa doru gidiyorsunuz. İleride yine karşınıza çıkan yolsa sağa doğru ilerliyorsunuz. Bu yolun üzerinde sağlı sollu bir sürü kestane ağacı bulunuyor. Ekim ayında iseniz buradan kestane toplayabilirsiniz. Bu yolun ilerisinde yangın gözetleme kulesini görebilirsiniz.

Yangın kulesi mola vermek için kullanılabilir. Kuleye çıkıp tüm bölgeyi ayaklarınızın altına alarak izleyebilirsiniz. Moladan sonra yangın kulesinin sağında olan yoldan aşağıda doğru ilerlemelisiniz. Bu yol üzerinde ise bol bol Kocayemiş ağaçlaru bulunuyor. Yine Ekim ayı içerisnde kocayemişleri toplayabilirsiniz. Aşağı inerken bir süre sonra sağa doğru bir yol sapıyor. bu sağa sapan ilk yol zaten ve üzerinde molozlar bulunuyor. Buraya sapıyorsunuz. Buradan ilerlediğinizde bir kavşağa geliyorsunuz. Bu kavşakta sağ taraf doğru giderseniz bir gölete ulaşıyorsunuz. Bu gölete uğramanızı ve biraz keyif yapmanızı şideetle tavsiye ederim. Bu ziyaretten sonra bu kavşaktan yola düz devam edeceksiniz. Bu yol sizi Gümüşdere Köyüne getiriyor. Köydeki meydanda bulunan kahvede artık keyif çayınızı içebilirsiniz. Bu kahvenin önünden geçen yolun biraz aşağısında otobüs durağını bulabilirsiniz.