Samandere Şelalesi - Kocayayla

Ulaşım
Samandere Şelalesine ulaşmak için önce Şimşirlik Alabalık Tesilerine gelmeniz gerekiyor. Bunun için önce Düzceye gelmelisiniz. Düzce merkezine, İstanbul yada Ankara'dan otoban yoluyla ulaşmak mümkün. İstanbul - Düzce otoban çıkışı 210 km. Merkeze ulaştığınızda İtfaiye Binasını sorarak bulmanız gerekiyor. İtfaiye'yi sağınızda bırakarak yola devam ettiğinizde Beyköy'e ulaşacaksınız. Beyköy'de Samandere Şelalesi tabelalarını takip edecekseniz. Sağa doğru yaylalar tabelalarını, ileriye Samandere Şelalesi tabelasını gördüğünüz yerden 5 dk. sonra Şimşirlik'e varıyorsunuz. Şimşirlik Pansiyon yolun sol tarafında karşınıza çıkacak.Buradan 4 km sonra şelaleye ulaşabilirsiniz.

Rota
Toplamda 10.5 km uzunluğundaki bu rotanın ilk 4 km'lik bölümünde sürekli rampa çıkıyorsunuz. Geri kalan bölüm, çok az bir meyille sizi toplamda 200 m tırmandırıyor ve genel olarak düzlükten oluşuyor. İlk tırmanış kısmında, arkanızda güzel bir manzara eşliğinde ilerliyorsunuz. Tırmanmanın bitişi ile orman içine giriyorsunuz ve Kocayayla’ya gelene kadar ağaçlar arasından ve dere kenarından devam ediyorsunuz. Rota, Samandere Şelalesi girişinin biraz yukarısında Şelale Değirmen Restoran'ın önünden başlıyor. Restoranın önünden sağa yukarı çıkan yola doğru ilerliyorsunuz. 50m ilerlemeden yol ikiye ayrılıyor. Sağa giden yol köyün içine giriyor. Siz sola yukarıya giden yoldan devam ediyorsunuz. Yaklaşık 1,5 km sonra sağınızda bir arıcı eviyle karşılaşıyorsunuz. Burada solunuzda su kaynağı da bulabilirsiniz. Arıcı evinin yanından geçer geçmez yol ikiye ayrılıyor. Yine soldan devam etmeniz gerekiyor. Tüm yürüyüş boyunca anayoldan ayrılmazsanız Kocayaylay’ı elinizle koymuş gibi bulabilirsiniz. Kocayayla’ya varmadan 1.5 km önce birkaç yayla evi göreceksiniz. Bu arada Samandere Şelalesi 750 m, Kocayayla 1450 m yükseklikte. Rotayı ortalama 3,5 - 4,5 saatte tamamlayabilirsiniz. Yaylaya vardığınızda yoldan biraz ilerleyince sağınızda bir çeşme bulabilirsiniz. Çeşmenin yine sağında ileride bir ağacın altında dinlenmek için kullanabileceğiniz bir masa var.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bölge aynı zamanda heyelan bölgesi. Sağınızda solunuzda kayalık olan bölgelerden dikkatli geçmelisiniz. Yürüyüş boyunca zaman zaman kaymış yolları görebilirsiniz.

Vahşi hayvanlarla ilgili deneyimli insanlar şunu söylerler: ''Onlar sizden , sizin onlardan korktuğunuzdan çok daha fazla korkarlar ve sizi duyar yada görürlerse hızlıca kaçıp giderler. '' İşte belki de bu yüzden sayıları az olmamasına rağmen, onlara pek rastlamıyoruz. Ancak her maceramız öncesinde başka yorumlarla da karşılaşabiliyoruz. Örneğin Kocayayla yürüyüşünden önce Şimşirlik Kamp Alanı’nda Nusret Abi, '' Şimdi bütün hayvanların yavrulama mevsimi, anneler çok kızgın olabilir dikkat edin '' dedi. Açıkçası biz de tereddütte kaldık ve rastladığımız sevimli ceylan yavrusunun annesi acaba yakınlarda mıdır diye korktuk ve resmini bile çekemedik. Bu konuda gerçekten çok fazla deneyimli olmadığımız için pek yorum yapamıyoruz ama şu ana kadar yaptığımız gezilerde vahşi hayvanlarla ilgili tehlikeli bir durumla karşılaşmadık.

Bunun yanında otlamaya çıkmış koyun sürüsüyle de karşılaşabilirsiniz. İşte bu konuda deneyimli olduğumuzu söyleyebiliriz. Çobanı görmeden kesinlikle sürüye yaklaşmayın. Sizin çobanı görmenizden öte, çobanın sizi gördüğünden mutlaka emin olun. Sürüyü koruyan kangallar için tehlike arz ediyorsunuz ve bu köpekleri durdurmakta çoban bile zorlanabiliyor. Hiç riske atılmamak için sürü ile karşılaşırsanız uzaklaşıp geçmelerini beklemek sanırız en iyi çözüm olacaktır.