Pürenli - Balıklı - Derebalık- Kardüz Yaylaları

Ulaşım
Pürenli Yaylası’na ulaşmak için öncelikle Düzce'nin Gölyaka ilçesine ulaşmak gerekiyor. İstanbul'dan Gölyaka'ya arabayla iki buçuk saatte gelinebiliyor. Yolun tamamı yaklaşık 3 saat sürüyor. İstanbul Ankara TEM yolundan giderken Düzce çıkışından çıkınca Gölyaka tabelasını görebilirsiniz. Gölyaka’dan çıktıktan bir müddet sonra sağa doğru dönüş gösteren Güzeldere Şelalesi tabelasını göreceksiniz. Tabela şelalenin logosu ile yazıldığından zor anlaşılıyor. Buradan sağa döndüğünüzde yukarıya doğru tırmanış başlıyor ve İçmeler Köyü’nden geçiliyor. Güzeldere Şelalesi’ne yaklaştığınızda sağa doğru U dönüşü gibi Orman İşletme kontrol noktasından içeriye giriyorsunuz. Burada aynı zamanda Derebalık Yaylası tabelası var. Bir müddet daha çıkınca karşınıza Orman İşletme Müdürlüğü geliyor. Buradan sağa doğru giderseniz yaklaşık 1-1.5 buçuk saat uzaklıkta Kardüz Yaylası’na ulaşırsınız. Sola doğru gittiğinizde karşınıza bir yol ayrımı gelecek. Sola doğru olan Derebalık Yaylası tabelasını değil sağ taraftaki yolu takip edeceksiniz. Hemen arkasından silik olan Balıklı ve Pürenli Yaylası tabelasını göreceksiniz. Sola doğru giderseniz Pürenli’ye çıkıyorsunuz.

Kardüz Yaylası’na gitmek isterseniz, Orman İşletme’den sağa döndükten sonra, yol çalışmasının olduğu bir yere varacaksınız. Buradan derenin üzerinden geçiyorsunuz. Biraz ilerledikten sonra Alidayı Alabalık Çiftliği’ni göreceksiniz. Burada da yol ikiye ayrılıyor. Sağdan değil, soldan hemen çiftliğin yanındaki yoldan devam etmeniz gerekiyor. Çiftliği geçtikten sonra yol dereye paralel ilerliyor. Belirli bir süre sonra Kardüz Yaylası tabelaları karşınıza çıkarak sizi yönlendiriyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu bölgede Orman İşletme çalışmaları olduğundan yol üzerinde bol bol kesilmiş kütükler görüyorsunuz. Zaman zaman yola devrilmiş oluyorlar. Ayrıca tepelerden taşlar yuvarlanabilir. Bunlara dikkat edilmesi gerek. Ayrıca yol üzerinde çeşitli yerlerde ağaçlara zarar veren böcekler için saksı gibi asılan tuzaklar kurulmuş. Üzerlerinde zehirli olduğu ve dokunulmaması gerektiği yazıyor. Bu bölge muhafazakar bir bölge. Her ne kadar misafirperverlik gösterseler de meraklı bakışlar ve sorular sizi rahatsız edebilir.

Yaylalar
Kardüz Yaylası: Kardüz Yaylası 1700 metre yüksekliğinde bir yayla. Kardüz Yaylası’ndan hemen önce 5-10 yayla evinin bulunduğu bir yerleşim yeri daha var. Kardüz’ün bir mahallesi gibi. Burada bir kaç evin yanında çardak kurulmuş. Bu çardakları kullanılabilir. Yayla halkı misafirperver. Yayla yazın dahi soğuk olabiliyor. Özellikle güneş bulutların arkasındayken gündüz vakti bile soğuk oluyor. Gece burada çadır kurma imkanı var. Ancak bir işletme yok. Çayırlarda bulduğunuz bir alana çadırınızı kurabilirsiniz. Yaylada su mevcut. Ama yiyeceğinizi gelirken getirmeniz gerekiyor.

Pürenli Yaylası: Pürenli Yaylası 1500 m yüksekliğinde bir yayla. Yaylanın içinde bir göl var. Gölün yanında bir çeşme bulabilirsiniz. Yine burada da yiyecek bulmak mümkün değil. Gölün bulunduğu tarafta çadır kurulabilir. Burası aynı zamanda açık alan. Biraz ileri gidip ağaçların başladığı yere geldiğinizde etrafın pis olduğunu görüyoruz. Tahminen hafta sonu mangalcılarından kalma malzemeler. Yaylada gölün karşısındaki evde bir amca tahta kaşık vb. oymacılığı yapıyor. Kendisiyle sohbet etmek gününüze keyif katabilir. Pürenli Yaylası’nda ağustosun ilk haftasında şenlikler oluyormuş.

Balıklı Yaylası: Balıklı Yaylası 1400 m yüksekliğinde. Yazın epeyce kuruyan bir derenin kenarında kurulmuş bir yayla. Bu dere kenarının yakınlarında çadır kurmak için uygun yerler var. Yaylada sadece bir evin 3 köpeği var. Bir tanesinin deli olduğu söyleniyor. Buna dikkat etmek gerekebilir. Yaylada neredeyse her gördüğünüz tepeciğe bir isim kazınmış (Yusuf, Leyla vb.).

Derebalık Yaylası: Derebalık Yaylası 1400 m yüksekliğinde. Yayla evleri, dereye ve yola paralel kurulmuş. Hem ev sayısından hem de evlerin kalitesinden dolayı bu yaylanın diğer 3 yaylaya göre çok daha fazla geliştiği anlaşılıyor. Burada çadır kurmak keyifli olacaktır. Her yaylada su çeşmesi mevcut fakat rotalar üzerinde çeşme yok.

Rotalar
Pürenli - Balıklı Çember Rota: Bu rota toplamda 13 km’lik bir rota. Pürenli'den başlayıp, Balıklı Yaylası’na (3-4 km), buradan aşağı kavşak noktasına (4 km) ve tekrar yukarı Pürenli’ye (5 km) bir çember çizerek gidilebilir. Toplamda 4-5 saat sürebilecek keyifli bir rotadır. Pürenli'den Balıklı Yaylası’na giderken yolu 500 m kısaltacak bir patika da köylüler tarafından açılmış. Fakat yol zaten uzun olmadığından bunun kullanılmasına çok gerek yok.

Pürenli - Balıklı - Derebalık: Bu rota toplamda 13 km’lik bir rota. Pürenli'den Balıklı’ya yürüdükten sonra araba yolunu takip ederek aşağı kavşağa varılır. Buradan tekrar Pürenli’ye değil, geriye doğru 100 m gidince Derebalık tabelasının olduğu ayrıma gelinir ve tabela istikametine doğru yola devam edilir. Kavşaktan Derebalık Yaylası’na yaklaşık 5 km’lik bir yol var. Bu rotayı ilk gün yaparak gece burada kamp kurulabilir.

Derebalık Çember Rota: Bu rota da 13 km lik bir rota. Derebalık Yaylası’na girdikten sonra tam karşı taraftan çıkarak bu rotaya başlanıyor. Rota boyunca 3 kez yol ayrımı karşınıza çıkıyor. Hepsinde de sola dönerek devam ederseniz çok güzel bir patikanın olduğu bu rotayı tamamlayarak tekrar Derebalık Yaylası’na ulaşırsınız. Burada anlatılan rotalardan en güzeli bu rotadır.