Kasım 2022’de Yunanistan’ın Peloponez, namı diğer Mora yarımadasında bisiklet turu yaptık. Peloponez ana karada en güneyde parmakları aşağı doğru el şeklinde bir yarımada. Tarih ve doğa açısından çok zengin. Mitolojide geçen Herkül'ün 12 işini tamamladığı mekanlar da bu bölgede. Biz bisikletlerle olduğumuz için ancak bir parmağı turlayabildik; devamını da getirmeyi umuyoruz.
Turumuzun son gününde Didim'in 10km öncesinden yola çıkıp Güvercinlik'te sonlandırmak üzere, 6 saatlik sürüş süresi ile 85kmlik bir rota yaptık. Böylece Bodrum diye planladığımız rotayı Güvercinlik'e kadar yapmış olduk.
Turumuzun dördüncü gününü, Güzelçamlı'dan Didim'e 10km mesafede Deniz Pansiyon'da 55km yaparak, 5,5 saat sürüş ve toplam 10 saat sürüş ile sonlandırdık. Dinlenme ve sürüş zamanımınız neredeyse yarı yarıya sürdü. Bunun en büyük sebebi Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park geçişini yapmış olmamızdı tabi ki.
Turumuzun 3. gününde Pamucak'tan Güzelçamlı'ya kadar aheste bir yolculukla 44 km, 3,5 saat sürüş ile toplam 6.5 saate vardık. Yine sahil boyunca ilerledik. Toplam tırmanmamız 300m'yi geçmedi.
Turumuzun ikinci gününde Sığacık'tan Pamucak'a kadar yaklaşık 70km lik yolu, 5,5 saat sürüş ile toplamda 9 saate tamamladık. Tüm rota sahil boyunca ilerliyordu ve manzaraların tadını çıkarmak için yavaş yavaş ilerledik.
Daha önce yapmış olduğumuz Yalova - Çanakkale ve Çanakkale - İzmir turlarımızın devamı olarak İzmir - Bodrum bisiklet turunu yapmaya karar verdik. İzmir'den Sığacık'a giden 2 rota bulunuyor. Sahilden giden rotayı 3 kez yaptığım ve çok keyifli olmayan bir rota olduğu için Menderes üzerinden Sığacık'a giden yolu seçerek turumuza başladık.
Bir hafta sonu İzmir Kozbeyli köyüne bisiklet ile gidelim diye düşündük ve Menemen'e kadar İzban ile gidip yola düştük. Dönüşte ise farklı bir güzergah olsun diye Aliağa'ya gelerek İzban ile tekrar İzmir'e döndük.
Rota için kararımız, Yalıköy'den çıktıktan sonra Çilingoz Milli Parkı'nın içinden geçerek ana yola varmak ve buradan tekrar Yalıköy kavşağına kadar ilerleyip, Karamandere, Karacaköy üzerinden tekrar Yalıköy'e varmak oldu. Toplam yolumuz 62km olup, toplam tırmanışımız yaklaşık 1000 metre oldu.
Çanakkale - İzmir turunu planlarken hedefimiz Eski Foça'dan Karaburun'a geçip, İzmir'e giden Menemen anayolunu kullanmaktansa, şehre batıdan giriş yapmaktı. Fakat Eski Foça - Karaburun feribotunun ekim ayında çalışmadığını öğrenince planımızı değiştirmek sorunda kaldık.
Turumuzun 5.günü bizim için tam bir dinlenme günü oldu. İzmir'e yaklaştığımız için biraz yavaştan alıp Bademli, Denizköy üzerinden Çandarlı'ya kadar pedalladık. Tüm gün dinlene dinlene 33 km'lik bir yol yaptık.
Turumuzun 4.gününde Burhaniye Ören ile Dikili arasını pedalladık. Yaklaşık 5 saatte 80 kmlik br yol yaptık. Toplam yükseliş ve düşüşün az olmasından dolayı yine rahat bir yolculuk oldu. Genel olarak sahil boyunca ilerlediğimiz keyifli bir etap oldu bizim için.
Çanakkale - İzmir turumuzun üçüncü gününde Kadırga Koyu ile Burhaniye Ören arasını pedalladık. Yaklaşık 6 saatlik bir süre ile 64 km lik yol yaptık. Toplam çıkışımız 250m yi bulmadığı için bugün çok rahat ve dinlene dinlene gittiğimiz bir yol oldu. Yolun tamamında sahil kenarından gittiğimiz için iniş çıkış çok fazla olmadı.
Çanakkale - İzmir turumuzun ikinci gününde hedefimiz Kadırga Koyu'na ulaşmak oldu. Bu hedefi 67 km lik bir yolla 8 saatte aldık. Rotamızın toplam çıkışı 890m. Rota sonunda yine deniz kenarına indiğimiz için çıktığımız tüm yolu inmiş olduk.
2014 yılının Eylül ayında Yalova - Çanakkale bisiklet gezisini yaptıktan sonra, bu yıl da devam edip Çanakkale'den İzmir'e kadar tur yapmayı planlamıştık. Bu turu da bu plandan yola çıkarak yaptık. İlk gün Çanakkale Otogardan başlayan yolculuğumuz, yaklaşık 70km lik bir mesafe ile Dalyan Köyünde sona erdi.
Turumuzun son günü Biga - Çanakkale arasında ana yoldan ilerleyerek geçti. Anayoldan gittiğimiz ve yol temiz olduğu için, en fazla yol yaptığımız gün bugün oldu. Yaklaşık 95km mesafe katederek turumuzu sonlandırdık.
Turun 5. gününde Erdek - Biga arasını tamamladık. Yol yaklaşık 70km tuttu. Bugünden itibaren yolumuzu ana yola bağladık. Anayoldan gitmenin dezavantajı tabi ki doğadan uzaklaşmak oldu.
Turumuzun en safari içeren rotasını bugün yaptık. Toplamda 60km lik bir rota oldu. Yağışlı zamanlarda arabaların geçemeyeceği stabilize bir yoldan sahil boyunca ağaçlar arasında gitmek çok keyifli oldu. Bu yol Kurşunlu ile Yenice köyü arasındaydı. Yenice köyünden sonrada bizi rüzgar santralleri bekliyordu. Rotayı yine sahilde başlayıp, sahilde bitirdik. Rüzgar santralleri bölgesinde 300 metrelere kadar yükseldik.
Turumuzun en güzel günlerinden birini Mudanya - Bayramdere arasında yaptık. Genel olarak trafikten uzak, hem deniz hem dere, ufak bir görüntüyle de göl manzarası ile bir gün geçirdik. Yaklaşık 75km lik bir mesafe kat ederek Mudanya'dan Bayramdere'ye bağlı Yeniköy sahil beldesine ulaştık.
İkinci günümüzde Armutlu'dan Mudanya'ya pedalladık. Bugün 66 km lik bir yol yaptık. Bugünkü rotamızda en fazla 130 metrelere kadar çıktığımız için rahat bir yol oldu. Tüm rota boyunca sadece Gemlik'ten sonra biraz denizden uzaklaştık.
İsviçre'de yaptığım ilk bisiklet turundan sonra Türkiye'de de bir tur yapmaya karar verdim ve önceki tur arkadaşlarımdan Birkan ile beraber Yalova'dan Çanakkale'ye bir haftalık bir sürede tur yaptık. Yaklaşık 420 km lik bir sürüş ile Yalova'dan Çanakkale'ye 6 günde ulaştık. Turumuzun ilk günü Yalova'dan Armutlu'ya kadardı.
İsviçre bisiklet turumuzun son günü yaklaşık 50 k yaparak Cenevre'ye ulaşıyoruz. Sonlar her zaman hüzünlü olduğundan bugün de bizi biraz hüzün sarıyor. Cenevre'nin kendisi de bu hüzne tuz biber oluyor deyim yerindeyse.
İsviçre bisiklet turumuzun 7. gününde artık sona yaklaştığımız ve çok kısa yolumuz kaldığı için daha da ağırdan alarak yola devam ediyoruz. Bugün yolculuk başlangıcında İsviçre'nin önemli şatolarından biri olan Chilon Şatosunu ziyaret ettik.
Turumuzun 6. günü en fazla yol yaptığımız gün oldu. Rotanın neredeyse tamamının nehir kenarından geçmesi ve yolun düz olması fazla yol yapmamızı sağladı. Bu kadar fazla nehir görmek de insanı yoruyor doğrusu...