Kırkmerdiven yaylasından, Gözeler köyüne bu sefer şelaleler tarafından değil, diğer yaylalar tarafından geçip İt Yokuşundan aşağı indik. Toplamda 17 km lik bir rota oldu. Ayrıca Qanîye Hesen (Hasanın Çeşmesi) Yaylasından geçerken Erzincan'ın Kemah ilçe sınırına da geçmiş olduk. Böylece iller arası bir geçiş rotası da oldu bu yürüyüşümüz.
Toplamda 8.5 km uzunluğndaki bu rotanın ilk 7 km si nispeten rahat bir yol. Bu 7km den sonra Kırk Merdiven Şelalelerine ulaşıyorsunuz. Kalan 1.5 de ise Kırk Merdiven Yaylasına çıkışı yapıyorsunuz. Bu 8.5 km de 1400 metrelerden 2200 metrelere kadar çıkıyorsunuz, bu yüzden mesafe kısa olmasına rağmen yorucu bir rota burası.
Kırklar Dağı tırmanışı için Mazgirt'in Kale Köyü'nden başlayarak önce Kırklar Dağına çıkıp oradan Mazgirt merkeze inecek bir rota izledik. Toplam mesafe yaklaşık 7.5 km. Zaman zaman dizboyu karlar içinde keyifli bir yürüyüş yaptık. Mart ayında olmamıza rağmen tepelerin kuzay yamaçları hariç çoğu yerde kar yoktu. Yürüyüş için TUDAK'a teşekkürler.
Dereova Şelalesine Dersim'in Nazımiye ilçesinden geçilerek gidiliyor. Nazımiye ilçesinin içine girmeden Dereova tabelasını görüyorsunuz ve bundan sonra da sizi sürekli Dereova Şelalesi tabelaları yönlendiriyor. Nazımiye'den yaklaşık 20-30 dakikada şelaleye ulaşabiliyorsunuz. Burada şelalenin hemen altında bir işletme bulunuyor.
Kırk Merdiven Şelalesi için Dersim Ovacık içerisinden Gözeler Köyüne giderek yürüyüşe başlıyorsunuz. Yürüyüş yolu çok eğimli olmamasına rağmen, tamamen taş parçaçıklarından oluştuğundan yorucu. Yürüyüşü bitirip tekrar Gözeler Köyüne geldiğinizde ayaklarınızı soğuk suya sokmak en rahatlatıcı şey oluyor. Yürüyüş gidiş-geliş toplam 13km'lik bir mesafede.
İksor Vadisi yürüyüşünü Tunceli Dağcılık ve Kamp Sporları Kulübü'nün organizasyonu ile gerçekleştirdik. Bu yürüyüşü, yeni adı Gözen olan İksor Köyüne dere kenarından bir vadi boyunca harika manzaralar eşliğnde yaptık. İksor köyünden 2 km ileride bu derenin kaynaklarından birini görüyoruz. Göze ile beraber tüm yürüyüş 5,5 km sürüyor.
Baharın gelmesiyle Zel Dağı tırmanışını Tunceli Dağcılık ve Kamp Sporları Kulübü'nün organizasyonu ile yaptık. Zel Dağının zirvesi 2300 metre yükseklikte. Parkur neredeyse tamamen tırmanıştan oluşuyor. Sadece iki tepe arasında yapılna geçişte bir düzlük var. Tırmanışın yarısından sonrasını tamamen karda yaptık.
Pertek adının geldiği yer olarak iki görüş mevcut. Bir tanesi Pertek adının büyük ve yırtıcı bir kuş olduğu, diğeri ise Pertek adının Kale demek olduğudur.
Civrak Köyü, Tunceli ilinin Nazımiye ilçesine bağlı bir köy. Civrak köyüne gitmek için önce Nazımiye ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Tunceli Merkezden pülümür yolunu takip ettiğinizde 20km sonra sağa doğru Nazımiye ilçesi dönüşüne ulaşıyorsunuz. Buradan 12 km sonra Nazımiye ilçesine varıyorsunuz. İlçe girşine geldiğinizde sola Derova tabelasını takip etmelsiniz. Buradan itibaren 22km sonra Civrak Köyüne ulaşabilirsiniz.
Düzgün Baba, bir ziyaret yeri. Düzgün Baba, Tunceli'den yaklaşık 1 saat uzaklıkta bir yerde. Nazımiye ilçesinden geçerek gidiliyor. Düzgün Baba'nın yeri Düzgün Baba Dağı diye adlandırılan bir dağın tepesinde bulunuyor. Dağın her iki eteğinde birer Cemevi var. İnsanlar bu Cem Evlerinde kurban kesip ihtiyacı olanlara dağıtıyorlar.
Buyer Baba, bir ziyaret yeri. Buyer Baba, Tunceli'den yaklaşık 1-1,5 saat uzaklıkta bir yerde. Tunceli Merkezden Nazımiye ilçesine dönüş yoluna geldikten hemen sonra solda Kırmızı Köprü göreceksiniz. Buradan içeriye girip, 10km kadar yol yaparak Kocatepe köyüne varıyorsunuz. Buyer için başlangıç noktası Kocatepe köyünden biraz daha ileride. Burada size yolu tarif edeceklerdir.
Munzur Gözelerinin bulunduğu yerde su oldukça soğuk. Soğutmak için dereye konulan karpuzlar çatlıyor. Anlatıldığına göre bir seferinde büyük bir rakı şişesini bile çatlatmış ve tüm rakı dereye karışmış. Derede yüzmeye herkes cesaret edemiyor. Karşıdan karşıya geçerken bile suyun yarısından sonrasında ayaklarınızı hissetmemeye başlıyorsunuz.
Tunceli yaklaşık 30.000 kişilik nüfusu ile küçük bir ilimiz. Şehrin merkezinden Munzur Nehri geçiyor. Şehir iki parçadan oluşuyor. Yeni tarafta Vilayet, Stadyum gibi yerler var. Asıl bölge ise Çarşı denilen eski kısım. Çarşıda, Munzur kenarında oturup, çay içip dinlenebileceğiniz güzel mekanlar var.