İzmit Çenesuyu - Umuttepe Bisiklet

Rota
Bu rota, İzmit Çenesuyu Shell istasyonundan başlayıp, tekrar bu noktada biten 40 km lik bir rota. Rotanın yarısı çıkış, yarısı inişten oluşuyor. İniş tarafı tamamen asfalt ve dik inişler var.Tepe noktası denizden yaklaşık  500m yükseklikte ve Kocaeli Üniversite Hastanesinin bulunduğu bölge. Gerek çıkış gerek de inişte pek fazla gölgelik yer bulunmadığından, özellikle çıkarken epey terliyorsunuz. Bu yüzden havaların çok fazla sıcak olmadığı zamanı seçmeniz iyi olur. Aynı zamanda en azından 1 gün öncesine kadar yağmur yağmamış bir zamanı seçmelisiniz. Çünkü rotanın çıkış tarafı toprak yoldan oluşuyor. Yağmur yağdığında bu toprak yol çamurlu hale geliyor.

Rotaya Çenesuyu Shell istasyonundan başlıyorsunuz. Burada ilk ulaşacağınız nokta Çınarlıdere Piknik alanı.Çınarlıdere piknik alanına girdikten 500m sonra arabalara yol kapatılıyor. Piknik alanı içerisinden geçtikten sonra çıkış başlıyor. Zaman zaman karşınıza yol ayrımları çıktığında siz hep yokuş yukarı olanını tercih etmelisiniz. Genel olarak dere ile beraber ilerliyorsunuz. Belli bir noktadan sonra yol ayrımıyla beraber dereden de ayrılıyorsunuz. Dereye yakınlaştığınız zamanlarda ayaklarınızı suya sokup keyfini çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Toprak yolu takip edip, sürekli yokuş yukarı çııp yolun yarısını bitirdiğinizde artık üniversiteye giden asfalt yola bağlanıyorsunuz. Buradan sonrası asfalt yoldan şehre iniş kısmı. Eğer sıcak sizi çok rahatsız ettiyse, inişte yiyeceğiniz rüzgar sizin için doğal klima görevini görecek. Şehre indiğinizde tekrar Çenesuyuna varana kadar bir ara sahilden gidiyorsunuz. İzmit Blediyesi bisiklet için yollar yapmış. Özellikle sahildeki yerler İstanbul Moda sahilini andırıyor. Burada da dinlenmek çok keyif verici.

Dikkat edilmesi gerekenler
Piknik alanından sonra üniversiteye kadar su bulunmuyor. Dolayısıyla yanınıza en az 2 küçük su alın. Yine piknik alanından üniversiteye kadar olan bölüm doğal hayatın olduğu bir bölüm. Vahsi hayvanlarla karşılaşma riski az olmasına rağmen karşılaşabilirsiniz. Nitekim biz, bir domuz ve 3-4 yavrusu ile karşılaştık. Yavrusu olan vahşi hayvanlar tehlikelidir. Bu alanda dere olduğu için su içmeye iniyorlar. Genelde siz onları görmeden onlar sizi görüp, kaçarlar.