İsviçre Bisiklet Turu 1. Gün Basel - Aarburg

İsviçre'de yaklaşık 8 günlük bir bisiklet turu yapmaya karar verdik. Bu turun günlerini yazmadan önce biraz da ön bilgi niteliğinde bir şeyler yazmak istiyorum.

Öncelikle İsviçre, bisiklet turu için seçilebilecek güzel bir ülke. Bütün ülke baştan başa bisiklet sürmek için ayarlanmış gibi bir şey. Avrupa'da Eurovelo (Avrupa bisiklet rotası ağı) denilen bir ağ bulunuyor. Detaylı bilgi için www.eurovelo.org adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu rotalardan bazıları da tabi ki İsviçre'den geçiyor. Ayrıca İsviçre içerisinde bölgesel ve yerel rotalarla beraber onlarca ulusal rota daha bulunuyor. Biz de hem bu Avrupa rotalarını hem de yerel, bölgsel ve ulusal rotaları kesiştiren bir rota izledik. Bu rotayı belirlerken özellikle www.veloland.ch sitesinden çok faydalandık. Bu sitede kendi rotanızı çizebilir, çizdiğiniz rotayı varsa GPS'inize aktarabilirsiniz. Tabi siteye ücretli üyelik yapmanız gerekiyor.

Bunun yerine daha önce rota yapmış başkalarının yolunu da takip edebilirsiniz. Tüm rota boyunca hangi şehirlerden geçtiklerini öğrenmeniz yeterli. Çünkü İsviçre'de siz de gidince göreceksiniz ki, her yer ama her yer bisiklet tabelaları ile dolu. Bisikletle yolculuk yaparken gideceğiniz yere ulaşamamanız mümkün değil. Yanlış yollara girseniz bile biraz sonra tabelalar yeniden sizi olmanız gereken yola çıkarıyor. Burada önemli olan nokta şu; rotalar sizi gideceğiniz yere en güzel yerlerden götürür. Örneğin zaman zaman tırmandırarak güzel manzaralar sunar, siz tırmanmak istemiyorsanız yola düz devam edebilirsiniz.

İsviçre pahalı bir ülke. Ülkede frank kullanılıyor. Ama euroyu da kabul ediyorlar. Yalnız verdiğiniz euronun üstünü frank olarak veriyorlar. Sadece çok lokal yerlerde euro kabul edilmeyebiliyor. Önerim mümkünse frank almanız ya da euronunz varsa hemen havaalanında paranızın çoğunu franka çevirmeniz. Bazı yerlerde euro verdiğinizde frankla eşitmiş gibi işlem yapıyorlar.

Biz 3 kişi bu turu yaptık. Genel olarak akşamları kamp alanlarında konakladık. Kamp alanlarının fiyatları 40 - 60 frank arasında değişti. Burada size bir önerim olacak. Kamp alanları kişi için ayrı çadır için ayrı para alıyorlar. Örneğin iki kişi tur yapmayı düşünüyorsanız tek çadır almanızı öneririm. Böylece çadır açısından yarı para vermiş olursunuz. Kamp alanlarında genel olarak yukarıda söylediğim fiyatlara sıcak su, elektrik ve internet dahil olmuyor. Biz 1-2 yerde bunların dahil olduğunu gördük. Elektrik için genelde kamp alanlarındaki ortak mekanlarda bulunan prizleri kullanabilirsiniz. Yanınıza bir dönüştürücü almanıza gerek yok. Ortak mekanlardaki prizler, bizlere uygun. Duşlar için 3-5 dakikasına 1 frank veriyorsunuz. İnternet ise yarım saati yaklaşık 3 frank civarlarında. İnternet için de gündüzleri geçtiğiniz yerlerde bulunan kafelerden faydalanabilirsiniz. Her yer olmasa da bir çok yerde kablosuz şifre alabiliyorsunuz.

Biz rotamızı çizerken http://www.veloland.ch sitesini kullanarak, mümkün olduğunca yokuş çıkmanın olmadığı bir yol izlemeye çalıştık. Fakat ne yaparsanız yapın tabi ki yokuşla karşılaşıyorsunuz. Malum İsviçre ve Alpler. Biz rota olarak Basel'den başlayıp mümkün olduğunca göl ve nehir üzerinden geçen ve Alpleri de görerek ve Alpler boyunca vadilerden geçip Cenevre'ye kadar varacak bir yol izledik. Kısaca geçtiğimiz yerler;

1. Gün : Basel - Aarburg
2. Gün : Aarburg - Bern
3. Gün : Bern - Meiringen
4. Gün : Meiringen - Fiesch
5. Gün : Fiesch - Leuk
6. Gün : Leuk - Villeneuve
7. Gün : Villeneuve - Morges
8. Gün : Morges - Geneve

Bu rota üzerinde sırasıyla Aare Nehrinden (http://tr.wikipedia.org/wiki/Aare), Thun Gölünden (http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Thun), Interlaken (Avrupanın en yüksek noktası olan Jungfrau'ya çıkış noktası - http://www.jungfrau.ch/), Brienz Gölünden (http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Brienz), Grimsell Geçidinden (http://en.wikipedia.org/wiki/Grimsel_Pass) geçip Alpler boyunca vadilerden, Rhone nehrinden (http://tr.wikipedia.org/wiki/Rh%C3%B4ne_Nehri) ve Cenevre (Leman) Gölünden (http://tr.wikipedia.org/wiki/Cenevre_G%C3%B6l%C3%BC) geçtik.

Gördüğünüz üzere bol sulu bir rota oldu. Suyun bol olması güzel çünkü her yerde karşınıza içme suyu sağlayan çeşmeler çıkıyor. İlk gün havaalanından iner inmez su aldıktan sonra bir daha hiç su almadım. Yol boyunca neredeyse her yerde karşınıza çeşmeler (hatta her evin önünde) çıkıyor. 

Bütün İsviçre'ye Migros yayılmış durumda. Sanırım buradan Migrosun İsviçre kökenli olduğunu çıkarabiliriz. Alışveriş için Migros ve Coop marketlerini kullanabilirsiniz. En ucuz yeme-içme bu şekilde sağlanabiliyor.

Son olarak bisikletleri nasıl transfer ettiğimize dair bilgi verdikten sonra ilk günkü rotamızı anlatabilirim. Biz biletlerimizi Pegasus'tan almıştık. Pegasus bisiklet başına 40 Euro ücret alıyor. Biletinizi aldıktan sonra Pegasus'u arayıp bisiklet için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ücretini check-in yaparken ödeyebiliyorsunuz. Bisikletleri mümkün olduğunca zarar görmeyecek şekilde paketlemek önemli. Biz giderken balonlu ambalajlardan kullandık. (http://www.merset.com/balonlu_naylon.asp) Dönüşte ise bunlardan bulamadığımız ve yanımızda taşımak zor olacağından, havaalanındaki bavul paketleme sistemleri ile bisikletleri sardırdık. Taşırken bisikletin tekerlerinin havasını indirip (tamamen indirmeyin, böylece jantlara zarar gelmez) ön tekeri çıkararak paketleme yapmak gerekiyor. Özellikle pedal, ön gidon vb iyi sarmaya özen gösterin. Çünkü çok dikkatli taıma yapmıyorlar. 

Tüm bu bilgilerden sonra gelelim ilk günkü rotamıza. 18 Ağustos 2012 Cumartesi turumuzun birinci günü uçaktan inişimiz, bisikletlerin ve çantalarımızın vb gelmesi ile beraber yola çıkışımız İsviçre saati ile 15:00'i buldu. Havaalanından direk bisikletlere atlayıp Basel şehir merkezine doğru sürdük. Zaten havaalanı merkeze çok yakın. Havaalanından çıkar çıkmaz sizi bisiklet yolu karşılıyor. İlk günkü hedefimiz Olten. Tahminimizce 50-60 km'lik bir yol yapacağız. Şehrin içine girdiğimizde Oltene gitmek için Liestal tabelalarını takip etmeye başladık. Tabelaları karıştırmanız çok önemli değil çünkü bir çok yerde Liestal tabelasına tekrar rastlayabilirsiniz. Turun ilerleyen zamanlarında zaten bisiklet tabelası görmekten gına gelecek. Bazen Liestal'a giden yol ikiye ayrılıyor. Hangisinden gittiğinizin önemi yok. Daha sonra birleşiyorlar zaten. 

Genel olarak yol bol yeşillik. Şehrin içine geldiğinizde Migros veya Coop bulup abur cubur alışverişi yapabilirsiniz. Havaalanından yaklaşık 30 km lik yol boyunca asfalt devam ettikten sonra (bu asfalt E5 yolu anlamında değil :) mısır tarlalarının arasından geçerken de asfalt yol ile ilerliyorsunuz) toprak bir yola giriyoruz. Bu toprak yola girdiğinizde sağınızda nehir olacak. Bu toprak yol yaklaşık 2 km kadar sürüyor. Bu toprak yoldan çıkmadan 250 metre önce nehir kenarında harika bir dinlenme mekanı bulunuyor. Toprak yoldan merdivenle iniş var, gözünüzden kaçabilir.

Yol boyunca bol bol elma ve armut ağaçları göreceksiniz. çit içinde olmayan ağaçlardan biz bol bol elma ve armut koparıp yedik. Yolda giderken taze meyva yemek elbette çok keyifli oluyordu.

Toprak yoldan çıktıktan sonra sağlı sollu at çiftliklerine rastlayacaksınız. Yaklaşık 35. km'de artık karşımıza Olten tabelası çıkmaya başladı ve biz de rotamızı Olten'e doğru çevirdik. Buradan sonra biraz tırmanış başladı, özellikle 5-10 km sonra sıkı bir çıkış sizi bekliyor. Bu çıkış yaklaşık 3 km kadar sürdükten sonra yol sizi çıkardığı gibi aynı oranda indiriyor.

Rotaya yaklaşık 200 metre yükseklerden başlayıp, 700 metreye kadar çıkıyorsunuz ve rota sonunda 400 metrelere iniyorsunuz. Oltene geldiğimizde Aarburga doğru yönelip kamp alanına gidiyoruz. Rota üstünde mutlaka kamp alanı tabelalarını görüyorsunuz. O yüzden plan yaparken günün başında hangi kampta kalacağınızı belirlemeye gerek yok. Bir yere tahmininizden erken varırsanız bir sonraki kamp alanına yönelebilirsiniz veya tahmininizden geç varacağınızı hissettiğinizde bir önceki kamp alanında konaklayabilirsiniz.

İlk gün toplamda 55 km lik bir yol yaptık. 200 metre yükseklikten başlayıp 700 metreye çıkıp tekrar 400 metreye indik. Bu yolu dinlenmelerle beraber 6,5 saatte yaptık. 6,5 saat için yol az gibi görünüyor çünkü yol boyunca sürekli etrafı izlemek için yavaş gidiyorsunuz. Bu yavaş gitmeye gerçekten de değiyor. Hedefimiz yaklaşık 500 km ile Cenevre. Yol çok uzun olmadığı için yavaş gidip bol bol çevrenin keyfini çıkarmak daha güzel geliyor.

Aarburg'da kaldığımız kamp alanının adı Wiggerspitz. (http://www.camping-aarburg.ch/aarburg_camping/home.php