Yaylalar - Olgunlar - Hastav - Dilberdüzü

Ulaşım
Yaylalar, Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı bir köy. Ancak buraya Artvin'den değil de Erzurum'dan ulaşmak daha kolay. Erzurum'dan Yusufeli’ne günde bir kaç sefer yapan Yeşil Artvin ExpressTurizm’in otobüsleriyle yol 3 saat sürüyor, ücreti 15 TL (30 ekmek parası). Otobüsler Erzurum Otogarı’ndan kalkıyor. Uçak ile geldiyseniz havaalanından otogara ve şehre giden servisler çalışıyor. Ücreti 2.5 TL. Erzurum'dan Yusufeli'ne son otobüs saat üç buçukta kalkıyor. Eğer son otobüse kaldıysanız, Yusufeli - Yaylalar minibüsünün sizi beklemesi için şoföre telefon ettirmenizde fayda var. Çünkü normalde son minübüs saat 5-6 gibi kalkıyor. Bazen yolcu olduğunda daha geç kalkabiliyorlar. Yusufeli'nden Yaylalara 50 km’lik bozuk bir yol var. Molalarla beraber yaklaşık 3 saat sürüyor, ücreti 20 TL. Mesafe kısa olmasına rağmen yorucu ve uzun süren bir yol. Yol üzerinde 2 köyde yirmişer dakikalık mola veriyorlar: Sarıgöl ve Barhal.

Yaylalar

Yaylalar : Yaylalar 1900 m yükseklikte bulunuyor. Burada her türlü alışveriş ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Hatta market ve benzeri bakkallar gece 23.00’ e kadar açık. Bir adet ankesörlü telefon dahi mevcut. Kaçkarlar’a çıkışın geçiş noktası olduğundan, burası yayladan çok turistik bir kasabaya dönüşmüş durumda. Yaylada birçok pansiyon mevcut. Gecelik konaklama kişi başı yarım pansiyon konaklama 30-50 TL arası değişiyor. Köyün içerisinde çadır kurmanıza izin vermiyorlar. Köyün içinde çadır kurmak, ateş yakmak, avlanmak, çiçek koparmak vb. şeylerin yasak olduğuna dair bir uyarı tabelası var. Köyün girişinde dere kenarında çardak olan bir yer var. Burada çadır kurabilirsiniz. Köylüler çadır kurma yeri konusunda yardımcı olmakta isteksiz davranıyorlar. Sanırız pansiyonda kalmanız işlerine geliyor. Köylüler sanki bir taraftan para kazanmaktan memnun gibi dururken, bir taraftan da bu kadar sık sirkülasyon olmasından rahatsız gibiler. “Nerede kalınır?” “Ekmek bulabilir miyiz?” gibi sorulara net bir cevap vermektense "Ben ayarlayacağım." gibi yuvarlak cevaplar veriyorlar. Böylece o kişiye bağımlı kalıyorsunuz. Tahminen kendi pansiyonları veya tanıdık pansiyonlara götürmeye çalışıyorlar. Yusufeli ilçesi Artvin'e bağlı olmasına rağmen buradaki yaylalarda Karadeniz şivesinden çok Erzurum şivesi duyuluyor. Büyük ihtimalle Kaçkarlar’ın bu tarafı Karadeniz yerine Doğu Anadolu izlerini taşıyor.

Olgunlar : Yaylalar’dan 3.5 km uzaklıkta olan Olgunlar'a, sırtınızda yükle yürüyerek 1 saatte varabilirsiniz. Burası 2100 m yükseklikte küçük bir köy. Konaklama için bir kaç pansiyon ve köyün çıkışında gözleme vb. yapan bir kafe var. Bisküvi, çikolata vb var ama ekmek bulamayabilirsiniz. Yine burada da köy içinde çadır kurmak yasak. Hemen büfenin biraz ilerisinde dere kenarında çadır kurabileceğiniz düzlük bir alan var. Buradaki yaylalar Karadeniz yerine Doğu Anadolu kültürünü daha fazla almış olmalı ki, genellikle ilk sorulan sorular, “Evli misiniz?” oluyor. Veya siz selam vermeden pek selam vermiyorlar. Selam verip sohbet edenler de özellikle yabancıların (bilhassa İsrailliler) burada olmalarından duydukları rahatsızlığı mutlaka dile getiriyorlar. İlginçtir tüm Kaçkar bölgesinde İsrailliler’in dereleri satın aldıklarına veya burada define aradıklarına dair söylentiler dolaşıyor. Kaçkarlar’ın diğer tarafında ise köylüler sizi gördüklerinde hemen “Hoş geldiniz” diyorlar. Bu yayla araba yolunun son noktası. Buradan sonra ya yürüyerek ya da katırlarla devam ediliyor.

Hastav, Dilberdüzü : Hastav, Dilberdüzü kamp yerine giderken yolunuzun üzerindeki yayla. Ancak artık burada yaylacılık yapılmıyor. Eski taş evlerin hepsi kapalı durumda. Yaylanın ortasında bir çeşme var ve bu çeşmenin kenarı mola yeri olarak kullanılıyor. Hastav Olgunlar’dan 3.5 km uzaklıkta, 2385 m yükseklikte. Hastav'ta yaklaşık 30 civarında taş ev var. Dilberdüzü kamp yeri, Kaçkar zirve tırmanışı yapan dağcıların ya da trans Kaçkar yapanların başlangıç noktası. Hastav'tan 4 km uzaklıkta ve 2860 m yükseklikte. Burada sezon boyunca her zaman kurulu çadırlar görmeniz mümkün.

Rota
Rota 11 km uzunluğunda. Yol, sırtınızda 13-14 kiloluk çantalarınızla ve molalarla beraber yaklaşık 6 saat sürüyor. Yaylalar - Olgunlar 3.5 km, Olgunlar - Hastav 3.5 km, Hastav - Dilberdüzü 4 km. Yaylalardan Olgunlar'a rahat bir yol var. Yol üzerinde su da bulabiliyorsunuz. Hastav'a gitmek için Olgunlar'ın çıkışındaki kafenin solundaki patikayı takip etmeniz gerekiyor. Bundan sonrasında belirgin bir patika üzerinde dereye paralel bir şekilde ilerliyorsunuz. Olgunlar'dan sonra son çeşme Hastav'ta bulunuyor. Dilberdüzü’ne geldiğinizde su ihtiyacınızı dereden karşılamanız gerekiyor. Bu yüksekliğin üzerinde herhangi bir yerleşim alanı olmadığı için dere suyu temiz oluyor. Hastav'tan sonra küçük bir kayalık geçmeniz gerekiyor. Buradan sonra yol eğim kazanıyor ve Dilberdüzü’ne yaklaştıkça eğim artıyor. Yolun son bölümü oldukça yorucu. Özellikle yağmura yakalandıysanız...