Dersim - Tunceli

Ulaşım
Tunceli'de havaalanı bulunmuyor. En yakın havaalanı Elazığ'da. Bunun haricinde Tunceliye Erzurum veya Diyarbakır'dan da gelebilirsiniz. Elazığ'dan yol feribotla 1,5 saat sürüyor. Önce Keban Barajını kullanarak feribotla 20 dakikada Pertek ilçesine geçiyorsunuz. 30 dakikada bir feribot var. Sabah 06:30 dan akşam 20:00 ye kadar feribot bulabilirsiniz. Pertek'ten Tunceli 40 km. Feribot, yolu 30 dakika kadar kısaltıyor. Feribot kullanmadan 2 saatte araba yoluyla da Tunceli'ye ulaşabilirsiniz. Feribot kullanmanızı özellikle tavsiye ederiz. Feribotla geçerken Pertek Kalesi'ni de görüyorsunuz. Baraj içerisinde kalmış bir kale.

Tunceli yaklaşık 30.000 kişilik nüfusu ile küçük bir ilimiz. Şehrin merkezinden Munzur Nehri geçiyor. Şehir iki parçadan oluşuyor. Yeni tarafta Vilayet, Stadyum gibi yerler var. Asıl bölge ise Çarşı denilen eski kısım. Çarşıda, Munzur kenarında oturup, çay içip dinlenebileceğiniz güzel mekanlar var. Şehrin içinden geçen Munzur Nehrini geçmek için "Mavi Köprü" diye adlandırılan bir köprüyü veya daha gerilerde büyük bir asma köprüyü kullanmanız gerekiyor. Dinlenmek için Mavi köprünün hemen altındaki kafeyi veya biraz daha ilerideki Kültür Köy alanını kullanabilirsiniz. Kültür Köyde isterseniz size demlik ile çay getiriyorlar. Ayrıca Sırım yemeğinin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

Tunceli'de her yıl Temmuz sonu gibi yaklaşık 3-4 gün süren Munzur Festivali düzenleniyor. Festivalde tüm etkinlikler ve konserler ücretsiz yapılıyor. Festival sırasında Standyumdaki konserlerin haricinde, Kışla, Munzur Nehri yanındaki konser alanı gibi yerlerde daha küçük aktivitelerde yapılıyor. Özellikle Kışladaki akşam etkinlikleri çok keyifli geçiyor. Festival çok ünlü bir festival ve en azından sehrin nüfusu kadar daha kişi yurtiçi ve yurt dışından geliyor.

Sinan
Tunceli de kaldığınız müddetçe, çevre bölgelerde çok güzel gezilecek alanlar ve Pülümür Nehrinde yüzebileceğiniz yerler bulunuyor. Merkeze araba ile 10 dakika mesafede Sinan bu yerlerden biri. Sinan'da küçük bir işletme var. Burada yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca kalabalık olmadığı sürece size günlük 15 TL ile masa kiralıyor. Siz masa almadan da piknik yapabiliyorsunuz. Burada bir de voleybol sahası bulunuyor. Bir yandan da Pülümür Nehrinin sularında yüzüyorsunuz. Nehirde yüzmek denize benzemiyor tabi. Nehrin yukarısına çıkıp suya atlıyorsunuz ve suyun akışına kendisini bırakıyorsunuz. İstediğiniz yerden çıkıp tekrar başa dönmeniz gerekiyor.

Kutudere
Kutudere mevkii Sinan'dan biraz ileride kalıyor. Aynı yol üzerinde giderken karşınıza çıkan ilk tünelden (22 Nolu Tünel) sonra ilk işletmenin olduğu yer Kutudere. Burada ağaçlar altında piknik yapıp yine suyun keyfini çıkarabilirsiniz.

Halbori Gözeleri
Yine merkezde kaldığınız sürece gidebileceğiniz yerlerden biri de Halbori Gözeleri. Merkeze uzaklığı yaklaşık 20km. Araba ile 15 dakikada ulaşabileceğiniz bir mevkii. Tunceli'den Ovacık'a giden yol üzerinde sağda bulunuyor. Burada bir işletme var, yol üzerinde tabelası bulunuyor. İsterseniz masa kiralayabiliyor, isterseniz de işletmenden bir şeyler yiyebiliyorsunuz. Yine burada yüzmek için çok güzel bir alan oluşmuş durumda.