Pertek

Pertek adının geldiği yer olarak iki görüş mevcut. Bir tanesi Pertek adının büyük ve yırtıcı bir kuş olduğu, diğeri ise Pertek adının Kale demek olduğudur.

Keban barajından önce Elazığa sınırı olan Pertek'in şimdiki durumunda Elazığ ile arasında Keban Barajı Gölü bulunmaktadır. Bara gölünün ortasında Pertek Kalesi bulunmaktadır. Ayrıca baraj yüzünde gölet altında kalacak olan iki cami İstanbul Ünicersitesi öğrencileri tarafından taşları tek tek numaralandırılarak Pertek içine taşınmıştır. Bu camilerden biri Sungur Bey Cami, diğeri ise Çelebi Ağa Cami'dir.

Pertek Tunceli merkezine 50 km uzaklıktadır. Tunceli – Elazığ yolu, Pertek'ten geçerek Keban Barajı gölünden feribotla sağlanmaktadır. Feribot her yarım saatte bir bulunmaktadır. Her yıl Dersim Festivali zamanında b feribot gece yarısına kadar çalışmaktadır.

Pertek ve çevresinde bulunan belli başlı kültür mirasları şunlardır; Pertek Kalesi, Sağman Kalesi (Deruni Hisar), Dereli Köprüsü, Çalıözü Kaya Mezarları, Dorutay Köyü Mezarlık Alanı, Pınarlar Kaynar Höyük, Sağman Çınar Ağacı (tahmini 1000 yaşında), Singeç Kaplıcası.