Amed - Diyarbakır

Şehirde Gezilecek Yerler

Şehirde gezmeye başlamadan önceki ilk durak her zaman Hasanpaşa Hanı olacaktır. Bu han aynı zamanda kahvaltıcılar mekanı olarak biliniyor. Tek kişilik bir kahvaltı geldiğinde bitiremeyeceğiniz kadar yiyecek getiriyorlar. Hasanpaşa Hanı'nda kahvaltınızı yaptıktan sonra burayı turlayarak, gezinize başlayabilirsiniz. Hanın yakınlarında bulunan Cahit Sıtkı Tarancı'nın evini görmenizi öneririz. Hanın hemen karşısında Ulu Cami bulunuyor. Caminin bir tarafından girip diğer tarafından çıkabilirsiniz. Ulu Cami eskiden bir kiliseymiş, daha sonradan camiye dönüştürülmüş. Minaresine baktığınızda durumu hemen anlıyorsunuz. Diğer taraftan çıktığınızda solunuzda bulunan pazara Bit Pazarı veya Sipahi Pazarı deniyor. Bu pazar içinde ayrıca Sülüklü Han'ı bulabilirsiniz. Pazar içinde saklı kalmış bir kafe. Akşamları burada vakit geçirmek keyifli olacaktır. Bu pazar aralarında gezindikten sonra görmek için Kervansaray Oteli’ne gidebilirsiniz. Otel normalde geziye açık bir mekan değil. Eğer o anda otel müsait ise içerisini gezmenize izin veriyorlar. Bu otelin mutfağı eskiden develerin uyuduğu mekanmış.

Kervansaray Oteli'nin biraz ilerisinde Hazreti Ömer Cami ve Sultan Şuca Türbesi'ni görebilirsiniz. Caminin hemen yanındaki surlardaki kapı ise Mardin Kapı. Mardin Kapı'nın içerisinden geçer geçmez yolun karşısında bulunan Yıldız Çay Bahçesi dinlenmek için uygun bir mekan. Mardin Kapı'dan geçtiğinizde önünüze çıkan yol aynı zamanda eski Mardin yolu. Bu yolun hemen solunda bulunan surlara giderek Dicle Nehri’ni yukarıdan izleyebilirsiniz. Bu surlar üzerinden baktığınızda uzakta sağda On Gözlü Köprü'yü göreceksiniz. Bu köprünün solunda görünen tepeye Kırklar Düzü deniyor. Surları gezdikten sonra tekrar Hasan Paşa Hanı'na doğru yönelip, Han'a gelmeden önce Dört Ayaklı Minare'yi görebilir, buradan sizi yönlendiren tabelalarla yakınlardaki kiliseleri gezebilirsiniz.

On Gözlü Köprü'den hemen sonra Dicle Nehri kıyısına kurulu Berçem Çay Bahçesi’ne gitmenizi öneririz. Diyarbakır'da neredeyse tüm çay bahçelerinde sandalyesiz yastıklar üzerinde oturabileceğiniz (hatta uyuyabileceğiniz) mekanlar mevcut. Bu çay bahçesinde Dicle'ye sıfır, semaverle gelen çayı içmek çok keyifli. On Gözlü Köprü'den önce ise Gazi Köşkü ve Erdebil Köşkü bulunuyor. Gazi Köşkü'nde yine oturup dinlenebileceğiniz çok güzel çardaklar bulunuyor.

Eski Diyarbakır'ı görmek için gidebileceğiniz bir yer de Hazreti SüleymanTürbesi mevkii. Türbenin ana kapısından girdikten sonra sol tarafta Diyarbakır'ın eski adliyesi, orduevi, cephanelik, cezaevi, kilise, yemekhane, Atatürk Müzesi vb yerleri görebilirsiniz. Buranın girişinde sağda Kültür ve Müze Müdürlüğü bulunuyor. Sol tarafında ise eskiden ahır olarak kullanılıp, sonradan mutfak haline getirilmiş bir yapı bulunuyor.

Diyarbakır'ı uzaktan görmek isterseniz gidebileceğiniz en iyi yer, Dicle Üniversitesi. Burada Aşıklar Tepesi denen noktadan şehir tam karşınızda görünüyor. Yine Üniversite içerisinde bulunan cafelerde dinlenip uyuyabilirsiniz.