İsviçre Bisiklet Turu 4. Gün Meiringen - Fiesch

Sabah saat 7:15 gibi yola koyuluyoruz. Bugün Grimsellpass geçişini yapacağız. Aynı zamanda başladığımızdan beri en yüksek noktaya çıkmış olacağız. Yaklaşık 20 km'lik bir yolda 1500 metre yükseleceğiz. Bu yol aslında bizim için 1 günlük bir bisiklet sürüğü demek. 1 günümüzü buraya harcamak yerine başka bir yerde vakit geçirmeyi tercih ederek bo çıkışı otobüsle yapmaya karar veriyoruz.

Otobüse binmek için Innertkirchen'e doğru yola çıkıyoruz. Innertkirchen için 6-7 kmlik bir yol yapmamız gerekiyor. İlk 2-3 kmsi çıkış olan bu yolun geri kalanı süper bir inişten oluşuyor. Grimsellpass için buradan günde 3 otobüs geçiyormuş diye öğrenmiştik. İlki sabah saat 9:30 da idi. Daha sonra 11 de ve öğleden sonra da bir tane varmış. Buraya ulaştığımızda bisikletler için rezervasyon yapmış olmamız gerektiğini söylediler. Otobüs geldiğinde eğer boş bisiklet yeri varsa binersiniz dediler. Sanırım yoğun bir zaman olmamasından kaynaklı gelen otobüste hiç bisiklet yoktu. Otobüsün ilk durağının burası olmadığını da fark ettik. Büyük ihtimalle bu otobüs doğrudan Meiringen'den de kalkıyor olabilir.

Otobüsün arkasında yaklaşık 7-8 bisikletlik yer vardı ve hepsi boştu. Bisikletleri otobüse yükleyip yola koyulduk. Kendimiz için kişi başı 23 Frank verirken, bisiklet başına da 11.50 Frank ücret ödedik. Otobüsle tam tepeye çıkışımız yaklaşık 1 saat sürdü. Tepedeki yükseklik 2165 metreydi.

Tepeye çıkarken gerçekten çok güzel manzaralardan geçtik. Bu tepeye çıkarken 2 tane göl gördük. Bu göller tepedeyken de görünüyorlar. Yine tepede de bir tane göl bulunuyor. Burada bir müddet dinlenip keyif yaptıktan sonra saat 12:00 gibi tekrar yola koyuluyoruz. Yola koyulur koyulmaz önce 6 km'lik bir yolu deli gibi bir inişle iniyorsunuz. Yukarıdan bakıldığında yılana benzeyen bu iniş çok keyifli. Burasını sürekli frenle inmeniz gerekiyor. Bundan sonra bir 6 km daha iniş yapıyorsunuz. Toplamda 12 km'lik inişte 2165 metreden 1400 metrelere iniyorsunuz.

Bu inişten sonra rotamızı Brig'e doğru çevirdik. İniş sizi Rhone Nehrinin kıyısına getiriyor. Bundan sonra artık nehir boyunca yola devam ediyorsunuz. Grimsellpass'den 25 km sonra rota bir kamp alanının içinden geçiyor, şaşırmayın :) Kamptan çıkar çıkmaz yol ikiye ayrılıyor. Her iki yoldan da gidilebiliyor Brig'e. Sağdaki çok yokuş göründüğü için sola saparak yola devam ettik.

Yolda mola verdiğimiz bir yerde benim tekerim yine birdenbire patladı. Fakat bu sefer neden olduğunu bulduk. Dış lastiğim bir şekilde parçalanmıştı. Küçük bir delik olmasına rağmen, bundan önceki patlamaları da buna yorduk. Artık delik gözle görülür hale gelmişti. Yanımızda yedek dış lastiğimiz yoktu, bu yüzden iç lastiği değiştirirken, eski iç lastiğimden kestiğim bir parçayı içten dış lastiğe yama yapmak için kullandım. Bu şekilde bir 10-15 km beni idare etti ama gittikçe balon yapmaya başlamıştı lastik. Bu sırada önümüze çıkan bir kasabada bisikletçi bulduk ve son kalan bana uygun dış lastiği satın alarak keyfimizin kaçmasını engelledik.

4. günün sonunda toplamda 50 km yol yaparak Fiesch'e vardık. Grimsellpass'de 2165 metreden Fiesch'de 1075 metrelere indik. Burada kaldığımız kamp alanının adı Eggishorn (http://www.camping-eggishorn.ch/). Bu akmap alanına 65 Frank vermek zorunda kaldık. Üstelik içinde duş ve internet dahil değildi. Burada başka kamp alanı bulamadık. Büyük ihtimalle Alplerin hemen yanında olduğu için bu kadar pahalı olduğunu düşündük. Ayrıca bu kaldığımız bölge Fiescheralp'e çıkış noktası ve yamaç paraşüt merkeziydi.