İsviçre Bisiklet Turu 2. Gün Aarburg - Bern

İsviçre bisiklet turumuzun ikinci gününde yaklaşık 70 km yol yaparak Aarburg'dan Bern'e ulaştık. Bugünün en güzel yanı tüm yolculuk boyunca göreceğiniz bütün evlerin pencerelerinin rengarenk çiçeklerle dolu olması. Adeta görsel bir şölen eşiliğinde rotanızı yapıyorsunuz ve akşamında Aare Nehrine ulaşarak günü yorgunluğunu tatlı suda yüzerek atıyorsunuz.

19 Ağustos 2012 Pazar, turumuzun ikinci günüde uyandığımızda deli gibi bir çiğin bizi beklediğini gördük. Bir ara gece yağmur yağdığını ve benim farketmediğimi bile düşündüm. Eğer gece dışarıda ve açıkta birşey bıraksaydım büyük ihtimalle tamamen ıslak olacaktı. Sabah saat 8 gibi eşyalarımızı toplayarak yola çıktık.

Yola çıkmadan önce tabi benim patlayan tekerimi değiştirmem gerekti. Ne olduğunu anlayamadık ama sabah kalktığımızda arka tekerimin patlak olduğunu gördüm. Bir teker patlıyorsa ön teker patlamalı diye düşünüyorum o ara :) Yanıma aldığım plastik eldivenler ellerimi çok kirletmeden tekeri değiştirmemi sağladı.

Yolda giderken dikkatimi mazgallar çekiyor. Burda herşey bisikletlere göre yapıldığından, mazgallar da bundan nasibini alıyor. Bisiklet tekerleri içine girmesin diye tüm mazgalların delikleri s şeklinde. Geçtiğiniz şehirlerde dikkat ederseniz kapalı bisiklet otoparkları göreceksiniz. İçine girdiğinizde binlerce bisikletin park halinde bekler hallerini görmek çok güzel.

Bugün yol boyunca zaman zaman, kocaman tarlanın ortasında bekleyen kedi manzaralarıyla karşılaştım. Büyük ihtimalle bir tarla faresinin yolunu gözlüyorlardı.

Yola çıktığımızda Bern tabelası görünmüyordu. Bern yolu üzerinde bulunan Langenthal tabelasını takip etmeye başladık. Yaklaşık 15 km sonra Bern tabelaları görünmeye başladı.

Başlangıçtan yaklaşık 17 km sonra yönü anlaşılmayan bir Bern tabelası çıkıyor ve tahmin yürüterek sağa toprak yola sapıyoruz. 2 km kadar gidince bir köprüye varıyoruz ve orada bulunan tabelalardan yanlış yöne saptığımızı farkedip geri dönüyoruz. Burada toprak yola sapmadan asfalttan düz gitmek gerekiyormuş. 20 km sonra artık Nehir kenarına varıyorsunuz.

Yaklaşık 45. km de 10 dakika sohbet için duruyoruz ve durdupumuz anda tekerim yeniden patlıyor :( Yanıma yedek 3 iç lastik almıştım. İki tanesini ikinci günün yarısı olmadan harcamak can sıkıcı oluyor. Epey bir kontrol ediyorum ama dış lastikte bir sorun bulamıyorum. Burada küçük bir öneri; yeni iç lastiği taktığınızda dış lastiği tamamen kapatmadan iç lastiği biraz şişirin ve dış lastik içinde bükülmemiş olduğunu kontrol edin. Karşımıza çıkan ilk bisikletçide iki adet daha yedek lastik almayı planlıyorum.

50 km yaptıktan sonra bir mola vermeye karar verip ilk gördüğümüz armut ağacının altına yatıp 2 saat kadar uyuduk :)

52. km de Bern iki yöne ayrılıyordu. Biz yerel rotayı seçerek (34 numara) soldan ilerledik. Buradan sonra doğrudan doğruya Bern şehir merkezine geldik. Pazar olduğu için Migros vb gibi alışveriş merkezlerinin kapalı olduğunu gördük. Şehre geldiğimizde direk kamp alanının tabelalarını takip ederek Aare Nehrinin kenarına indik. Kampa çadırları kurar kurmak koşarak nehre girmeye gittik. Dersim'de Sinan denilen yerde Pülümür'e girenler bilirler. Suya üstten girersiniz nehir sizi aşağıya taşır ve aşağıdan çıkarsınız. Akıntılı nehirde böyle yüzülür. Bu nehir de aynen böyleydi. Kimileri botlarla yukarılardan girip aşağılara kadar yüzüyorlardı. Hatta ve hatta yapay nehir sörfü bile yapanlar vardı.

İkinci gün sabah sekizde başlayan yolculuğumuz akşam altıda kampa varmamızla noktalandı. 10 saatlik bir yolculukta 70 km yaptık. Başlangıçta 400 metre olan yüksekliğimiz, gün sonunda 500 metreye vardı. Akşam kaldığımız kamp alanı Eichholz. (http://www.campingeichholz.ch/english/wo_engl.htm