İksor Vadisi Yürüyüşü

Ulaşım
İksor Vadisine ulaşmak için Dersim-Ovacık yolu üzerindeki Ovacık'a giderken askeri karakol noktasını ve Halbori Gözelerini geçip karşınıza çıkan Veng Köprüsünden hemen sonra sağa, yukarı dik bir çıkışı olan yola girmelisiniz. Bu yol üzerinde gidebildiğiniz kadar arabayla gidip bir noktada arabayı bırakarak yürüyüşe başlayabilirsiniz. Dersim Merkezden arabayı bırakacağınız yere kadar ulaşım yaklaşık 1 saat sürüyor.

Biz yürüyüşümüzü Tunceli Dağcılık ve Kamp Sporları Kulübü'nün organizasyonu ile gerçekleştirdik. Minübüslerimiz olabildiğince bizi ileri götürmeye çalıştı. Yolda önümüze çıkan devrilmiş büyük bir kayayı hep beraber kenara çektik.

Rota
Minübüsleri bıraktığımız yerden İksor köyüne kadar olan mesafe yaklaşık 3,5 km. Yürüyüşe başladığımızda yüksekliğimiz 1176 metre, İksor köyünde yüksekliğimiz 1476 metreydi. 3,5 km lik bir yol için 300 metre yükseklik çıkışı gayet rahat bir yürüyüş olduğunu gösteriyor bize. Yürüyüş eskiden köye giden yol üzerinde gerçekleşiyor. Yürüyüşe başladıktan yaklaşık 200 metre sonra bir dere geçişi var. Burada ayakkabılarınızı çıkarıp dere içinden karşıya geçmek en kolay yol. Dereye girmek istemeyenler biraz tırmanışlı bir şekilde 100 metre ileride bulunan büyük kalaslarla yapılmış bir geçişi kullanmayı tercih ettiler.

3,5 km lik bür yürüyüşten sonra İksor köyüne ulaştık ve ortada bulunan çeşmenin başına yerleştik. Bir grup arkadaşımız önümüzde duran Ulu Dağına zirve yapmak için hemen ayrıldılar. Kalanlar olarak dinlenmelerine göre 2 km uzaklıktaki dereye kaynak olan gözelerden birine yürüyüşe gittik. Yol boyunca henüz tam erimemiş kar kütleleriyle karşılaştık. Gözeye yaklaştıkça kar kütleleri artı. Kimi yerlerde dere üstünde köprü görevi görecek şekilde erimişlerdi. Göze civarında ışkın ve kekik toplayan arkadaşlar oldu. 

Not: Tunceli Merkezden çıktıktan sonra Avea hattım bir daha çekmedi. Bilginiz olsun.