Hisarönü - Kirme - Faralya

Ulaşım
Hisarönüne ben Dalaman havaalanını kullanarak geldim. Dalaman havaalanından Fethiye otogarına Havaş firması ile 1 saatte geliyorsunuz. Otogarın önünden Hisarönü Likya tabelasının olduğu yere dolmuşlar ile 20 dakikada geliniyor. Likya tabelasında ineceğinizi söylediğinizde sizi tam tabelanın önünde indiriyorlar.

Rota
Hisarönü Faralya arası 13km lik bir rota. Başlangıç için gayet güzel bir rota. İlk günden kendinizi çok yormamanızı sağlıyor. Yol boyunca 5 noktada su bulunuyor. Yalnız ilk su noktası Kirmeye 3km kala, yani başlangıçtan 6.5 km sonra. Su naktalarının başlangıç noktasına uzaklıkları sırayla 6.5km, 7.4km, 9.7km, 10.7km ve 11.5 km. Rotaya 250 metre yükseklikten başlayıp 800 metrelere kadar çıkıyorsunuz ve günün sonunda yeniden 300 metrelere iniyorsunuz.

Rotanın başlangıç noktası Hisarönü dolmuşlarından indiğiniz yer değil aslında. Burada Kirme tabelasını takip ediyorsunuz. Bu yoldan içeri girdikten yaklaşık 500-600 metre sonra Likya Yolu başlangıç noktası tabelasını göreceksiniz. Yol buraya kadar asfalt. Başlangıç tabelası ile birlikte artık toprak yola giriyorsunuz.

Başlangıç noktasından 400 metre sonra karşınıza tesisler çıkacak. Biz yürürken yeni yapılıyorlardı. Tahminen 1 yıl sonra toprak yol dediğimiz bu yol da asfalt haline gelecek. 2 km sonra sizi Babadağ Zirve tabelası karşılayacak ve burada tırmanışınız başlayacak. Bu yol gerçekten de Likya'lıların yapmış olduğu taş yollardan. Bu tırmanış boyunca Ölüdeniz manzarası size eşlik edecek.

Yürüyüş yaparken en çok korktuğum şey çoban köpekleridir. O yüzden sürü görüdğümde çobanı bulmaya çalışırım, bulamazsam sürünün etrafından geçmeye çalışırım. Daha yürüyüşün başlangıcında bir keçi sürüsünün içinden geçerken iki köpek bize saldırdı. Haliyle çok korktuk, batonlarım sayesinde köpeklerin üstümüze gelmesini engelledik ve çobanı bularak bizi geçirmesini sağladık. Başlangıçtaki bu hadise tüm yürüyüş boyunca dikkatli olmamızı da beraberinde getirdi.

Tırmanışa devam ettiğinizde karşınıza tahta bir kapı çıkacak. Tahminen keçiler buradan ileri geçmesin diye yapılmış. Kapıyı açıp devam edin. Toplamda 5km sonra düzlüğe varıyorsunuz ve karşınıza siteler çıkıyor. Yol doğrudan bu sitelerin içinden geçiyor. Bu siteleri geçtikten sonra artık inişe geçiyorsunuz ve bu iniş sizi asfalt olmayan bir araba yolundan Kirme'ye indiriyor.

Böylece ilk noktadan 6.5 km sonra Kirme'nin girişine varıyorsunuz. Burada bir çeşme var. Ufak bir dinlenme molası verebilirsiniz. Kirme buradan 3km sonra. Babadağ Zirve yapmak istiyorsanız buradan ayrılıyorsunuz. Burada tabela var ve Babadağ Zirve 5 km görünüyor. Biz Kirme'ye devam ediyoruz. Toplamda 10 km yürüdüğümüzde, Kirme'nin çıkışında Faralya'ya 3km tabelasını gördüğünüz yerde çok güzel bir çardak ve çeşmeye varıyorsunuz. Ana molayı vermek için en uygun yer burası. Biz de molamızı verip birer bardak çay yapıp içiyoruz.

Kirme'den sonra yumuşak toprak üstünde, orman içerisinden yürüyüşe devam ediyorsunuz. Bu yol sizi 3km sonra Faralya'ya ulaştırıyor. Faralya'ya ulaştığınız noktada Kabak tabelasını göreceksiniz.

Bu gezimizi Kasım ortasında yaptık ve geldiğimizde pansiyonlar ve kamp alanları kapalıydı. Sadece Montenegro Motel açıktı. Burada kişi başı 60 TL ye akşam yemeği ve sabah kahvaltı dahil bungalov evde kalabilirsiniz.