Gözeler Köyü - Kırkmerdiven Yaylası

Ulaşım
Kırk Merdiven Yaylası yürüyüşü için Dersim Ovacık ilçesi Gözeler Köyüne gelmeniz gerekiyor. Yürüyüş buradan başlıyor. Dersim Ovacık arası 60 km, Ovacık Gözeler Köyü arası 7 km, yaklaşık 15 dakikada arabayla köye ulaşabilirsiniz. Köye vardığınızda yürüyüş köyün dışındaki tepelik kısımdan başlıyor.

Rota
Tüm rota bir patika boyunca ilerlediğinden çok tarif istemiyor. Kırkmerdiven şelalelerine kadar genel olarak rahat bir rota. Yavaş yavaş yükseliyorsunuz. Şelalaere kadar olan mesafenin ortalarında bir tepe aşacaksınız. Bu yıl çok kuraklık olduğundan olsa gerek, yürüyüşü yaptığımız bu tarihlerde şelalelerden su akmıyordu. Aynı şekilde tüm rota boyunca yanımızda bulunan derenin de yer yer kurumuş olduğunu gördük. Tamamı kurumadığı için zaman zaman su takviyesi yapabileceğimiz kısımlar vardı. Burada su meselesi için Benim önerim 1 ltlik su ile yola çıkıp, her su bulduğunuzda takviye yapmanız.

Su akmasa da sağınızda dağdaki şelalelerin yerini farkedeceksiniz. Şelaleleri geçtikten sonra devam ettiğinizde vadi artık bitiyor ve sizi sağdan y8ukarı doğru tırmandırmaya başlıyor. Bu tırmanma Kırkmerdiven şelalalerinin ve yaylasının da adını aldığı, rivayete göre elle yapılmış kırk merdivenin olduğu çıkışa sizi yönlendiriyor. Burada elle yapılmış merdivenleri parça parça göreceksiniz. Rivayet kısmı bu merdiven bloklarının sayısının kırk olmasında sadece.

Bu tırmanış tamamlandığında müthiş bir gözenin yanına ulaşacaksınız. Göze o kadar güzel ve su o kadar soğuk ki hayran kalmamak imkansız. Burası Kırkmerdiven Yaylalarının başlangıcı. Biz buraya kadar 4 saatlik bir yürüyüş ve dinlenme ile birlikte akşam saat 8 de ulaştığımız için daha fazla ilerlemeyerek burada konaklamaya karar verdik ve çadırlarımızı kurduk. 

Kırkmerdivenler ve göze