Kaş - Limanağzı - Ufakdere - Boğazcık

Kaş - Boğazcık rotası yaklaşık 17 kmlik bir rota. Likya yolunun bu rotasını değişik duraklarla yapanlar olmuş. Örneğin Kaş - Ufakdere arasını yapanlar olmuş. Tabi o zamanlar Ufakdere'de bir işletme varmış. Şu anda böyle bir işletme olmadığı için ve günün sonunda işletme olmayan bir yerde konaklamak çok tercih edilen bir şey olmadığından bu konaklama noktası es geçiliyor.

Bu rotada yanımıza çadır almadık. Çünkü varış noktamızda kalacak bir pansiyon vardı. Bu da bize nereden baksanız 3-4 kiloluk bir avantaj sağladı. Çadır,mat ve uyku tulumu üçlüsü nereden baksanız en az 3-4 kiloya denk geliyor.

Bu rotada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yanınıza yeterli su almanız gerektiğidir. Kaş ile Boğazcık arasında hiç su bulamayacaksınız. Limanağzında bir işletme var ama bizim yürüdüğümüz sezonda (Nisan) açık değildi mesela. 2 lt lik su bence yeterli olacaktır.

Sabah erken yola çıkmak iyi olacaktır. Yalnız bunun için bir gece önceden yanınıza gerekli yiyecek ve içecekleri almalısınız. Biz sabah erken buluruz diye almamıştık ve yaklaşık saat 8:30'a kadar büfelerin açılmasını beklemek zorunda kaldık. Kaş'ta sabah kahvaltımızı yapıp, malzemelerimizi aldıktan sonra yola koyulduk.  

Kaş'tan yola çıktığınızda sahil boyunca ilerleyin. İleride karşınıza Büyük Çakıl diye bir tabela çıkacak. Bu tabelayı takip edince 100-150 m sonra elektrik direğindeki ilk işareti görebilirsiniz. İlerleyerek Büyük Çakıl'a ulaşın. Burada ilk Likya Yolu tabelanızı, Limanağzı 3km şeklinde göreceksiniz. Yokuş yukarı asfalt yolda ilerleyince sağa doğru yine Likya yolu tabelasını göreceksiniz. Bu tabeladan içeri girer girmez hemen görünen camiden sola doğru dönüyorsunuz. Bu yolu 200-300 m devam edince asfalt yol sağa doğru gidiyor, siz sola doğru toprak yola girmelisiniz. İleride işareti de göreceksiniz zaten.

Biraz ilerleyince karşınıza arka arkaya iki ev çıkacak. Bu evler sağınızda kalacak şekilde devam edin. Yine ileride işaretleri göreceksiniz. Bu arada, toprak yol diye bahsettiğim yol aslında klasik Likya yolu diyebileceğimiz, keskin kaya paraları ile dolu ve tabanı membran bir ayakkabı ile yürümeniz gereken yorucu bir yol.

Bir müddet sonra yukarıdan Limanağzı'nı göreceksiniz. Buradan aşağı doğru kayalıklardan keskin bir iniş sizi bekliyor. İnerken bir kaya mezarının yanından geçiyorsunuz. İnişinizi kolaylaştırmak için buraya ip bağlanmış. 

Kaş - Limanağzı yaklaşık 4km. Burada bir mola veriyoruz. Başta da söylediğim gibi burada bir işletme var ama Nisan ayında henüz açık değildi. Buraya kadar geldiğimiz yol tüm günün en rahat yoluydu.

Mola bittikten sonra işletmeye girdiğimiz yerden geri çıkıyoruz ve sola yukarı doğru biraz çıkıyoruz. Çıkışın sonunda, uzun taş duvarların olduğu büyük bir düzlük görünüyor. Bu duvarların hemen solundan devam ediyorsunuz. Buradaki işaretlerden biraz kafanız karışabilir. Kayalıklara doğru değil de daha aşağıdaki yoldan devam edin. Tahminen aynı yere çıkıyorlar. Kayalıkta yürümek en az tercih edeceğiniz şey olsun.

Bu düzlük bitince bir maki toluluğunun içine gireceksiniz. Bu yol bol kayalıklı olduğu için yürümesi yorucu bir yol olacak. Bu yolda devam edince karşınıza bir sarnıç çıkacak. Bu yol üzerinde küçük küçük çok fazla patika oluşmuş. Siz işaretleri kaçırmayın. İşaretler sizi doru patikadan götürecektir. Bir müddet sonra deniz kenarına yaklaşacaksınız. Hatta bir yerde deniz altınızda kalacak ve küçük bir kanyon üstünden geçeceksiniz. Buradan yavaş yavaş ve zorlu bir yol ile bir koya ineceksiniz. Bu indiğiniz koyun adı Çoban Koyu. Limanağzı - Çoban Koyu arası yaklaşık 2.5km mesafeye sahip.

Çoban Koyu'ndan sonra yol sizi iki tepe arasından arka tarafa, Ufakdere'ye doğru götürecek. Bu yol ile tepe noktasına ulaştığınızda karşınızda Ufakdere Koyunu göreceksiniz. Ufakdere'ye vardığınızda karşınızda bir işletme var gibi görünüyor ama burası işletme değil. Normalde bu yapının yanından geçerek buraya gelen toprak traktör yoluna ulaşıp ilerleyebilirsiniz ama buranın sahibinin yürüyüşçülerden nefret eder gibi bir hali var. Hatta bizi "yol buradan geçmiyor şuradan gidin" diye tersledi. Bu koya iner inmez sola dönün ve teller sizin solunuzda kalacak şekilde ilerleyin. Burada eski evleri göreceksiniz. Bu evlerin yanından yukarı doğru ilerlediğinizde, çıkmanız gereken traktör yoluna ulaşacaksınız. Bu arada buranın asıl adı Ufakdere ama nasıl olmuşsa bir çok yerde Fakdere olarak görünüyor. 

Bu traktör yolunda devam edip tepe noktasına ulaştığınızda Likya Yolu tabelasını göreceksiniz. Sağ tarafta Kılınçlı'ya doğru devam ediyoruz. Bu tabeladan aşağıya doğru önce keskin bir iniş yapıp daha sonra yine taşlıklı bir yolda ilerlemeye devam ediyoruz. Bu düzlük yol sizi yavaş yavaş deniz seviyesindeki küçük bir kayalığa kadar indiriyor. Buradan yukarı doğru çıktığınızda yarım kalmış inşaatların olduğu bir yere varacaksınız. Bu yapırlardan 3-4 tane var. Tahminen pansiyon yapılması planlanmış ama yarıda kalmış yapılar. Bu yapıların yanından geçerken üçüncüsüne vardığınızda, üçüncüden hemen önce sağa doğru işareti kaçırmayın. Bu yol yine kayalıklı ve yorucu bir yol. Bu yol da sizi yine bir koya kadar indiricek. Bu koya araba ile ulaşılabiliyor. Haritada görünen araba yolunun ve karşısında Kormen Adasının olduğu koy burası.

Bu koya indiğinizde solunuzda yol kalacak şekilde tam karşıya ilerlediğinizde içeride işaretleri tekrar göreceksiniz. Buradan sonra yine kayalıklı yollardan çıkış ve iniş ile bir yan koya geçeceksiniz. Bu yan koy meşhur tek başına duran Palmiye ağacının olduğu koy. Bu koydayken ileri karşıya baktığınızda sanırım Apollonia harabesini görmüş oluyorsunuz. Bu yolda devam edince karşınıza Ali's House tabelası çıkacak. Böylece Boğazcık Köyü yoluna gelmiş olduğunuzu anlayacaksınız. Buradaki Boğazcık çıkışı bir çok yerde çok zor bir çıkış olarak tarif edilmiş. Bana kalırsa burası gayet normal bir çıkış. Tahminen insanlar günün sonunda yorgunluklarıyla buraya ulaştıkları için bu çıkışı çok zor olarak tarif etmişler. Yolda ilerleyince bir traktör yoluna bağlanıyorsunuz ve 20-30m sonra sağdan içeri patikaya giriyorsunuz. Bu yolda ilerleyince sağlı sollu keçi ahırlarıyla karşılaşacaksınız. Bunların arasından geçin. Burada bir köpek var ama gayet dost canlısıydı. Onu severek buradan ilerledik.

Bu yol sizi ana yola bağlıyor. Anayolun sola kıvrıldığı yere kadar düz ilerledik ve burada içeri patikaya daldık. Anayolun bu sola kıvrıldığı yerin ilerisinde saldırgan bir köpek varmış. O yüzden kolay olsun diye anayoldan ilerlemeyin ve patikaya girin. Bu patikaya girince zaten yol sizi kestirmeden yine anayola çıkartıyor. Anayola bağlandıktan 150-200m sonra Likya tabelasını da göreceksiniz. Bu tabeladan sonra yol artık düz, toprak ve yürümesi rahat bir yol. Yol boyunca ilerlediğinizde artık Boğazköy'e giriyorsunuz. Girişte sağda bir işletme var. Yeni açılmış. Şimdilik sadece çadır kurulabiliyor. Biraz ileride Ali's House yeri var. Meydana doğru geldiğinizde sağa Likya Yolu tabelasını görüyorsunuz. Yarın buradan yola başlayacağız. Şimdilik konaklayacağımız yer olan Apollonia Lodge Pansiyona doğru ilerliyoruz. Köyün biraz üstünde ama çok şahane bir pansiyon. Tam bir butik otel şeklinde düzenlenmiş. 

Buraya Boğazcık Köyünde konaklayabileceğiniz her üç yerin de iletişim bilgilerini yazıyorum.

Apollonia Lodge Pansiyon : 0 (535) 592 1236 Saffet Bey. (Kesinlikle öneririm)
Ali's House : 0 (536) 678 1910 - 0 (535) 679 9949
Lykia Camping : 0 (537) 250 4537