İzmir - Bodrum Bisiklet Turu 4.Gün : Güzelçamlı - Didim

Turumuzun dördüncü gününü, Güzelçamlı'dan Didim'e 10km mesafede Deniz Pansiyon'da 55km yaparak, 5,5 saat sürüş ve toplam 10 saat sürüş ile sonlandırdık. Dinlenme ve sürüş zamanımınız neredeyse yarı yarıya sürdü. Bunun en büyük sebebi Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park geçişini yapmış olmamızdı tabi ki.

Şunu söyleyeyim ki, internetten araştırdığımız kadarıyla Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içinden bir geçiş olduğunu duymuştuk ama yapılabilir bir geçiş miydi emin değildik. Bu geçişi deneyip, en azından yüklerle birlikte yapılamayacak bir geçiş ise bunu da bir yerlere yazmak istedik. Güzelçamlı içinde sorabildiğimiz kişilere de sorduk ama kimse böyle bir geçişten tam emin değildi. Duymuşlardı ama bisikletlerle geçilip geçilmeyeceğinden emin değillerdi. O yüzden bugün ki rotamız bizim için de belirsizliklerle dolu bir rota olacaktı.

Milli parka giriş bisikletler için 4TL. Ücretlerimizi verip giriş yaptıktan sonra tüm turun en güzel yolculuğunu yapmaya başladık. Hatta o kadar şanslıydık ki, biraz ilerledikten sonra karşımıza domuz sürüsü çıktı ve bir müddet uzaktan onları izledik. Milli parka girdikten yaklaşık 5,5km sonra Oluklu Kanyonu girişine geliyorsunuz. Burada "İzinsiz araç ve motosiklet girişi yasaktır" tabelasını göreceksiniz. Önce bisikletle de giriş yasak olabilir mi diye düşündük ama hemen orada bulunan panoda bisiklet ile geçiş resimlerini görünce kapalı olan kapıyı açıp kanyona giriş yaptık.

Giriş yaptıktan ilk 3km sonra birinci havuza ulaştık. Burası nispeten kolay bir yoldu. İlk havuzdan sonra yaklaşık 3km boyunca sert bir çıkış yaptık. Bisikletleri neredeyse hep elimizde taşıdık diyebileceğim bir tırmanıştı. Olukludere Kanyonun'u yaklaşık 10km bir çıkışla 50 metreden 700 metreye kadar tırmandırıyor sizi. 10 km ile yaptığınız bu çıkışı 8 km ile 100metre civarına kadar inerek Eski Doğanbey köyü mevkiinde tamamlayacaksınız.

Tepe noktasına yaklaştığınızda buz gibi bir su kaynağına, ikinci havuz denilen yere varıyorsunuz. Bu arada yol boyunca bitişe kaç km kaldığını gösteren tabelalar da göreceksiniz.

Kanyon içinde en can sıkıcı şey özellikle kara sinekler. Deli gibi çevrenizde dolaşıp ısırıyorlar. Kara sinek deyip geçmeyin çok can sıkıcılar. Ayrıca çıkışın kimi bölgeleri çok fazla taşlık. Kesik sivri taşlar olduğu için bisiklet üzerinde üstlerinden geçmek istemiyorsunuz. Bisiklet tekerini kesebilme ihtimaline karşı yavaş ve dikkatli bir şekilde geçmeniz gerekiyor.

Havuzdan bir müddet sonra yol üçe ayrılıyor. Orta tarafta zaten yürüyüş tabelasını görüyorsunuz. Buradan devam edeceksiniz. Yaklaşık 700 metrelere ulaştığımızda artık iniş başladı. Bu bizim için bir sürpriz oldu, çünkü girişte okuduğumuz tabelalarda 900 metreye kadar çıkacağımızı görmüştük. Biraz iniş yaptıktan sonra sağ tarafta Büyük Menderes Deltası görünmeye başladı. Solda bir havuz gördüğünüzde işte burası günü en anlamlı yeri olacak sizin için. Bu geçişi yapmaya değecek en önemli manzara burası. Bu tel ile çevrilmiş havuzun orda bisikletinizi bırakın ve sağdaki kayalıklara yürüyerek eşsiz manzarada bir müddet keyif yapın. Gerçekten de anlatılmaz yaşanır denilen cinsten bir manzara le karşılaşacaksınız.

Buradan sonra artık yorucu bir iniş sizi bekliyor. Patika yolu takip ederek aşağıda eski Doğan Bey'e ulaşıyorsunuz. Patikadan anayola vardıktan sonra sağa Eski Doğan Bey köyüne doğru ilerleyip, buradaki Mola Kafede adını hak edercesine bir mola verin. Tekrar yola koyulduktan sonra Tuzburgazı'ya giderken sağınızda sazlıklar eşliğinde bir yol olacak. Tuzburgazı'dan sonra Didim - Güllübahçe yoluna bağlanıp sağa doğru kıvrılıyorsunuz. Burası dümdüz, uçsuz bucaksız bir yol. sağlı sollu pamuk tarlaları ile menderes deltasından geçiyorsunuz.

Büyük Menderes Köprüsünden geçtikten sonra sol tarafta Milet Müzesi bulunuyor. Vaktiniz var ise buraya uğrayabilirsiniz. Bizim vaktimiz olmadığı için yola devam ettik. Daha sonra Akköy'den geçerek Didime doğru ilerliyorsunuz. Tüm gün çok yorulduğumuz için geceyi Didim'e 10km kala bulduğumuz Deniz Pansiyon'da geçirmeye karar verdik. Özellikle Milli Park geçişi bizi çok yormuştu.