Yalova - Çanakkale Bisiklet Turu 4.Gün : Bayramdere - Erdek

Turumuzun en safari içeren rotasını bugün yaptık. Toplamda 60km lik bir rota oldu. Yağışlı zamanlarda arabaların geçemeyeceği stabilize bir yoldan sahil boyunca ağaçlar arasında gitmek çok keyifli oldu. Bu yol Kurşunlu ile Yenice köyü arasındaydı. Yenice köyünden sonrada bizi rüzgar santralleri bekliyordu. Rotayı yine sahilde başlayıp, sahilde bitirdik. Rüzgar santralleri bölgesinde 300 metrelere kadar yükseldik.

Sabah Bayramdere Yeniköy sahilde bulunan tek börekçi dükkanında kahvaltımızı yaparak güne başlıyoruz. İlk durağımız Malkara. Malkara, Yeniköy'e göre daha keyifli bir yer. Genelde iki katlı evlerin olduğu bir mevkii, bu yüzden de betonlaşmış bir sahil kasabası görünümünde çok uzak. Malkara Kurşunlu arası tek kelimeyle böğürtlen tarlası. Tabi yemek için Eylül ortasında buralardan geçmek daha keyifli olacaktır.

Kurşunluya kadar olan yol asfalt, denize yakın ve bol manzaralı bir yol. Kurşunlu'dan çıktıktan 1 km sonra yol stabilize haline geliyor ve Yenice köyüne kadar safari şeklinde devam ediyor. Bu yol yağmurlu zamanlarda arabaların geçemeyeceği durumda. Yol boyunca sadece bir kez araba görüyoruz. O da buralardan geçen bir turist çift.

Yenice Köyü'nde, meydan da bir mola veriyoruz. Bu köy cevizi ile ünlü. Tüm Türkiye'ye ve yurt dışına ceviz fidanları satıyorlar. Fidan üreticilerinden biri olan Hasan Ceylan ile kahvede sohbet ediyoruz. Yeri gelmişken buraya da yazayım diyorum. Doğrudan bir üreticiden fidan almak isterseniz Hasan Ceylan'a 0 (535) 678 2479 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Moladan sonra Hasan abinin de önerisiyle, sahilden Dutliman köyü boyunca değil, sahilden uzaklaşıp rüzgar santralleri boyunca ilerlemeye karar verdik. Rüzgar santrallerine çıktıktan sonra Bandırma'ya kadar iniş yapacağımızı da düşünerek bu yolu tercih ettik. Tabi santrallere ulaşmak için 300 metre çıkmak zorunda kalmamız biraz can sıkıcı olmadı değil. Ayrıca çıkış boyunca güneşten korunabileceğiniz, mola vereceğiniz hiç bir ağaç altı olmaması yolu daha da bunaltıcı yapıyor. Bu ıkışla ilgili son olarak şunu söylemeliyim, rüzgar değirmenlerine yaklaştıkça rüzgarın da artığını görüyorsunuz. Zaten bu yüzden buralara bu santraller yapılmış :) İyi tarafından bakarsak rüzgar sayesinde sıcaklık çekilir hale geliyor. Çıkışta yüksekliğiniz 200 metrelere vadrığında asfalt yol bitip stabilize bir yol başlıyor. Bu da bisiklet sürmeyi zorlaştırıyor. 

Tepe noktasına vardıktan sonra Bandırma'ya kadar rahat bir yol sizi bekliyor. Bandırma'ya vardığınızda meydanda güzel bir iskender yiyerek mola verebilirsiniz. Bandırma'dan sonra Kapıdağ yarımadasında Erdek'e doğru yol alıyoruz ve içeri çok girmeden Ant Camping'e varıyoruz. Geceyi burada geçireceğiz ve yarın yine yola koyulacağız. Eğer siz de Ant Camping'de kalıyorsanız, biraz geride Düzler mevkiinde bulunan Ekici markette meşhur Kavala tostundan tadın.

4.Günden görüntüler : Videolar sırasıyla Malkara - Kurşunlu, Kurşunluya inen sahil, Kurşunlu çıkışı stabilize yol, Yeniceye inerken, Yeniceden sonra yel değirmenleri