Veysel Amca'nın Yeri - Menekşe Yaylası

Ulaşım (İzmit - Yuvacık - Aytepe - Veysel Amca'nın Yeri)
İstanbul'dan geliş yönünde TEM Otoyolu’nun İzmit Batı çıkışından ayrılıp İzmit içine girdikten sonra Yalova-Bursa yoluna dönmeniz gerekiyor. Bu yol üzerinde Yuvacık tabelasını göreceksiniz. Yuvacık'a ulaştığınızda da Karaaslan Kamping ve diğer alabalık tesislerinin tabelaları sizi Yuvacık Barajı’nın sağ kenarına ulaştıracaktır. Bu yolun sonuna doğru sağda Mahir Karaaslan Alabalık Tesisi’ni göreceksiniz. Bu yoldan devam ettiğiniz sürece karşınıza sırasıyla 1.5 km sonra Servetiye Camii Köyü, buradan 2 km sonra Kazandere Köyü çıkacak. Kazandere bitiminde Aytepe (4 km) tabelasını göreceksiniz. Daha sonra ‘Aytepe Orman Kontrol Noktası’ tabelasını gördüğünüzde sağ yolu takip ederek Aytepe’ye ulaşıyorsunuz. Buradan aşağıya 1.5 km lik bir inişle Veysel Amca'nın yerine varıyorsunuz.

Rota
Yürüyüş Soğukdere'den (Veysel Amca'nın Yeri), Menekşe Yaylası'na yaklaşık 3-4 saat sürer. Yol boyunca çıkarken 1-2 pınar bulunuyor. Fakat yaz aylarında kuruma ihtimaline karşı siz yanınızda yeterli su bulundurun. Menekşe Yaylası’na kadar, Karpuz Deresi hariç başka bir su kaynağına rastlamıyorsunuz.

Rotanın başlangıç noktası Veysel Amca'nın Yeri’ndeki Soğukdere üzerindeki köprü. Köprüden derenin karşısına geçtikten sonra orman içine giren bir patikadan yukarı doğru yola devam edilir. 1-1.5 saatlik bir tırmanışın ardından Şahin Tepesi denilen vadi manzaralı tepeye ulaşılır. Buraya gelene kadar eğer kurumamışsa 1-2 pınar üzerinden geçiyorsunuz. Bu tepe ilk mola için gayet uygun.

Sola doğru devam ederek tekrar orman yoluna girilir. Buradan sonra Menekşe tabelasının olduğu sapağa kadar önünüze 3 yol ayrımı çıkacak. 1. ve 2. sapakta sağı takip etmeniz, 3. sapakta ise soldan gitmeniz gerekiyor. 3. yol ayrımından hemen sonra beyaz taşlı bir araba yoluna geliyorsunuz. Araba yoluna çıkınca sağ tarafa doğru gidip biraz ilerledikten sonra Menekşe tabelasını göreceksiniz.

Bu tabeladan aşağıya indiğinizde karşınıza Karpuz Deresi ve geniş bir çimenlik alan çıkacak. Menekşe Yaylası'na çıkmak için bu derenin karşı tarafına geçip sağdaki orman yoluna girmek ve bir süre daha tırmanmak gerekiyor. Ayaklarını ıslatmak istemeyenler için genelde derenin üzerinde köylüler tarafından koyulmuş tahta parçaları bulunuyor.

Tırmanış bittiğinde yaylanın içindeki bir evin yanındaki yola ulaşıyorsunuz. Bu yol üstünde bir çeşme ve bir tuvalet bulunuyor.

Dilerseniz yaylanın düzlüğüne ulaştıktan sonra toprak yoldan yukarı doğru devam ederek yaylanın tepesine de çıkabilirsiniz.