Letoon - Çayköy - İnpınar

Ulaşım
Likya Yolu'nun 5. etabı olan Letoon-Çayköy-İnpınar rotasına girmek için ya 4. rotadan devam ediyor olmanız yada Letoon'a ulaşmanız gerekiyor. Letoon'a Antalya ya da Fethiye'den araç bulmak mümkün. Ancak bu rotanın Letoon'dan Çavdır'a kadar olan ilk 10.5 km’si asfalt ve oldukça sıkıcı. Xhantos antik şehrini gezmek istemiyorsanız bu bölümü araba ile geçmenizi ya da rotaya Çavdır'dan başlamanızı öneririz.

Rota
Letoon harabelerini sağınızda bırakarak antik tiyatronun önünden geçtikten sonra biraz ileride sağa dönen yola girip, köyün içinden devam ediyorsunuz. Köy yolu önceden toprak yolmuş, şimdi Arnavut kaldırımı ile döşenmiş. Evlerin bahçelerini turunç ve portakal ağaçları süslenmiş. Letoon harabelerinin yanındaki seraları geçtikten 1 km sonra bir market göreceksiniz. Köyün tam çıkışında bulunan bu marketin karşısına geldiğinizde sağa dönüp devam ediyorsunuz. Karşınıza çıkan ilçenin adı Kumluova. Burada birçok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Letoon’dan 3 km sonra Sağlık Ocağı’nın hemen yanında Xhantos (Likya yolu) tabelası karşınıza çıkıyor. 150 m sonra Eşen çayını sağda görüyorsunuz, asfalt yoldan devam edince, Letoon’dan 5 km sonra Xhantos harabelerine doğru devam eden ve Eşen çayı üzerinde yer alan köprüden karşıya geçiyorsunuz. Köprüyü geçer geçmez Kınık tabelasını görüyorsunuz. Kınık’ın hemen sol girişinde WC, çeşme bulabilirsiniz. Kınık’ın içinde Xhantos tabelalarını takip edip, harabelere doğru çıkan asfalt yol üzerinden devam ediyorsunuz. Buraya 2-2.5 saatte ulaşabilirsiniz.

Xhantos harabelerinden 500 m sonra yol ikiye ayrılıyor. Sağdaki yoldan gitmek gerekiyor. Hemen yola paralel patikadan da ilerlenebilir. Tekrar yola çıkınca sağdan devam edince, işaretleri tekrar görmeye başlıyorsunuz. Bu yol asfalttan gittiği için çok sıkıcı, yola paralel giden orman içindeki patika kaybolmuş ama içerde yer yer işaretler var. Bir süre sonra yol sağa sapan küçük bir başka asfalt yola daha ayrılıyor. Düz devam edip aşağıya doğru ilerliyorsunuz. Letoon’dan Çavdır’a kadar olan yol asfalt olduğu için mümkünse ve tercih ederseniz araba ile gitmenizi öneririz. Çavdır’a girip biraz ilerleyince gittiğiniz yol başka bir anayolla kesişiyor. Hemen köşesinde market olan Üzümlü Çayköy tabelasından sağa doğru ilerlediğinizde 20-30 m ileride Akbel (Likya yolu) tabelasını görebilirsiniz. Letoon'dan buraya kadar olan mesafe 10.5 km.

Bir süre ilerleyince mezarlığa ulaşıyorsunuz ve doğru yıkık taş duvardan mezarlığın içine doğru giriyorsunuz. Mezarlık girişinde bir çeşme bulunuyor. Sağdaki çakıltaşlı yoldan devam ediyorsunuz. Letoon’dan bu yana ilk defa asfalttan çıkıp toprak yola giriyorsunuz. Mezarlığın içinden geçip çıkınca soldaki duvara paralel yoldan devam etmeniz gerekiyor. Tepeye vardığınızda solda bir ev göreceksiniz. Sağındaki patika yoldan devam ediyorsunuz. Patikadan ilerleyince sanki sola doğru dönüyormuş gibi gözüküyor ama dönmemelisiniz. Biraz ileride taşın üzerindeki işareti görene kadar düz devam etmeniz gerekiyor. Bu işaretleri gördüğünüzde işaretlerin yola paralel bırakıldığını düşünürseniz, hangi yönde ilerlemeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Tepeye doğru çıktıkça, sağda en uzakta denizi görüyorsunuz, denizin önünde de seralardan oluşmuş ikinci bir deniz...

Likya Yolu’ndaki işaretlerle ilgili bir hatırlatma daha yapmak isteriz. Eğer keskin dönüşler var ise, dönüş köşelerinin iki yanına da işaret konulmuş. Bu yol Aralık ayı olmasına rağmen oldukça sıcak. Zeytin ağaçlarıyla kaplı bu arazide güneşten korunmanız mümkün değil. Artık yol sağınızda seraların bulunduğu manzaralı bir tepeden devam ediyor. Bu yamaçtan ilerlerken bir süre sonra bir çarpı işareti göreceksiniz. Çarpının soluna doğru yukarı bakarsanız işareti göreceksiniz. Yukarı doğru çıkınca tam tepeye ulaşıyorsunuz ve işaretler sizi tepenin diğer tarafına götürüyor. Tepede ilerledikten bir süre sonra inişe geçiyorsunuz. Tepenin sağ tarafında kalıyorsunuz. Hafif indikten sonra yan tepenin yamacıyla birleşip, diğer tepeyi geride bırakıyorsunuz. Üzerinden geçtiğiniz yamaca paralel olarak tepenin etrafına yol sizi döndürüyor. Bazı yerler uçurum kenarı. Bazı yerlerde su kanalının içinden ilerliyorsunuz. Bu su kanalı İnpınar’dan suyu Çavdır’a kadar taşıyan antik su arkı. Bu tepenin çevresini de dönerek geçtiğinizde diğer tepeye ulaşmak için bir su kemeri üzerinden geçeceksiniz. Yükseklik korkusu olanlar biraz zorlanabilir. Tepeler arasında su kanalının içinden ilerleniyor. Bu tepeden sonra diğer bir tepe var. Bir su kemeri daha karşınıza çıkıyor ama bu sefer kemerin üzerinden değil altından geçiyorsunuz çünkü yıkılmış. Zeytin tarlalarının arasından ilerleyince ilk tarlanın çıkışından düz devam etmeyip aşağıya doğru inmelisiniz. Burada artık işaretleri takip ederek tarlalardan çıkıyor ve köye ulaşıyorsunuz. Küçük bir toprak yola çıktığınızda patikayı takip edince Çayköy’e ulaşıyorsunuz.

Letoon- Çayköy arası 15.5 km. Yolu 5 saatte tamamlamanız mümkün. İnpınar'a ulaşmak için yapmanız gereken tek şey, Çayköy'ün içinden yukarı doğru giden su kanalının yanından ilerlemek. Bir anda büyülü bir vadinin içinde buluyorsunuz kendinizi. Artık su arkının içinden akan bir su var. Yol boyunca mavi ve beyaz yaban mersini yiyebilirsiniz. Çayköy-İnpınar'daki suyun özü denilen kaynağın arası 2 km. 300 m yükseklikteki bu noktaya yaklaşık 1 saate çıkılıyor. Yukarı çıkarken bir araba yolu ile karşılaşacaksınız. Kaynak için sağdan yukarı devam etmeniz gerekiyor. Kesme taşlardan inşa edilmiş bu yapının içinde 3 odacık ve 3 ayrı su kaynağı bulunuyor. Yanınızda fener bulundurursanız içeriyi görme şansınız olacaktır.